Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 apr 2018 / 11:49 uur

Blokkeerders anti-Zwarte Piet demonstratie berecht

Het Openbaar Ministerie gaat de 34 mensen vervolgen die vorig jaar de A7 bij Joure blokkeerden, om op die manier een anti-Zwarte Piet demonstratie te voorkomen. Zij zijn aangeklaagd wegens het opzettelijk versperren van de weg en het hinderen van de demonstratie.

Gevaarlijke situatie

Door de weg te blokkeren hebben de verdachten voor een gevaarlijke verkeerssituatie gezorgd. De bus met demonstranten werd klemgereden en er ontstond een file.

Het OM verwijt de activisten dat ze een belangrijk recht uit de Grondwet hebben geschonden: het recht op demonstratie. „Wanneer mensen het niet eens zijn met het standpunt waarover wordt gedemonstreerd zijn er in een democratische samenleving vele manieren om daar uiting aan te geven.”

Veel verdachten

De man die de tegendemonstranten via Facebook had opgeroepen massaal de weg op te gaan, wordt ook aangeklaagd wegens opruiing. Omdat er zoveel verdachten zijn, duurt de zaak in juni drie dagen.

Op het blokkeren van de weg staat een maximale straf van negen jaar cel, voor opruiing maximaal vijf jaar cel. Het tegenhouden van een demonstratie is een kleiner vergrijp en kan een boete of een paar maanden celstraf opleveren.

Na het incident hielden medestanders een inzamelingsactie om eventuele boetes van de actievoerders te betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Blokkeerders anti-Zwarte Piet demonstratie berecht
Sluiten