Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 13 feb 2018 / 15:34 uur

De Eerste Kamer stemt in met nieuwe donorwet

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een nieuw systeem voor actieve donorregistratie. Na weken van debat stemden 38 senatoren voor en 36 tegen. De stemming is een overwinning voor Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66), die zich de afgelopen jaren sterk maakte voor een nieuw donorsysteem.

Mensen worden vanaf heden na hun dood automatisch donor, mits zij hier bezwaar tegen maken.

Zeer gevoelig

De donorwet werd in de Tweede Kamer maar met krappe meerderheid aangenomen en lag ook in de senaat zeer gevoelig. In veel fracties werd verdeeld gestemd, zoals in de VVD, het CDA en de PvdA. Bij de SP was senator Ada Gerkens dinsdag afwezig. Volgens fractieleider Hans-Martin Don heeft zij principiële bezwaren tegen de wet, maar wilde zij ‘om politieke redenen’ niet tegenstemmen.

Wat is er veranderd?

Voorheen hadden wij een zogeheten opt-insysteem: je bent geen orgaandonor was, tenzij je aangeeft dat wel te willen zijn. Maar met de nieuwe wet wordt er een opt-outsysteem ingevoerd: je bent orgaandonor, tenzij je aangeeft dat je dit niet wil zijn. Gezien een groot deel van de mensen hun keuze niet registreert, is de groep orgaandonoren nu opeens een stuk groter.

Donorformulier

Vanaf je 18e levensjaar krijg je een donorformulier thuisgestuurd. Als je hier niet op reageert, ben je automatisch donor. „Het is te allen tijde mogelijk de registratie te wijzigen. Op deze wijze worden mensen gestimuleerd actief na te denken over hun keuze met betrekking tot orgaandonatie. Nabestaanden en medische professionals worden daardoor ontlast”, schrijft de Eerste Kamer op haar website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Eerste Kamer stemt in met nieuwe donorwet
Sluiten