Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 26 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Hey schatje’: Hoe pakken we #Metoo op het werk aan?

#Metoo. Het moest de taboebreker van ongewenste seksuele intimiteiten worden. Maar op de werkvloer blijkt het taboe nog alles behalve doorbroken. Maar iets meer dan 12 procent van de vertrouwenspersonen heeft een stijging gezien in het aantal meldingen van seksuele intimidatie na de #Metoo-beweging.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Vereniging Voor Vertrouwenspersonen (LVVV) en het AD onder 357 respondenten. „Veel mensen durven nog steeds niet met hun verhaal naar buiten te komen”, aldus LVVV-bestuurslid Inge te Brake tegenover eerdergenoemde krant.

Ook een recent onderzoek van de FNV bevestigt dat er nog veel werk aan de winkel is: meer dan de helft van de slachtoffers meldt voorvallen niet en als ze gemeld worden, dan neemt de leidinggevende maar in 21 procent van de gevallen maatregelen.

Strengere aanpak

FNV pleit dan ook voor een strengere aanpak van seksuele intimidatie. „Als je in een bedrijf zit en de leidinggevende pakt dat aan, dan geeft dat weer vertrouwen voor anderen die iets vervelends is overkomen”, vertelt FNV-persvoorlichter José Kager aan Metro. „Zij durven het dan ook te melden, omdat ze zien dat er iets mee gebeurt. Een veilige bedrijfscultuur met een goede vertrouwenspersoon is gewoon ontzettend belangrijk, daar is de werkgever voor verantwoordelijk. ”

https://www.facebook.com/Metro/posts/1629899787057924

Toch geeft Kager aan dat slachtoffers het ook echt moeten melden als hen iets overkomt. Vaak vrezen zij voor een verslechtering van de relatie met hun collega’s of dat ze niet serieus worden genomen, zo blijkt uit het eerdergenoemde onderzoek van de FNV. Kager snapt de angst, zeker omdat je kwetsbaar bent als slachtoffer, maar benadrukt ook het belang van meldingen maken van seksueel wangedrag op het werk.

„Als je het niet durft te melden en het gebeurt herhaaldelijk, houdt het ook niet vanzelf op. Je kunt ook anoniem onze vertrouwenspersonen bellen. Die hebben ook tips voor je. Maar je zult helaas toch ook zelf iets moeten doen. De tegenpartij zal het zeker niet doen", aldus Kager.

‘Inwendig onderzoek’

Lezer Marianne (niet haar echte naam) denkt niet dat de seksuele intimidatie op het werk erger is geworden. Zij denkt vooral dat er meer aandacht voor gekomen is en dat het daardoor erger lijkt.

Zelf is Marianne ook een keer slachtoffer geweest van seksuele intimidatie. Niet op haar werk, maar bij de dokter. „Ik was twintig en een jonge moeder toen ik bij de nieuwe huisarts in het dorp kwam. Dat was in de jaren tachtig. Hij moest een inwendig onderzoek doen. Ik nam dus aan dat ik op de onderzoekstafel moest gaan liggen, maar hij zei: ‘Nee, dat kan zo ook wel ,zet je handen maar op het bureau en doe je benen uit elkaar.’ Toen heeft hij mijn onderbroek naar beneden getrokken een flink gevoeld."

Ook Marianne deed geen melding of aangifte van het voorval. Dat was misschien wel beter geweest, erkent ze nu. „Vorig jaar is deze man met pensioen gegaan en bedolven onder bloemen en stond hij breed lachend in het plaatselijke krantje. Ik heb toch wel wat spijt dat ik er nooit over gesproken heb. Wie weet wat hij nog met anderen gedaan heeft."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.