Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 20 apr 2018 / 07:44 uur

Achtstegroepers minder goed in gym dan 10 jaar terug

Kinderen op Nederlandse basisscholen zijn minder goed geworden in gymmen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

In het onderzoek werden de prestaties van groep 8-leerlingen van 69 basisscholen en 20 scholen van het speciaal basisonderwijs onder de loep genomen. In vergelijking met tien jaar geleden zijn kinderen op 5 van de 8 sportonderdelen slechter gaan bewegen.

Minder behendig

Kinderen zijn minder behendig geworden in het werpen en vangen van een balletje via de muur en zijn minder goed in balanceren, touwzwaaien, verspringen en landen met een halve draai. Daarnaast zijn ook de prestaties op hardlooptesten afgenomen.

Wat hier de redenen voor zijn, wordt niet duidelijk uit het onderzoek. De meeste kinderen staan positief tegenover bewegingsonderwijs en een groot deel van de groep sport zelf 3 keer of meer in clubverband.

Volgens de onderwijsinspectie is de inrichting van het bewegingsonderwijs van belang voor de prestaties van de leerlingen. Ze zien echter ook dat de vaardigheden van kinderen vooral samenhangen met kenmerken van de leerlingen zelf, zoals het BMI.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Achtstegroepers minder goed in gym dan 10 jaar terug
Sluiten