Damla Kaygusuz
Damla Kaygusuz Nieuws 19 apr 2018 / 05:00 uur

Dit hotel heeft de mooiste wc van Nederland

Wie had dat nou gedacht, een wedstrijd wie het mooiste toilet van Nederland heeft? Toch bestaat het en wordt het georganiseerd door 123toilet.nl. Ze hebben een heuse jury van echte kenners uit de branche die bepalen wie het mooiste toilet heeft. Dit jaar hebben ze de titel aan W Amsterdam gegeven. Metro zocht uit wat er nou zo bijzonder is aan het toilet.

Omringt door lichtjes

,,Wanneer je de wc binnenkomt lijkt het groot te zijn. Het is eigenlijk best klein en het plafond hangt ook laag,’’ aldus Oreste Arbouw, een W insider. ,,We hebben overal spiegels opgehangen en lichtjes geïnstalleerd waardoor het lijkt alsof het heel ruim is.’’ De spanning wordt na deze woorden weggenomen en eindelijk kan het toilet bekeken worden met eigen ogen. De ruimte is zwart, de muren zijn glossy en er hangen prachtige spiegels en lampjes. Je wordt een en al omringt door lichtjes, zelfs op het plafond worden ze weerspiegeld. Dat de ruimte klein is merk je inderdaad niet door het design. Een paar botsingen met een wandtafeltje hebben dit wel bewezen. Het design wordt helemaal doorgetrokken tot zelfs de wc-stallen. De wc oogt niet alleen mooi, maar ook schoon en er is sprake van comfort. Dit zijn ook belangrijke aspecten geweest in het winnen van de wedstrijd: ,,Het moet natuurlijk fris en schoon zijn, je moet je thuis kunnen voelen, het moet functioneel zijn en voor de bezoekers een beleving zijn. Dit zagen de juryleden terug toen ze een kijkje kwamen nemen bij onze toilet,’’ aldus Arbouw.

Overal zijn lichtjes te zien / 123toilet.nl

Waarom is het zo belangrijk om de focus te leggen op het toilet? Volgens Michael Bartelet, jurylid bij 123toilet.nl, is het belangrijk: ,, Er lijkt meer aandacht gegeven te worden aan wat vaak doorgaat voor ‘het kleinste kamertje’. En terecht, want waarom zou je je restaurant alle aandacht geven om juist deze ruimte – die iedereen wel een keer bezoekt – als het ware te vergeten,’’ aldus het jurylid. ,,Met de toiletten kun je juist indruk maken door met een afwijkend of origineel concept te komen. Ze kunnen het onderwerp van gesprek worden en een positieve uitstraling hebben op de totale beleving.’’

Passiepunten

W Amsterdam heeft dezelfde manier van denken volgens Arbouw: ,,Design is een van onze passiepunten, dus het was voor ons ook heel belangrijk om dat terug te laten komen in de design van de toiletten.’’ Architectenbureau Baranowitz + Kronenberg hebben daar een steentje aan bijgedragen. Dat het goed gelukt is zien ze terug op social media. ,,Het is grappig om te zien dat we vooral onze zwembad en wc’s terugzien op social media. Dat geeft wel aan dat de bezoekers onze design ook mooi vinden,’’ aldus Arbouw. Dat het toilet nu ook erkend wordt als mooiste toilet van Nederland, vinden ze natuurlijk onwijs leuk: ,,Dat is natuurlijk geweldig. Wie wil het nou niet? Niet iedereen kan zeggen dat ze de prijs van het mooiste toilet van Nederland hebben gewonnen. Wij zijn er heel blij mee,’’ aldus Arbouw.

Zelfs in de wc hokjes is dezelfde design te zien / 123toilet.nl

Los van een aantal stootjes tegen de wandtafel, want sommige mensen zijn gewoon extreem onhandig, kan inderdaad worden ingezien waarom ze de titel aan W Amsterdam hebben gegeven. Zeg nou zelf, een selfie maken daar is toch helemaal niet zo slecht?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dit hotel heeft de mooiste wc van Nederland
Sluiten