Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 8 feb 2018 / 14:44 uur

Privégegevens BN’ers blijken al 10 jaar openbaar

Op de website van showbizzfotografen Peter en Edwin Smulders stonden tien jaar lang gegevens openbaar, die niet waren beveiligd met een wachtwoord. Dit is gebleken uit onderzoek van RTL Nieuws. Deze gegevens zijn inmiddels beveiligd.

419 namen

Het gaat om mobiele nummers, adresgegevens, e-mailadressen en andere privé-informatie van onder andere Gordon, Ruud Gullit, prinses Christina en Daphne Deckers. Het zou in totaal gaan om 419 namen, waarvan de meerderheid bekende Nederlander is.

Naast het lek op de website, was er ook een bestand met wachtwoorden en gebruikersnamen te vinden. Deze gegevens gaven toegang tot onder andere het e-mailadres van de fotografen.

Niet onder de indruk

Gevraagd om een reactie zei Peter Smulders: „Ik heb er geen verstand van en dat wil ik graag zo houden. Liever heb ik het over het feit dat RTL mijn foto’s zonder toestemming gebruikt.”

Erg onder de indruk van het feit dat door zijn eigen nalatigheid de gegevens van een heleboel mensen op straat lagen was hij dus niet.

Schade is beperkt

Volgens Sijmen Ruwhof, cybersecurity-expert, zijn de privégegevens van BN’ers een goudmijn voor hackers. Bepaalde gegevens kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor het sturen van gerichte pishing-aanvallen. Met een pishing-aanval kan de hacker de telefoon van de BN’er overnemen.

Ondanks dat het lek jarenlang openstond, is de schade beperkt gebleven. Ruwhof zegt tegen de krant dat BN’ers uit zichzelf hun contactgegevens goed afschermen. „Ze worden al vaak genoeg gestoord door fans, paparazzi en stalkers. Door hun privacy te beschermen kunnen ze na hun werk tot rust komen.” Het had dus veel erger kunnen aflopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Privégegevens BN’ers blijken al 10 jaar openbaar
Sluiten