Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 12 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Deep State is verwarrend en toch kijk je door

Deep State (zn.): Een groep mensen, meestal met veel invloed binnen de overheid of het leger, waarvan wordt geloofd dat ze in het geheim de overheid of het beleid daarvan manipuleren.

„Om er zeker van te zijn dat de serie klopte en dat de gebeurtenissen echt waar kunnen zijn, heb ik een Britse MI6 gevraagd naar mij te luisteren. Ik vertelde het verhaal en hij hoefde alleen maar te zeggen of het oké was of dat het bullshit was. Hij vond het goed.” Dat vertelt schrijver Matthew Parkhill over de nieuwe spionagethriller die hij schreef voor FOX, genaamd Deep State. In acht afleveringen zien we het verhaal van Max Easton (Mark Strong, Kingsmen: the Golden Circle, Sherlock Holmes), een oud-spion die tien jaar geleden de spionagewereld achter zich liet, maar nu gedwongen wordt nog een opdracht uit te voeren. Daarbij moet hij een keuze maken: redt hij zijn oude familie, of zijn nieuwe? Vandaag start de serie.

Dubbelagent

Het is de eerste Europese serie die FOX brengt, opgenomen in Engeland, Amerika, Iran, Libanon en Frankrijk. Een MI6/CIA-team krijgt de opdracht om Iraanse nucleaire wetenschappers te vermoorden in Teheran. Een teamgenoot, Harry Clarke (Joe Dempsie, Game of Thrones) blijkt echter een dubbelagent en wordt doodgeschoten, waardoor de rest van het team in diep gevaar komt. Zij vragen om evacuatie, maar krijgen te horen dat ze nog een opdracht uit moeten voeren.

Dat is het punt waarop Max Easton in beeld komt. Hij moet op zijn beurt het gehele team doodschieten. Easton woont echter al tien jaar in Frankrijk met zijn tweede vrouw en kinderen, en heeft geen enkele behoefte om terug te keren naar zijn oude leven. De gedode dubbelagent Harry is echter zijn zoon uit zijn eerste huwelijk en dat verandert de zaak. En om er zeker van te zijn dat Max de opdracht uit gaat voeren, wordt zijn huidige vrouw Anna Easton (de Belgische actrice Lyne Renée) bedreigd.

‘Onze leiders zijn clowns’

De serie heeft een politieke en emotionele dimensie. Aan de ene kant zien we Easton die zijn taak uit probeert te voeren maar ook een diep emotioneel conflict met zijn vrouw moet zien op te lossen. Niet eerder werd het privéleven van een spion zo duidelijk in beeld gebracht. Aan de andere kant wordt blootgelegd hoe onze leiders van vandaag invloed hebben op, of zich laten beïnvloeden door, het bedrijfsleven dat een slaatje wil slaan uit wereldwijde politieke conflicten. „Het zet vraagtekens bij wie er nu echt aan de macht zijn in onze leefwereld en welke keuzes ze maken”, legt Mark Strong uit. „Neem als voorbeeld de recent vergiftigde Russische spion. Er is iemand met veel macht die letterlijk die opdracht heeft gegeven. De mensen op wie wij vertrouwen zijn clowns en enge mensen die we niet zouden moeten vertrouwen. Believe me, the deep state really exists.”

MI6

Het verhaal is gebaseerd op echte feiten waar schrijver Parkhill een zo reëel mogelijke draai aan heeft gegeven. Dat hij daarmee in de buurt van de realiteit zit, blijkt wel uit zijn gesprek met de oude MI6-spion. „Toen ik hem een scène uitlegde van de vierde aflevering werd hij stil. Hij zei: je weet niet half hoe dicht je bij de waarheid zit.” Hij komt erachter dat de deep state echt bestaat. En dat de mensen die erin vermengd zijn, echt hun eigen waarheid geloven. „Maar het zijn verhalen. Mensen denken dat ze de juiste dingen doen om verhalen die ze geloven, maar vaak zijn ze bedacht. Om ervoor te zorgen dat je macht krijgt, moet je mensen bang maken. En om mensen bang te maken, moet er een vijand zijn. En als er geen vijand is, dan verzin je er een. Dat is de deep state.”

Verwarring

Deep State is rauwe serie. Hier geen opzichtige Amerikaanse special effects om het beeld aantrekkelijker te maken maar gewoon de wereld zoals het is. Het is van tijd tot tijd een ingewikkeld verhaal. Je wordt constant heen en weer getrokken tussen heden en verleden en dat kan voor wat verwarring zorgen maar het houdt ook je aandacht vast. Na twee afleveringen zit je er in en wil je het hele seizoen uitkijken. Aan het einde wordt je achtergelaten met de vraag of er zoiets bestaat als een tweede kans en of Max vergeving of zelfs het geluk verdient. Vanaf vandaag kun je daar zelf een oordeel over vellen. De eerste aflevering is donderdagavond om 21:00 te zien op FOX.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.