Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 28 mrt 2018 / 15:06 uur

Dierenorganisaties woest op Jumbo vanwege kuikens

Dierenrechtenorganisaties zijn woest op een filiaal van Jumbo, waar vanwege Pasen een glazen bak met levende kuikens te vinden is.

Het gaat om een Jumbo in Westerhaar. De organisaties hebben het over ‘misbruik van levende (plof)kuikens als paasattractie, terwijl de filiaalmanager van desbetreffende Jumbo juist zegt dat ze goed voor de kuikens zorgen.

Attractie

De boze reacties komen van Comité Dierennoodhulp, Red een Legkip, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft en Stichting Dierennood. Zij hebben een brandbrief gestuurd naar het hoofdkantoor van Jumbo, over de circa twintig kuikens. „In het Jumbo-filiaal Veld Westerhaar in Overijssel worden de circa 20 plofkuikentjes gebruikt als attractie om kinderen, ouders, opa’s en oma’s de supermarkt in te lokken”, zeggen de vijf organisaties in een persbericht.

https://www.facebook.com/jumbowesterhaar/videos/1834493933241683/

„Op een vraag van een klant wat er met de kuikentjes na Pasen gebeurt, doet deze Jumbo het voorkomen alsof de kuikens een lang leven blij gaan scharrelen bij een hobbyboer. Over het feit dat de kuikens over zes weken geslacht worden en van ellende door hun poten zakken, zwijgt dit Jumbo-filiaal.”

Goedverzorgd

De eigenaar van het filiaal, Bertus Veld, zegt echter dat dat niet waar is. Aan het AD meldt hij dat de kuikens vorige week heeft opgehaald bij een boerderij en dat hij ze de dag na Pasen naar een hobbyboer brengt. Volgens Veld zitten de kuikens goedverzorgd in een speciaal ingerichte bak, met een warmtelamp. Ze krijgen water en voer ,,En ze kunnen lekker rondscharrelen. Ja, over drie jaar zijn ze misschien dood. Dat weet ik niet, maar dat geldt ook voor andere kippen", aldus Veld.

De dierenorganisaties hebben Jumbo dringen verzocht te stoppen met de kuikens. Veld heeft hen uitgenodigd om langs te komen, zodat ze met eigen ogen kunnen zien hoe de kuikentjes behandeld worden, maar de organisaties hebben volgens Veld geweigerd en enkel gezegd dat ze hem niet geloven.

Reageer op artikel:
Dierenorganisaties woest op Jumbo vanwege kuikens
Sluiten