Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 5 feb 2018 / 14:09 uur

De Berlijnse muur is nu echt geschiedenis

10.316 dagen is het geleden dat de Berlijnse muur naar beneden werd gehaald. Dat is niet gewoon een willekeurig getal, maar het is ook exact de periode dat de muur in de stad stond.

5 februari

Dat die dag net op 5 februari valt, is een griezelig toeval. Het is namelijk ook de ‘verjaardag’ van het laatste sterfgeval op de muur. Dik negen maanden voor de val probeerden twee jongens de westkant van de stad te bereiken. Ze werden betrapt en een van hen, Chris Gueffroy (20), werd neergeschoten. Hij was daarmee het 140ste en laatste slachtoffer van de muur.

82 procent

Door de val van de Berlijnse muur werd het communistische Oost-Berlijn net als het westen kapitalistisch. Twee jaar later bleek dat 86 procent van de Oost-Duitsers hier blij mee was. In 2009 was het enthousiasme wel wat afgenomen. Nog 82 procent was echt blij met kapitalisme.

75 tunnels

Naar schatting zijn er 75 illegale tunnels onder en door de muur doorgegraven. Een daarvan werd recent pas ontdekt door archeologen en bracht het verhaal van Carl-Wolfgang Holzapfel aan het licht. Met een groep vrienden probeerde hij vanaf 1963 (hij was toen 19) een kennis en zijn dochter uit het oosten te bevrijden. Hiervoor moest er tachtig meter gegraven worden. „We moesten ons er doorheen schrapen. Het was heel frustrerend, omdat je soms het gevoel had dat je geen centimeter vooruit kwam." Na vier maanden werken kwamen de autoriteiten achter hun plan. De inmiddels 21 mensen die de tunnel wilden gebruiken om naar het westen te komen, werden vastgezet. Holzapfel heeft nooit meer wat van ze gehoord.

2032

Oost-Berlijn kent nu dus net zolang vrijheid als dat het het Russische regime kende, maar voor veel andere door Russen bezette delen van Oost-Europa is het nog wel even wachten. Zij zullen dat punt pas in 2032 bereiken. Voor Rusland zelf geldt dat pas op 10 februari 2066.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Berlijnse muur is nu echt geschiedenis
Sluiten