In het nieuws

'ADHD? Dat heeft toch iedereen tegenwoordig?'

Veel te druk: van binnen en/of van buiten. ADHD is ook bij volwassenen een serieuze stoornis. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

1 FEB 2018

Het aantal jongvolwassen vrouwen in Amerika dat medicijnen krijgt voor ADHD is het laatste decennium enorm gestegen, meldt Chicago Sun-Times dinsdag. En als we het hebben over enorm, bedoelen we ook echt énorm: met wel 344 procent in de afgelopen tien jaar. Maar hoe is het eigenlijk om als (jong)volwassene gediagnostiseerd te zijn met ADHD?

Alleen bij kinderen?

Hoewel we constant over ADHD lezen en er waarschijnlijk ook steeds meer over horen, is het voor velen nog steeds een ‘stoornis’ die ‘alleen bij drukke kinderen voorkomt’. Dat ADHD ook bij veel (jong)volwassenen voorkomt, en dan ook serieuze gevolgen kan hebben voor hen is voor menig mens totaal onbekend.

,,En dan gaat het bij de cijfers van de Chicago Sun-Times nog slechts om de mensen die daadwerkelijk gediagnostiseerd zijn met ADHD”, zegt Michiel Bosman, psychiater en gespecialiseerd in ADHD en ADD. ,,In Nederland is het aantal mensen met een diagnose (pakweg 220 duizend) een forse onderschatting. We weten dat, afhankelijk van welke cijfers je moet geloven, tussen de 5 en 10 procent van de bevolking voldoende symptomen heeft om de diagnose ADD of ADHD te stellen, maar een groot deel van de mensen gaat nooit naar de psychiater.”

Lieke Loman (20) deed dat wel. Ze weet sinds begin november 2017 dat zij ADHD heeft. Daarvoor had ze mood swings en geen idee waar dat vandaan kwam. ,,Ik werd doorgestuurd naar een praktijk, kreeg daar een lijst met ADHD/ADD kenmerken onder mijn neus geschoven en had zoiets van: ‘Jezus. Dit ben ik!’ Uiteindelijk werd ik in september uitgebreid getest, waarna ik het in november zeker wist: ik had inderdaad ADHD.”

Relatief laat

Joel (22) wist al eerder dat hij ADHD heeft. ,,In de tweede klas van de middelbare school kreeg ik de diagnose. Relatief laat denk ik, omdat ik eigenlijk altijd heel druk was. Echt een chaoot. Op de basisschool zat het mij nog niet zo in de weg, maar op de middelbare school kreeg ik zoveel prikkels dat ik uiteindelijk bleef zitten.”

Joel kreeg uiteindelijk medicatie, maar vond het helemaal niks. ,,Ik was echt mezelf niet meer. Ik ben er mee gestopt. Qua concentratie heeft het mij wel echt geholpen, maar ik kon niet meer lachen, was niet meer spontaan en was vaak licht aangebrand. Joel de lachebek was opeens Joel de stille. Met andere medicijnen werd dat iets minder, maar toen ik begon aan een MBO-opleiding wilde ik het liever helemaal niet meer gebruiken. Met mijn intelligentie is niets mis en ik zou het een persoonlijke overwinning vinden om dit te doen zonder medicatie.”

Structuur

Volgens Bosman is het hebben van ADHD dan ook niet perse het grootste probleem, maar vooral het leren omgaan met de beperkingen die het oplevert. ,,Van je belastingpapieren niet openen tot aan de envelop van de tandartsrekening vergeten: dat kan voor grote problemen zorgen. Uiteindelijk raakt men dan vaak zelf ook geïrriteerd over het feit dat dingen niet goed lukken en kunnen ze zelfs in een depressie belandden of het op werk niet meer trekken. Daar moet je voor waken.”

Herkenbaar voor Loman: ,,Ik had ontzettend last van stemmingswisselingen, vooral in mijn pubertijd. En het kost me drie keer zoveel tijd om iets af te krijgen. Ik had concentratieproblemen, moeite met slapen. Maar toen ik de diagnose ADHD had gekregen, was het niet meteen allemaal ‘makkelijk en duidelijk’. Zelfs vrienden van mij zeiden tegen me: dat heeft toch iedereen tegenwoordig? En die medicijnen die ik moest slikken waren ook niks voor mij. Moest ik drie keer per dag zo’n pil in nemen, terwijl tijd nou ook niet echt mijn ding is. En als die dingen uitgewerkt waren, was ik nog tien keer zo druk.”

Zonder meds

Maar wat als je de diagnose hebt gekregen en geen medicijnen wil slikken? Volgens Bosman is het allerbelangrijkste bij de behandeling van ADHD om structuur aan te brengen in het leven. ,,Een partner die wel gestructureerd is kan hier bijvoorbeeld heel erg bij helpen. Hij/zij kan er voor proberen te zorgen dat jij niet te veel hooi op je vork neemt. Ik ken veel ADHD’ers die beginnen om 07.00 uur ’s ochtends met hun planning en zijn om 23.00 uur ’s avonds nog bezig met van alles en nog wat. Terwijl je eigenlijk echt maar één ding per dagdeel moet doen, anders ga je alleen maar teleurstellingen. Anderen, maar vooral ook jezelf, waardoor je weer in die negatieve vibe zit."

De gouden tip volgens Bosman is dan ook om vrienden en bekenden te vertellen dat je ADHD hebt. ,,Leer delen met anderen wat er aan de hand is en dan is medicatie in veel gevallen niet eens nodig. Ja, het kan als middel helpen om die structuur erin te krijgen, maar eigenlijk kan ik alleen maar accepteren om dichtbij jezelf te blijven. Als je weet dat je drie uur lang niet stil kunt zitten, dwing jezelf dan ook niet om dat te doen. Ga een kwartiertje wandelen of even rennen of dans in het rond. En waarschuw anderen daarvoor, ook al is dat niet ‘perfect’. Geen mens doet alles perfect toch?”

BEKIJK OOK


  Juf Daisy net niet verkozen tot beste van de wereld

  Maar Juf Daisy blijft een van de tien beste leraren van de wereld. Foto: ANP

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  1 UUR

  Juf Daisy Mertens is net niet verkozen tot 'beste onderwijs van de wereld'. De lerares van basisschool de Vuurvogel in Helmond was een van de tien genomineerden. Peter Tabichi uit Kenia won zondagmiddag de Global Teacher Prize. Hij krijgt een bedrag van 1 miljoen dollar (880.000 euro) bestemd voor onderwijsprojecten.

  Juf Daisy Foto: ANP

  De 36-jarige Peter Tabaichi is een natuurkundeleraar die 80 procent van zijn maandelijkse inkomen weggeeft om armen te helpen. Hij geeft les op de Keriko Mixed Day Secondary School in het plaatsje Pwani. Dat ligt in een afgelegen deel in Kenia, een regio waar vaak droogte en hongersnood voorkomt. 95 procent van de leerlingen komt uit een arm gezin.


  Trein botst op auto in Breda, geen gewonden

  Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Aan de Steenakkerstraat in Breda is zondag een auto aangereden door een trein. De inzittenden van de auto, een vrouw met haar kind, konden tijdig uit de auto komen. Niemand raakte gewond.

  De politie onderzoekt hoe de aanrijding heeft kunnen gebeuren. De inzittenden van de auto worden gehoord, als er camerabeelden beschikbaar zijn worden deze bekeken. Hulpverleners zijn ter plaatse.


  'Volkert, waar ben je?' -tekst niet per se strafbaar

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  De tekst 'Volkert waar ben je', die een universitair docent uit Utrecht plaatste op Facebook als reactie op de verkiezingswinst van Thierry Baudet, is niet zonder meer strafbaar. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) naar aanleiding van een bericht op GeenStijl.

  Smakeloze opmerking

  „We hebben er wel veel vragen over gekregen, dus we hebben een voorlopige juridische inschatting gemaakt", zegt hij. Volgens het OM is er wel sprake van „een smakeloze opmerking". Maar „naar onze voorlopige juridische inschatting is de opmerking waarschijnlijk niet strafbaar". De opmerking is namelijk geen concrete oproep om Baudet iets aan te doen.


  Duitse vrouwen boos over 'seksistische' helmcampagne

  Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  In Duitsland is ophef ontstaan over een campagne voor het dragen van fietshelmen. De campagne gebruikt een poster met schaars geklede mannen en vrouwen die een fietshelm dragen en de tekst: „Ziet eruit als stront - maar redt levens".

  Gênant, dom en seksistisch


  Onderzoek gestart na doodsbedreiging Baudet

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 14:40

  Politie en Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam onderzoeken een filmpje van UP! Network, waarin te zien is dat een antiracisme-demonstrant doodsbedreigingen uit aan het adres van Thierry Baudet. De vrouw, die zichzelf met een doek voor haar gezicht onherkenbaar heeft gemaakt, scandeert 'Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf'.

  Strafbaarheid

  Een woordvoerster van de politie laat weten dat wordt gekeken of er meer filmpjes in omloop zijn en wat er tijdens de demonstratie van zaterdag in Amsterdam allemaal precies gezegd is. Het OM bekijkt op zijn beurt de strafbaarheid van de uitingen.


  Natuur loopt drie weken voor op schema

  Natuur loopt drie weken voor op schema

  De koeien mochten op de eerste lentedag voor het eerst dit jaar naar buiten / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 13:20

  Met de warme dagen van afgelopen week en het aankomende weekend, waarin het wel 18 graden kan worden, is het eigenlijk geen wonder de natuur een beetje van slag is. Uit waarnemingen die binnenkwamen bij Natuurkalender.nl en GrowApp.today is gebleken dat de natuur drie weken voorloopt op schema.

  Hooikoorts

  De afgelopen weken was overal om je heen de lente al te merken, terwijl die afgelopen woensdag pas officieel begonnen is. Ook in de gemiddelde temperatuur is dat terug te zien. Tussen 1 februari en 21 maart was het gemiddeld 6,8 graden. Dat is 2,5 graden boven het 'normale' gemiddelde en 4 graden warmer dan 50 jaar geleden.


  Uri Geller wil brexit stoppen met telepathie

  Uri Geller wil brexit stoppen met telepathie

  Uri Geller in 2009 / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 11:52

  Ken je die man nog, die jaren geleden bekend werd met het buigen van lepels? Diezelfde man zegt nu zijn telepathische krachten te gebruiken om de brexit te stoppen.

  'Ik zal je stoppen'

  De illusionist, Uri Geller genaamd, heeft de Britse premier May een brief geschreven waarin hij zegt haar niet „toe te staan" de Europese Unie te verlaten. Dat is May met haar brexitdeal wel van plan. Geller schrijft dat hij psychisch erg sterk voelt dat de meesten Britten geen brexit willen, schrijft The Guardian. 


  Slecht nieuws: hooikoortsellende is vroeg dit jaar

  Slecht nieuws: hooikoortsellende is vroeg dit jaar

  / Colourbox

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 10:58

  Jeuken je ogen al? En ben je constant aan het niezen? Zeer grote kans dat jij al last hebt van hooikoorts. Door de hoge temperaturen in februari en maart, komen de eerste berkenbomen al in bloei. Waardoor jij extra vroeg last hebt van je allergie dit jaar.

  Tot mei

  De vroegbloeiende berkenbomen zijn overigens geen record. In 1990 begon het berkenpollenseizoen al halverwege maart. Vorig jaar kregen hooikoortspatiënten ook in de laatste week van maart al last.


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  19 MRT 2018

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Duizenden mensen herdenken slachtoffers Christchurch

  Duizenden mensen herdenken slachtoffers Christchurch

  Zo'n 15.000 mensen hadden zich in het park verzameld / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 10:30

  Bij een herdenking in Nieuw-Zeeland hebben duizenden mensen stilgestaan bij de aanslagen in Christchurch. In een park bij de Al Noor-moskee werd een wake gehouden.

  Solidariteit

  Bij die moskee vielen de meeste slachtoffers, toen op 15 maart het vuur werd geopend op de vele aanwezigen. Racistisch gemotiveerde aanslagen kostten aan vijftig mensen het leven. Nog eens dertig mensen raakten gewond. De vermoedelijke dader, een 28-jarige rechtsextremist uit Australië, zit in voorlopige hechtenis.


  FvD zou Tweede Kamerverkiezingen winnen

  FvD zou Tweede Kamerverkiezingen winnen

  Baudet na de uitslagenavond / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 10:03

  Als er op dit moment verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn, zou Forum voor Democratie (FvD) de grote winnaar zijn. Bij de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen woensdag veroverde FvD tien zetels.

  Grootste partij

  De partij van Thierry Baudet zou op dit moment maar liefst 26 zetels in de wacht slepen, waarmee ze de grootste van het land zou worden. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Momenteel heeft FvD twee zetels in de Kamer.


  Noors cruiseschip vaart weer, 300 man geëvacueerd

  Noors cruiseschip vaart weer, 460 man geëvacueerd

  Door de harde wind dreef het schip richting land / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 09:34

  Het cruiseschip dat zaterdag in de problemen kwam voor de Noorse kust, vaart weer. Drie van de vier motoren werken weer, waardoor het passagiersschip momenteel naar de haven van Molde kan varen.

  Slecht aan toe

  Bij die tocht krijgt het hulp van twee sleepboten. De evacuatie van het cruiseschip is in de loop van de zondagochtend gestopt. Volgens een woordvoerder van de maritieme reddingsdienst beschouwt de kapitein de situatie voor passagiers aan boord als veilig. Er zijn 460 opvarenden met helikopters van boord gehaald. Zeventien van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht en drie passagiers waren er slecht aan toe, melden Noorse media.


  Brits kabinet wil premier May afzetten

  Brits kabinet wil premier May afzetten

  / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:56

  Een aantal ministers uit het Britse kabinet wil dat premier Theresa May haar biezen pakt. Dat bericht de krant The Sunday Times, dat met elf rebellerende ministers binnen de regering sprak.

  Einde is nabij

  „Het einde is nabij, ze is binnen tien dagen vertrokken", zou een van hen hebben voorspeld. Maandag willen ze May confronteren. Als ze weigert te vertrekken, dreigen ze collectief op te stappen.


  Bijzondere vondst: magneetvisser vindt kalasjnikov

  Bijzondere vondst: magneetvisser vindt kalasjnikov

  De magneetvisser vond de kalasjnikov bij de Ezelsbrug in Amsterdam. Foto: Google Streetview.

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  In de Amsterdamse grachten is veel oud ijzer te vinden. Denk aan fietsen of scooteronderdelen. Maar zaterdag had een magneetvisser een wel heel bijzondere vondst: een kalasjnikov

  Bij de Ezelsbrug in Amsterdam werd het wapen gevonden. „Wow, hij heeft gewoon een AK-47 omhoog gehaald, hoorde ik iemand naast me zeggen", aldus magneetvisser Bart tegenover RTL Nieuws. „Het is wel erg bijzonder, maar ik ben blij dat het wapen is opgeruimd."

  Politie


  Massale steun na pesterijen rossige Julian (7)
  Likeability of3

  Massale steun na pesterijen rossige Julian (7)

  Jongen met rossige haren. Foto ter illustratie: Colourbox

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De 7-jarige Julian wordt dagelijks gepest om zijn rossige haren. Moeder Sanne Nederlof is het dan ook helemaal zat dat haar zoon gepest wordt om zijn haarkleur, die juist uniek en prachtig is. Ze besloot er een Facebookbericht aan te wijden. „Mijn lieve Julian, 7 jaar, geboren met prachtige rossige haren”, begint ze het bericht.

  Julian wil zijn haar het liefst afknippen óf verven. Hij wordt namelijk gepest en mag soms niet mee buitenspelen. Julian voelt zich lelijk en heeft hier dagelijks verdriet om.


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  StukTV wederom uitgeroepen tot beste YouTube-kanaal

  StukTV wederom uitgeroepen tot beste YouTube-kanaal

  Stuk TV wint award voor beste YouTube-kanaal tijdens de vijfde editie van de VEED Awards. Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De jongens van StukTV gaan lekker! Voor de vijfde keer is StukTV uitgeroepen tot het beste YouTube-kanaal van Nederland. De prijs werd de makers toegekend tijdens de uitreiking van de VEED Awards, zaterdagavond in AFAS Live in Amsterdam.

  Beste serie en beste muziek

  De makers, Giel de Winter, Stefan Jurriens en Thomas van der Vlugt, wonnen bovendien VEED Awards in de categorieën beste serie (Jachtseizoen) en beste muziek. De VEED Awards worden gezien als de Oscars van de Nederlandse YouTube-industrie.


  Getuige verpest vrijgezellenreis avond voor vertrek

  Getuige verpest vrijgezellenreis avond voor vertrek

  Las Vegas. Foto: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Eindelijk het vrijgezellenfeest van je dromen, wordt het in één avond verpest. Het overkwam de 28-jarige Ben Whincup uit Engeland.

  Whincup zou met vier vrienden, zijn vader en zijn twee zwagers naar Las Vegas gaan om de trip van zijn leven te maken. Hij had zijn beste vriend gevraagd getuige te zijn van de bruiloft, die alles in de puntjes zou regelen.

  Da's pech, geld weg


  Hoge kosten voor 'pillenzakjes' apotheek

  Hoge kosten voor 'pillenzakjes' apotheek

  Een apothekersassistente zoekt medicijnen bij elkaar. Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Voor een bezoekje aan de apotheek moet je soms je portemonnee trekken. Daarom gaat de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) kijken naar hoge kosten die apothekers rekenen voor dienstverlening rondom de zogenoemde 'terhandstelling' van medicijnen. Zorgverzekeraars hebben daar moeite mee. Een woordvoerster bevestigt berichtgeving hierover door televisieprogramma Kassa.

  Kwetsbare patiënten

  Voor sommige kwetsbare patiënten die meerdere pillen op een dag moeten slikken, bijvoorbeeld iemand in een verzorgingshuis, zijn extra handelingen nodig rondom het samenstellen en verstrekken van de medicijnen. Om te voorkomen dat de patiënt de verkeerde pillen neemt, of deze op een verkeerd moment inneemt, maakt de apotheker speciale plastic zakjes met de dagelijkse hoeveelheid pillen. Aan deze service, ook wel 'de terhandstelling' genoemd, zijn extra kosten verbonden.


  Cruiseschip met 1300 passagiers in problemen geraakt

  Cruiseschip met 1300 passagiers in nood

  Een cruiseschip met ongeveer 1300 opvarenden is in problemen geraakt voor de kust van Noorwegen. Foto: EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Update 21.45 uur

  Er is zeker één Nederlander aan boord van het in storm stilgevallen luxe cruiseschip Viking Sky vlak bij de Noorse kust. Volgens De Telegraaf gaat het om een man, maar hij was zaterdagavond niet bereikbaar vanwege de evacuatie. Er zouden zich verder vooral Australiërs, Amerikanen en Britten op het schip bevinden.

  Update 20.20 uur