Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 mrt 2018 / 06:14 uur

Minister: Jaarlijks huisbezoek voor eenzame ouderen

Eenzame ouderen moeten weer onder de mensen worden gebracht. Dat vinden gemeenten, maatschappelijke organisaties, bedrijven en het ministerie van Volksgezondheid. Ze hopen met allerlei maatregelen, van een bezoekje aan iedere 75-plusser tot vriendschapscursussen, toenemende eenzaamheid te bestrijden.

Nederland telt steeds meer ouderen, en die zijn steeds vaker eenzaam. Ze stoppen met werken en spreken geen collega’s meer. Of ze verliezen hun man of vrouw, hun vriendenkring dunt uit of afspreken wordt moeilijk omdat bewegen minder soepel gaat dan voorheen.

Jaarlijks bezoek

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil daar iets aan doen en wil in iedere gemeente een ‘coalitie tegen eenzaamheid’. De coalitie wil bijvoorbeeld dat 75-plussers in iedere gemeente jaarlijks minstens één keer bezoek krijgen.

Eenzaamheid is nog altijd een onderschat probleem of zelfs een taboe, denkt De Jonge. Om dat te doorbreken komt er een publiekscampagne. Verder wil de coalitie gemeenten helpen meldpunten op te zetten en bedrijven alert maken op ongebruikte bankrekeningen, onbetaalde rekeningen en ongeopende post. Ook de kapper en de buschauffeur kunnen eenzaamheid herkennen.

Welzijnscoach

Als een oudere eenzaam blijkt, dan kan de huisarts hem bijvoorbeeld doorverwijzen naar een zogeheten welzijnscoach. Die gaat samen met de oudere op zoek naar activiteiten die hem gelukkiger maken. Ook kunnen gemeenten cursussen organiseren om ouderen te helpen nieuwe vrienden te maken en groepsactiviteiten opzetten.

De coalitie wil verder onder meer in gesprek met woningbouwverenigingen om buurten aantrekkelijk te houden voor ontmoeting en ommetje. De maatregelen moeten in de loop van het jaar op stoom komen. Over drie jaar kijken de initiatiefnemers of ze resultaat hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minister: Jaarlijks huisbezoek voor eenzame ouderen
Sluiten