Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 19 feb 2018 / 07:19 uur

Dertig asielzoekers met vals paspoort ons land in

Maandagochtend kwam het nieuws naar buiten dat ongeveer dertig asielzoekers met gestolen paspoorten ons land binnen zijn gekomen. De veiligheidsdiensten hebben laten weten dat gestolen reisdocumenten vaak gebruikt worden door strijders van terroristische organisaties zoals IS om aanslagen te plegen.

Nationale veiligheid

Dit blijkt uit onderzoek van NRC Next. De krant heeft beschikking over cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Uit deze cijfers is naar voren gekomen dat geen van de dertig asielzoekers die in 2015 en 2016 ons land binnenkwamen, bestempeld werden als gevaar voor de nationale veiligheid.

Volgens de krant zou het gaan om lege paspoortboekjes, waarin persoonlijke gegevens nog kunnen worden ingevuld. De paspoorten zouden zijn buit gemaakt tijdens plunderingen in verschillende veroverde Syrische steden. De Europese veiligheidsdiensten kwamen deze paspoorten op het spoor, omdat zij weet hadden van de gestolen documenten en de bijbehorende serienummers. Het zorgde er uiteindelijk voor dat Nederland kennis kreeg van de dertig asielzoekers.

Verschillende verklaringen

De Immigratie-en Naturalisatiedienst laat weten dat iedere vluchteling, dus ook met een vals of gestolen paspoort, gewoon asiel kan aanvragen in Nederland. De asielzoekers zelf hebben verschillende verklaringen afgegeven over het gestolen document. De een kreeg het van een familielid, de ander zegt het gekregen te hebben uit handen van Syrische autoriteiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dertig asielzoekers met vals paspoort ons land in
Sluiten