Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 20 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

‘De koe is over paar honderd jaar grootste zoogdier’

Over een paar honderd jaar is het grootste zoogdier dat op onze aardbol rondloopt de koe, vrezen wetenschappers.

De mens wordt hierin als schuldige aangewezen, meldt The Guardian. Mensensoorten waren in de geschiedenis van de aarde immers al eerder verantwoordelijk voor het uitsterven van dieren als de mammoet en de sabeltandtijger, zeggen de wetenschappers. Deze theorie wordt niet door iedereen voor waarheid aangenomen.

Grote dieren

Hoofdonderzoeker van de recente studie, Felisa Smith van de universiteit van New Mexico, zegt dat er een duidelijk patroon te zien is in de uitsterving van grote dieren, die nu voornamelijk nog in Afrika leven.

In de studie werd uitsterving van dieren in de afgelopen 125,000 jaar onder de loep genomen. Voornamelijk de grote dieren, die door mensen worden gebruikt voor het vlees, verdwenen steeds meer van onze planeet. Zo is het gemiddelde gewicht van landzoogdieren in het continent Noord-Amerika geslonken van 98 naar 7.5 kilo nadat de mens hier aankwam.

Koe

In Afrika zal, als deze trend doorzet, de zoogdierenpopulatie zodanig afnemen dat er straks geen olifanten, giraffen en nijlpaarden meer leven, waarschuwen de wetenschappers: „Het grootste zoogdier op aarde zal over een paar honderd jaar dan heel goed een koe kunnen zijn.”

De studie wordt door verschillende andere onderzoekers tegengesproken. Volgens hen worden er voldoende maatregelen getroffen om bedreigde diersoorten groter dan de koe, zoals de olifant en de blauwe vinvis, te beschermen tegen uitsterven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.