Metro
Metro Nieuws 28 feb 2018 / 10:30 uur

Banken geven miljarden aan de vleesindustrie

De afgelopen jaren hebben grote Nederlandse banken miljarden aan de vleesindustrie gegeven. Daarbij is een aanzienlijk aandeel gedoneerd aan bedrijven die dierenwelzijnsnormen op ondermaatse wijze hanteren. Dit blijkt uit een rapport van de Eerlijke Bankwijzer.

Ondermaats dierenwelzijn

Aan het rapport werkten onder meer Amnesty International, FNV, Milieudefensie en Oxfam Novib mee. De besproken bedrijven sluiten zeugen nog in kooien op, laten plofkippen flink opeengepakt zitten of slachten dieren op omstreden wijze. Vooral Rabobank is een grote financier van dit soort ondernemingen, stelt het onderzoek. De bank zou vorig jaar nog 1 miljard euro hebben geïnvesteerd in de Amerikaanse vleesgigant Tyson Foods. Het bedrijf kwam onlangs nog in opspraak door een video waar op te zien was hoe slecht met kippen werd omgegaan op een bedrijf dat verbonden was aan de gigant.

8,8 miljard

In totaal investeerden de drie grootste Nederlandse banken in de periode van 2012 tot en met 2017 ten minste 8,8 miljard euro in dit soort ondernemingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Banken geven miljarden aan de vleesindustrie
Sluiten