Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Roken in de horeca? Rookruimtes niet meer toegestaan

Toch nog even een sigaretje paffen in het rookhok? Dat is voortaan niet meer toegestaan. Rookruimtes vallen niet meer buiten het algehele rookverbod, heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. En uitzonderingen? Die zijn er niet.

Het hof stelt daarmee de vereniging CAN (Clean Air Nederland), voorheen de Club van Actieve Niet-rokers, in het gelijk.

Waarom is dit?

Niet-rokers zouden in horecagelegenheden volgens het hof sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Daarbij worden medewerkers van cafés en restaurants aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. In september 2016 bepaalde een lagere rechtbank in een door CAN aangespannen zaak dat de rookruimtes mochten blijven bestaan.

Dramatisch voor horeca

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het dramatisch voor cafés en discotheken met een rookruimte dat horecabedrijven geen aparte plek meer mogen hebben voor rokers. „Na een aantal jaren rust ‘op het rookfront’ zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers”, aldus voorzitter Robèr Willemsen.

„Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft zo’n aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimtes in de regelgeving toegestaan.” Voor horecazaken nog een extra klap: sommigen hebben wel tienduizenden euro’s geïnvesteerd in een rookhok.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.