Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 mrt 2018 / 07:44 uur

‘Nederlandse economie blijft sterk groeien’

De stijgende lijn van de Nederlandse economie houdt aan, dit blijkt uit de meeste recente berekeningen van het Centraal Planbureau. Ook de werkloosheid gaat in een rap tempo omlaag richting het laagste niveau sinds het jaar 2001.

3,2 procent

Het CPB verwacht dat onze economie dit jaar met 3,2 procent groeit en het jaar daarop met 2,7 procent. Vorig jaar nam het bruto binnenlands product (bbp) met 3,1 procent toe, dat was de sterkste groei in tien jaar. Tot dusver ging het CPB ook voor dit jaar uit van een groei van 3,1 procent.

De Nederlandse economie doet het aanmerkelijk beter dan die in andere eurolanden. Dit is onder meer te danken aan de nog altijd florerende woningmarkt. Ook speelt mee dat de overheidsuitgaven omhoog gaan, onder meer door investeringen in onderwijs en defensie, en stijgende zorgkosten. Dat zorgt er wel voor dat het overschot op de begroting niet verder verbetert ten opzichte van 2017.

De werkloosheid daalt volgens het CPB van 4,9 procent in 2017 naar 3,9 procent dit jaar. Voor 2019 wordt een verdere afname voorzien naar 3,5 procent. Bedrijven bieden werknemers vaker een vast contract en meer loon om mensen te kunnen aantrekken of behouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Nederlandse economie blijft sterk groeien’
Sluiten