Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 30 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Vanaf april bellen auto’s zelf de politie na ongeluk

Na een auto-ongeluk is het helaas niet altijd mogelijk zelf de hoognodige hulpdiensten te bellen. Binnenkort doet je auto dat dan ook voor je. Per 1 april 2018 verplicht de Europese Unie dat alle voertuigen die na deze datum goedgekeurd zijn en op de markt komen, uitgerust moeten zijn met eCall.

eCall is een veiligheidssysteem dat na een ongeluk contact opneemt met de alarmcentrale. De Rijksoverheid legt uit dat het systeem de locatie, rijrichting, het aantal inzittenden (gemeten door het aantal vastgeklikte gordels), het type voertuig en het type brandstof automatisch doorgeeft aan de centrale. Deze informatie kan de hulpdiensten helpen beter voorbereid en sneller ter plaatse te zijn. Ook wordt erbij verteld dat de privacy met eCall gewaarborgd blijft: zolang je geen ongeluk maakt, wordt er geen informatie verzonden.

Minder doden

Door eCall wordt in de eerste seconden na een ongeluk meteen basisinformatie verzonden. Daarna kan een gesprek met een medewerker worden gevoerd. De politie schrijft op hun website dat ze klaar zijn om met de nieuwe regels te gaan werken. Achter de schermen zijn ze druk bezig geweest om zichzelf klaar te stomen.

Het nieuwe systeem moet het aantal verkeersdoden verminderen. Zo’n automatische oproep kan van levensbelang zijn als de inzittenden zelf geen 112 meer kunnen bellen. Om deze reden heeft de EU het systeem vanaf volgende maand verplicht gemaakt voor voertuigen die dan op de markt komen. Op dit moment zijn er al een aantal auto’s die zo’n eCall kunnen versturen. Wil je weten of het ook in jouw auto geïnstalleerd kan worden? Ga dan even langs bij je garage of neem contact op met de fabrikant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.