Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 30 mrt 2018 / 11:14 uur

Parkland-schutter krijgt ongekend veel ‘fanmail’

De 19-jarige Nikolas Cruz schoot op Marjory Stoneman Douglas High School in Florida zeventien mensen dood. Daarnaast maakte hij nog tientallen gewonden. Hierdoor zit de scholier vast. Aanklagers willen dat hij de doodstraf krijgt.

Na zijn daad leek Cruz even ongezien te kunnen ontsnappen door mee te gaan in de stroom van vluchtende scholieren, maar hij werd uiteindelijk toch in de kraag gevat door de politie. Eenmaal in de gevangenis gebeurde echter iets opvallends. Hij krijgt immens veel brieven van mensen die hem bemoedigend toespreken en zelfs geld willen sturen, schrijft CNN.

Wereldwijd

De schutter krijgt kaarten van vrouwen, jonge meisjes en volwassen mannen uit Amerika en Europa. Sommigen handgeschreven, anderen getypt. Verschillende brieven bevatten seksueel getinte berichten en foto’s van jonge vrouwen en tieners. Alle briefschrijvers lijken sympathie te tonen voor Cruz.

Aanklagers stellen dat hij tussen de honderd en tweehonderd brieven binnen heeft gekregen. Advocaat Howard Finkelstein zegt dat hij nog nooit heeft gezien dat een gevangene zo ontzettend veel post krijgt. Het Amerikaanse medium kreeg toestemming een deel van de brieven door te kijken. Journalisten schrokken toen ze zagen dat geen enkele brief kritisch was op het gedrag van de jongen. Veel mensen boden hem juist hulp aan in de vorm van geld.

Waarom?

Psychotherapeut Dokter Robi Ludwig denkt dat Cruz zoveel brieven ontvangt omdat mensen sympathie hebben voor de manier waarop hij wordt afgebeeld. „Als een persoon met veel problemen in zijn leven. Mensen denken hem te kunnen helpen, een positieve invloed te kunnen hebben op zijn leven. Het is ook mogelijk dat de briefschrijvers zelf gewend zijn aan geweld, waardoor dat ze niet meer afschrikt."

De brieven zijn onderdeel van Cruz’ dossier, maar hoogstwaarschijnlijk heeft hij er zelf maar weinig van gezien. Hij is op dit moment namelijk nog afgesloten van alle vormen van media. Dus tenzij zijn advocaten of familie het hem vertellen, weet hij niets van de brieven.

Medelijden

CNN mocht geen foto’s van de brieven online plaatsen, maar heeft wel een aantal kaarten omschreven. Zo zou er uit Duitsland een brief gekomen zijn van een 20-jarige studente die een relatie wil met Cruz. Ze heeft medelijden met de schutter en vindt het zielig dat de media weinig aandacht hebben voor zijn verleden. Als hij iemand zoekt om mee te schrijven, kan hij haar altijd bereiken. Ook omschrijven ze hoe een vrouw foto’s van zichzelf in lingerie en suggestieve poses stuurde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Parkland-schutter krijgt ongekend veel ‘fanmail’
Sluiten