Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Doorbraak in het onderzoek naar huidkanker

Een doorbraak in het onderzoek naar huidkanker: immuuntherapie zou voor patiënten met een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, kunnen helpen bij de genezing. De kans dat de ziekte terugkeert is een stuk kleiner wanneer ze na de operaties aanvullend behandeld worden. Dit meldt de Telegraaf.

Vol in het leven

Artsen van het Amsterdamse kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek (ALV) kwamen na internationaal onderzoek tot de ontdekking. Ze meldden een groep van ruim vijftig van hun patiënten aan voor de studie. Na de operatie kregen voornamelijk de jongere patiënten, onder de 50 jaar, het immuunmiddel ‘pembrolizumab’ toegediend. De ziekte is vooral actief onder jonge mensen die nog vol in het leven staan, een gezin met kinderen hebben of een baan, stelt chirurg-oncoloog Alexander van Akkooi van het ALV. Hij coördineerde de studie.

Duizend deelnemers

Aan het wereldwijde onderzoek namen ruim duizend melanoompatiënten deel, in honderd verschillende ziekenhuizen, verspreid over 23 landen. De resultaten zijn onlangs gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de American Association for Cancer Research in Chicago en ook verschenen in het medische vaktijdschrift New England Journal of Medicine.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.