Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 11 apr 2018 / 14:44 uur

Een wethouder van 21 in Brabant, verstandig of niet?

In de gemeente Sint-Michielsgestel in de provincie Noord-Brabant is geschrokken gereageerd op de benoeming van Peter Raaijmakers (21) als wethouder in het college. Raaijmakers zou met zijn 21 jaar de jongste wethouder ooit worden.

Iemand van 21 zou de verantwoordelijkheid niet aankunnen, en het gebrek aan ervaring spreekt ook niet in zijn voordeel, aldus de Raad. Raaijmakers zelf reageerde laconiek op de kritiek en gaf aan er vertrouwen in te hebben.

Ervaring

„Ervaring heeft niet alles (of weinig) te maken met leeftijd”, zegt bijzonder hoogleraar ontwikkelingspsychologie Judith Dubas aan de Universiteit Utrecht. „Ervaring is natuurlijk een pluspunt, maar nieuw bloed kan dat ook zijn. En vergeet niet dat er ook oudere mensen zonder ervaring in de politiek die worden verkozen, dus dat argument kan ook tegen ze gebruikt worden” aldus Dubas.

Opvoedkundige Marina van der Wal zegt enerzijds de zorgen van de Raad wel te begrijpen, ze wijst hierbij naar hersenonderzoeken waarin werd aangetoond dat getwijfeld kan worden aan het vermogen van adolescenten de gevolgen van hun beslissingen op de lange termijn te overzien.

„Aan de andere kant vind ik het ook wel heel flauw. Ik adviseer de Raad hem een coach, of mentor aan te bieden die ervoor kan zorgen dat hij groeit in zijn functie, als wethouder en als mens.”

Obama en Kurz

Raaijmakers zal niet de eerste zijn die op jonge leeftijd al politiek actief is. Van der Wal wijst op voormalig president Barack Obama die op jonge leeftijd een hulpprogramma opzette voor de katholieke kerk. En hierbij moet ook het Oostenrijkse politieke wonderkind Sebastian Kurz (31) genoemd worden. Kurz werd afgelopen oktober benoemd tot de jongste premier ooit van Oostenrijk.

En hoewel duidelijk is dat dit grote namen zijn op het gebied van het politieke wereldtoneel, is Raaijmakers hier wettelijk gezien net zo capabel voor. Hij is namelijk volgens de wet volwassen, wat hem net zo geschikt maakt voor de baan als ieder ander in de Raad.

Ofschoon er de laatste tijd in de media wel berichten zijn opgedoken waarin het vraagstuk van volwassenheid wordt besproken. Experts gaven aan dat de leeftijd van adolescentie misschien moet worden opgehoogd naar 24 jaar.

Voordeel

Volgens Dubas is het inderdaad mogelijk dat de hersenen van iemand van 21 nog niet volledig ontwikkeld zijn, maar dat betekent absoluut niet dat iemand niet op een rationele manier beslissingen kan nemen. Hij is 21, geen puber.”

Het feit dat hij minder levenservaring heeft, is volgens Dubas misschien wel goed. „Dat hij jong is kan een voordeel zijn. Veel ontwikkelingen komen uit handen van jonge mensen. Hij kan zijn leeftijd misschien in zijn voordeel gebruiken om jongeren positief te beïnvloeden en hun politieke betrokkenheid te vergroten.”

Van der Wal sluit zich hierbij aan. „Als wethouder en als mens gaat deze man met gebrek aan ervaring juist geweldige levenservaring tegemoet. Wat dat betreft boft de raad, want ze zijn waarschijnlijk een van onze toekomstige politici aan het kneden voor de toekomst. En wat ik echt nog even gezegd wil hebben: volwassenen onderschatten jongeren echt veel en veel teveel, dat moet stoppen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een wethouder van 21 in Brabant, verstandig of niet?
Sluiten