In het nieuws

'ADHD? Dat heeft toch iedereen tegenwoordig?'

Veel te druk: van binnen en/of van buiten. ADHD is ook bij volwassenen een serieuze stoornis. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

1 FEB 2018

Het aantal jongvolwassen vrouwen in Amerika dat medicijnen krijgt voor ADHD is het laatste decennium enorm gestegen, meldt Chicago Sun-Times dinsdag. En als we het hebben over enorm, bedoelen we ook echt énorm: met wel 344 procent in de afgelopen tien jaar. Maar hoe is het eigenlijk om als (jong)volwassene gediagnostiseerd te zijn met ADHD?

Alleen bij kinderen?

Hoewel we constant over ADHD lezen en er waarschijnlijk ook steeds meer over horen, is het voor velen nog steeds een ‘stoornis’ die ‘alleen bij drukke kinderen voorkomt’. Dat ADHD ook bij veel (jong)volwassenen voorkomt, en dan ook serieuze gevolgen kan hebben voor hen is voor menig mens totaal onbekend.

,,En dan gaat het bij de cijfers van de Chicago Sun-Times nog slechts om de mensen die daadwerkelijk gediagnostiseerd zijn met ADHD”, zegt Michiel Bosman, psychiater en gespecialiseerd in ADHD en ADD. ,,In Nederland is het aantal mensen met een diagnose (pakweg 220 duizend) een forse onderschatting. We weten dat, afhankelijk van welke cijfers je moet geloven, tussen de 5 en 10 procent van de bevolking voldoende symptomen heeft om de diagnose ADD of ADHD te stellen, maar een groot deel van de mensen gaat nooit naar de psychiater.”

Lieke Loman (20) deed dat wel. Ze weet sinds begin november 2017 dat zij ADHD heeft. Daarvoor had ze mood swings en geen idee waar dat vandaan kwam. ,,Ik werd doorgestuurd naar een praktijk, kreeg daar een lijst met ADHD/ADD kenmerken onder mijn neus geschoven en had zoiets van: ‘Jezus. Dit ben ik!’ Uiteindelijk werd ik in september uitgebreid getest, waarna ik het in november zeker wist: ik had inderdaad ADHD.”

Relatief laat

Joel (22) wist al eerder dat hij ADHD heeft. ,,In de tweede klas van de middelbare school kreeg ik de diagnose. Relatief laat denk ik, omdat ik eigenlijk altijd heel druk was. Echt een chaoot. Op de basisschool zat het mij nog niet zo in de weg, maar op de middelbare school kreeg ik zoveel prikkels dat ik uiteindelijk bleef zitten.”

Joel kreeg uiteindelijk medicatie, maar vond het helemaal niks. ,,Ik was echt mezelf niet meer. Ik ben er mee gestopt. Qua concentratie heeft het mij wel echt geholpen, maar ik kon niet meer lachen, was niet meer spontaan en was vaak licht aangebrand. Joel de lachebek was opeens Joel de stille. Met andere medicijnen werd dat iets minder, maar toen ik begon aan een MBO-opleiding wilde ik het liever helemaal niet meer gebruiken. Met mijn intelligentie is niets mis en ik zou het een persoonlijke overwinning vinden om dit te doen zonder medicatie.”

Structuur

Volgens Bosman is het hebben van ADHD dan ook niet perse het grootste probleem, maar vooral het leren omgaan met de beperkingen die het oplevert. ,,Van je belastingpapieren niet openen tot aan de envelop van de tandartsrekening vergeten: dat kan voor grote problemen zorgen. Uiteindelijk raakt men dan vaak zelf ook geïrriteerd over het feit dat dingen niet goed lukken en kunnen ze zelfs in een depressie belandden of het op werk niet meer trekken. Daar moet je voor waken.”

Herkenbaar voor Loman: ,,Ik had ontzettend last van stemmingswisselingen, vooral in mijn pubertijd. En het kost me drie keer zoveel tijd om iets af te krijgen. Ik had concentratieproblemen, moeite met slapen. Maar toen ik de diagnose ADHD had gekregen, was het niet meteen allemaal ‘makkelijk en duidelijk’. Zelfs vrienden van mij zeiden tegen me: dat heeft toch iedereen tegenwoordig? En die medicijnen die ik moest slikken waren ook niks voor mij. Moest ik drie keer per dag zo’n pil in nemen, terwijl tijd nou ook niet echt mijn ding is. En als die dingen uitgewerkt waren, was ik nog tien keer zo druk.”

Zonder meds

Maar wat als je de diagnose hebt gekregen en geen medicijnen wil slikken? Volgens Bosman is het allerbelangrijkste bij de behandeling van ADHD om structuur aan te brengen in het leven. ,,Een partner die wel gestructureerd is kan hier bijvoorbeeld heel erg bij helpen. Hij/zij kan er voor proberen te zorgen dat jij niet te veel hooi op je vork neemt. Ik ken veel ADHD’ers die beginnen om 07.00 uur ’s ochtends met hun planning en zijn om 23.00 uur ’s avonds nog bezig met van alles en nog wat. Terwijl je eigenlijk echt maar één ding per dagdeel moet doen, anders ga je alleen maar teleurstellingen. Anderen, maar vooral ook jezelf, waardoor je weer in die negatieve vibe zit."

De gouden tip volgens Bosman is dan ook om vrienden en bekenden te vertellen dat je ADHD hebt. ,,Leer delen met anderen wat er aan de hand is en dan is medicatie in veel gevallen niet eens nodig. Ja, het kan als middel helpen om die structuur erin te krijgen, maar eigenlijk kan ik alleen maar accepteren om dichtbij jezelf te blijven. Als je weet dat je drie uur lang niet stil kunt zitten, dwing jezelf dan ook niet om dat te doen. Ga een kwartiertje wandelen of even rennen of dans in het rond. En waarschuw anderen daarvoor, ook al is dat niet ‘perfect’. Geen mens doet alles perfect toch?”

BEKIJK OOK


  De segregatie op scholen neemt steeds meer toe

  Foto: ANP

  Foto van 'Bregje Simons'

  23 MIN

  Volgens de Onderwijsraad is het niet meer zo vanzelfsprekend dat jongeren uit verschillende sociale groepen elkaar tegenkomen in het onderwijs. Daarmee bedoelen ze dat de school juist de plaats zou moeten zijn „waar jongeren moeten leren omgaan met verschillen, door te oefenen in het omgaan met conflicten en het respect bijbrengen voor andersdenkenden."

  Sociale samenhang

  „De voor Nederland typerende scheiding tussen schoolsoorten, leerwegen en opleidingen maakt dat leerlingen met verschillende sociale achtergronden elkaar steeds minder vanzelfsprekend tegenkomen", schrijft de Onderwijsraad. „Het onderwijs kan hierdoor maar beperkt bijdragen aan sociale samenhang in de samenleving."


  Dodental aanslag Straatsburg gestegen naar vier

  Bloemen en kaarten bij de plek waar een van de doden viel. Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Tragisch: een vierde persoon is overleden na de aanslag bij de kerstmarkt in de Franse stad Straatsburg, meldt een aanklager in Parijs vrijdag.

  Het is nog niet bekend wie het slachtoffer was.

  Waren er medeplichtigen?


  Gaming-deals voor tijdens de donkere dagen

  Gaming-deals voor de donkere dagen

  Foto: Rob Engelaar | ANP

  Advertorial

  VANDAAG, 07:00

  Hoezo donkere dagen voor kerst? Dat nodigt alleen maar uit om lekker thuis te blijven en te gamen. Daarom hebben wij de beste gaming-deals voor die donkere dagen voor je op een rijtje gezet.

  PlayStation

  Playstation 4 Slim: van 299,99 voor 199,99 /   Playstastion 4 Pro: van 399,99 voor 299,99 euro.


  Afgelegen eiland met duizenden pinguïns te koop

  Pinguïns. / Unsplash

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  Pebble Island staat te koop! Het is een afgelegen stukje eiland in de buurt van Argentinië, met tienduizenden pinguïns om je gezelschap te houden. Het eiland is onderdeel van de Falklandeilanden, en eigendom van de familie van de Brit Sam Harris.

  Het is voor de familie na 150 jaar niet meer mogelijk om het eiland te beheren. Aan RTL Nieuws vertelt Harris over de prachtige plek. „Denk aan kilometers lang wit strand, bergen en 42 verschillende soorten vogels.” Harris vervolgt dat er naast zeeleeuwen en wilde paarden, „ook tienduizenden zeer nieuwsgierige pinguïns wonen.”

  Natuurliefhebbers


  Magische kerst voor dove kinderen

  Foto credits: Huawei

  In samenwerking met Huawei

  VANDAAG, 06:00

  Speciaal voor deze kerst hebben de elfjes van de kerstman iets speciaals voor dove kinderen gemaakt.

  Je moeder die luidkeels meezingt met Mariah Carey, hopend dat ze dit jaar wel alle tonen haalt. Of cadeaupapier dat wild uit elkaar wordt gescheurd door je kleine neefje. Dit zijn de momenten die kerst onvergetelijk maken en een glimlach toveren op je gezicht. Voor dove kinderen is kerst een hele andere ervaring. Alle geluiden van de feestdagen ontbreken. Geen rinkelende bellen van de kerstman’s slee die magie voorspelt. Geen bulderend gelach vanuit de woonkamer die laat weten dat opa er is. Dove kinderen groeien op in een stille wereld. Ze bouwen vaak een taalachterstand op, omdat zij de koppeling tussen geschreven woorden en klanken niet kunnen maken. Maar daar heeft Huawei, met een beetje magie van de kerstman, iets op bedacht. Metro vloog naar het magische winterwonder (Lap)land om dit kerst mirakel van dichtbij mee te maken.

  Bedtijd


  Man rijdt 3 fietssters dood: rijverbod van half jaar

  De man viel tijdens het rijden achter het stuur in slaap. Foto: ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  2 UUR

  De Nederlandse man die vorig jaar in slaap viel in zijn auto en daarbij in het Vlaamse Kasterlee drie fietssters doodreed, mag zes maanden geen auto rijden.

  De 65-jarige man werd veroordeeld tot een rijverbod van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke gevangenisstraf en een rijverbod van vier jaar geëist. Volgens de rechter was de man achter het stuur in slaap gevallen, en niet buiten bewustzijn geraakt, zoals zijn advocaat eerst betoogde.

  Fataal fietstochtje


  Kerststerren tijdens werk: in het hotel

  In dit hotel doen ze het altijd net iets anders... Geen grote kerstboom, wel een cool winterlandschap van (chique) ducktape

  Foto van 'Iris Hermans'

  3 UUR

  Werken terwijl de rest van de wereld onder de kerstboom chillt of zich tegoed doet aan champagnebubbels? Hotelman Moreno vindt het helemaal niet erg.

  Moreno Forte in de kerststemming

  Stralend


  Elke dag spontane praatjes met bijzondere mensen

  Van cijfers op kantoor naar praatjes in de tram

  Ayoub: Het is mijn werk om mensen veilig naar hun bestemming te brengen! Mensen waarderen dat en bedanken me vaak.

  In samenwerking met Olympia Nederland

  10 DEC 2018

  Ayoub (22) is trambestuurder via Olympia. Eerst was hij administratief medewerker, nu rijdt hij dagelijks mensen naar hun bestemming. Hoe kwam hij tot deze keuze? En wat hebben verantwoordelijkheid en keelpastilles hiermee te maken?

  ,,Drie jaar zat ik op kantoor als administratief medewerker. Het eerste jaar was helemaal geweldig. Ik vond het dankbaar werk en had de verantwoordelijkheid over de administratie van dertig bedrijfjes. Dat ze mij dit toevertrouwden! Die verantwoordelijkheid vond ik fijn, maar in het tweede jaar begon ik het contact met andere mensen te missen. Dan was ik blij als er werd gebeld en even met iemand kon praten. Met dat inzicht wilde ik iets doen. Via een vriend kwam ik op de tram. Eerst als conducteur en later als bestuurder. In dat werk heb ik zowel verantwoordelijkheden als contact met mensen. Daar krijg ik energie van."

  'Ik houd van dat spontane'


  Een hap nostalgie met oliebollenboy Donny

  In de kraam met Donny, dé oliebollenboy van Alkmaar e.o. (of gewoon heel Nederland)

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 14:12

  Oliebollenboy Donny bakt ze met een lach en houdt wel van een dolletje, en ja, daar horen ook de poedersuikergrapjes bij! Op zaterdag maakt hij ook de ham-kaas, een oer-Hollandse genotsbol.

  Donny in zijn element / Orange Pictures

  Weekendbollen


  De wereld van fotoproducten stopt nooit…

  De wereld van fotoproducten stopt nooit…

  Kerstcadeautjes vol foto's. / Smartphoto.nl

  Advertorial

  7 DEC 2018

  Voor wie de vorige eeuw nog heeft meegemaakt: het ontwikkelen van je fotorolletje was me nogal een spannende gebeurtenis. Hoeveel foto’s zouden er nu weer onscherp zijn?

  Meteen maar terug naar nu, de tijd waarin we onze (smartphone)foto’s overal op terug kunnen zien. Bij de één blijven al die plaatjes standaard op het mobieltje terug te vinden - vervolgens wordt vergeten ze ook elders op te slaan – bij de ander komen de vakantie-, baby-, trouw- en wat-voor-gelegenheid-dan-ook-foto’s op tal van fotoproducten terug.

  14 miljoen klanten


  Werksterren tijdens kerst: in de lucht

  Stewardess Nicole bij de fotogenieke kerstboom op Schiphol

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 13:35

  Werken terwijl de rest van de wereld onder de kerstboom chillt of zich tegoed doet aan champagnebubbels? Stewardess Nicole weet er alles van!

  Gedobbeld of gescissordwordt er niet, wel nauwkeurig gekeken naar roosters van de vorige feestdagen. ,,Als je vorig jaar hebt gewerkt, dan ben je dit jaar vrijgespeeld.” Al vindt ze het helemaal niet zo erg om te werken tijdens de feestdagen. ,,Het heeft wel wat.”


  Poelier gaat afgeschoten herten Flevopolder verkopen

  Deze hertjes liggen binnenkort bij een Amsterdamse poelier. Foto: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  VANDAAG, 12:40

  Poelier en wildgroothandel Pieter van Meel uit Amsterdam gaat het vlees van afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen verkopen. Hij begint daar pas in januari mee. Dan pas krijgen restaurants en particulieren ook meer informatie over hoe ze aan het vlees kunnen komen en wat het gaat kosten, aldus Staatsbosbeheer vrijdag.

  ,,Toen we hoorden dat de edelherten af zou worden geschoten, wilden we daar meteen iets mee doen. Het zou zonde zijn als dat mooie vlees wordt weggegooid," zegt poelier Thomas van Meel aan Het Parool.

  Al enkele tientallen herten gedood


  Moeder vermoorde studente Rotterdam spreekt in video

  De Amerikaanse studente is vermoedelijk door een 23-jarige medebewoner dood gestoken. Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'metronieuws'

  VANDAAG, 11:25

  De 21-jarige Amerikaanse studente Sarah Papenheim werd eerder deze week op een gewelddadige manier om het leven gebracht in haar flat in Rotterdam. De studente is vermoedelijk door een 23-jarige medebewoner doodgestoken. De moord op Sarah heeft haar familie en vrienden in Amerika getroffen als een mokerslag. ,,Mijn enige twee kinderen, ik heb ze allebei verloren," zegt moeder Donee.

  Drummen was passie


  De beste tactiek voor in de supermarkt

  Feestdagen: De beste tactiek voor in de supermarkt

  Wacht niet tot 24 december met je supermarktinkopen / ANP

  Foto van 'Anne Kersten'

  VANDAAG, 10:00

  De feestdagen zijn al druk genoeg. Bedenken wat je gaat eten, met wie en waar. Hoeveel gangen, cadeautjes en is er al een kerstboom gehaald? Dan wil je helemaal niet na hoeven denken over de aanbiedingen in de supermarkt, daar is geen tijd voor. Metro helpt een handje mee en heeft een feestdagen-supermarktstrategie gemaakt. Het enige wat jij hoeft te doen is je hieraan te houden, dat moet goed komen toch?

  Duurder

  We hebben de hulp ingeroepen van koopjesgoeroe Minke van Kuijen, die voor haar website Gierige Gerda altijd op zoek is naar de beste aanbiedingen. Ook tijdens de feestdagen. „Ik wil wel genieten van de feestdagen, maar ik zorg ook dat ik niet te veel betaal”, aldus Minke. En dat te veel betalen zit er toch ongemerkt snel in.


  Grote klopjacht Neurenberg na steekpartij 3 vrouwen

  In de Duitse stad Neurenberg jaagt de politie met speurhonden en helikopters naar een of meer daders van enkele steekpartijen donderdagavond waardoor drie vrouwen zwaargewond raakten. Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  VANDAAG, 08:45

  In de Duitse stad Neurenberg jaagt de politie met speurhonden en helikopters naar een of meer daders van enkele steekpartijen donderdagavond waardoor drie vrouwen zwaargewond raakten. Twee van hen verkeren in levensgevaar, aldus Duitse media.

  Mogelijk dezelfde daders

  De steekpartijen vonden dicht bij elkaar plaats en de politie houdt er rekening mee dat het om dezelfde dader(s) gaat. Er is nog niemand aangehouden. De politie heeft volgens lokale media geen aanwijzingen dat het om terreur gaat.


  Meisje (7) sterft in de zorg van grenspolitie VS

  Het meisje maakte met haar vader deel uit van een groep van 163 migranten die illegaal de grens waren overgestoken tussen Mexico en de Verenigde Staten. Foto ter illustratie: immigranten juni 2018, ANP foto

  Foto van 'metronieuws'

  VANDAAG, 08:15

  Een zevenjarig meisje uit Guatemala is aan uitputting en uitdroging overleden, terwijl ze in hechtenis was van de Amerikaanse grenspolitie. Het meisje maakte met haar vader deel uit van een groep van 163 migranten die illegaal de grens waren overgestoken tussen Mexico en de Verenigde Staten.

  Lichaamstemperatuur meer dan veertig graden

  Volgens de Washington Post verbleef het meisje al acht uur in een opvangcentrum van de grenspolitie in Lordsburg, in de staat New Mexico, toen ze stuiptrekkingen kreeg. Haar lichaamstemperatuur was meer dan veertig graden. Ze werd overgebracht naar een ziekenhuis in El Paso, waar ze overleed.


  Vrouwen voor eerst hoger opgeleid dan mannen

  Ook het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen is kleiner geworden. Foto: Pexels

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  VANDAAG, 07:55

  Het gaat sinds 2015 op veel gebieden de goede kant op met de emancipatie. Vrouwen werken vaker en meer uren en zijn daardoor ook vaker economisch zelfstandig, zo blijkt uit de tiende Emancipatiemonitor.

  Dat is een tweejaarlijks rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin de bureaus meten of het emancipatiebeleid van de overheid effect heeft.

  Verschil uurloon mannen vrouwen kleiner


  Verdachte aanslag Straatsburg gedood

  Chérif Chekatt, die drie mensen doodschoot in Straatsburg, is donderdag zelf gedood door de politie. Foto: ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  VANDAAG, 07:45

  Chérif Chekatt, die drie mensen doodschoot in Straatsburg, is donderdag zelf gedood door de politie. Dat gebeurde nadat Chekatt het vuur had geopend op agenten, zei minister Christophe Castaner (Binnenlandse Zaken).

  Verscholen in een opslagplaats

  Castaner zei dat politiemensen de verdachte wilden arresteren, maar daar de kans niet toe kregen. BFMTV bericht dat de politie reageerde op een tip van iemand die Chekatt had gezien. Hij bleek zich volgens bronnen van Franse media te hebben verscholen in een opslagplaats in de wijk La Meinau in Straatsburg, op enkele kilometers van de plek waar hij zijn aanslag pleegde.


  Man met mes gearresteerd op Schiphol

  De marechaussee heeft de man aangehouden. Foto ter illustratie incident Schiphol 2017: ANP

  Foto van 'Metronieuws en ANP'

  VANDAAG, 07:28

  Een deel van Schiphol Plaza is donderdagavond kort ontruimd geweest, nadat een man meerdere mensen met een mes had bedreigd en had geroepen dat hij 'iets in zijn tas had'. De marechaussee heeft de man aangehouden.

  Winkels afgesloten, treinverkeer stilgelegd

  Nadat was gebleken dat er niets bijzonders in de tas zat, gaf de marechaussee Schiphol Plaza weer vrij. Ook het treinverkeer van en naar Schiphol, dat deels was stilgelegd, is hervat.