In het nieuws

'ADHD? Dat heeft toch iedereen tegenwoordig?'

Veel te druk: van binnen en/of van buiten. ADHD is ook bij volwassenen een serieuze stoornis. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

1 FEB 2018

Het aantal jongvolwassen vrouwen in Amerika dat medicijnen krijgt voor ADHD is het laatste decennium enorm gestegen, meldt Chicago Sun-Times dinsdag. En als we het hebben over enorm, bedoelen we ook echt énorm: met wel 344 procent in de afgelopen tien jaar. Maar hoe is het eigenlijk om als (jong)volwassene gediagnostiseerd te zijn met ADHD?

Alleen bij kinderen?

Hoewel we constant over ADHD lezen en er waarschijnlijk ook steeds meer over horen, is het voor velen nog steeds een ‘stoornis’ die ‘alleen bij drukke kinderen voorkomt’. Dat ADHD ook bij veel (jong)volwassenen voorkomt, en dan ook serieuze gevolgen kan hebben voor hen is voor menig mens totaal onbekend.

,,En dan gaat het bij de cijfers van de Chicago Sun-Times nog slechts om de mensen die daadwerkelijk gediagnostiseerd zijn met ADHD”, zegt Michiel Bosman, psychiater en gespecialiseerd in ADHD en ADD. ,,In Nederland is het aantal mensen met een diagnose (pakweg 220 duizend) een forse onderschatting. We weten dat, afhankelijk van welke cijfers je moet geloven, tussen de 5 en 10 procent van de bevolking voldoende symptomen heeft om de diagnose ADD of ADHD te stellen, maar een groot deel van de mensen gaat nooit naar de psychiater.”

Lieke Loman (20) deed dat wel. Ze weet sinds begin november 2017 dat zij ADHD heeft. Daarvoor had ze mood swings en geen idee waar dat vandaan kwam. ,,Ik werd doorgestuurd naar een praktijk, kreeg daar een lijst met ADHD/ADD kenmerken onder mijn neus geschoven en had zoiets van: ‘Jezus. Dit ben ik!’ Uiteindelijk werd ik in september uitgebreid getest, waarna ik het in november zeker wist: ik had inderdaad ADHD.”

Relatief laat

Joel (22) wist al eerder dat hij ADHD heeft. ,,In de tweede klas van de middelbare school kreeg ik de diagnose. Relatief laat denk ik, omdat ik eigenlijk altijd heel druk was. Echt een chaoot. Op de basisschool zat het mij nog niet zo in de weg, maar op de middelbare school kreeg ik zoveel prikkels dat ik uiteindelijk bleef zitten.”

Joel kreeg uiteindelijk medicatie, maar vond het helemaal niks. ,,Ik was echt mezelf niet meer. Ik ben er mee gestopt. Qua concentratie heeft het mij wel echt geholpen, maar ik kon niet meer lachen, was niet meer spontaan en was vaak licht aangebrand. Joel de lachebek was opeens Joel de stille. Met andere medicijnen werd dat iets minder, maar toen ik begon aan een MBO-opleiding wilde ik het liever helemaal niet meer gebruiken. Met mijn intelligentie is niets mis en ik zou het een persoonlijke overwinning vinden om dit te doen zonder medicatie.”

Structuur

Volgens Bosman is het hebben van ADHD dan ook niet perse het grootste probleem, maar vooral het leren omgaan met de beperkingen die het oplevert. ,,Van je belastingpapieren niet openen tot aan de envelop van de tandartsrekening vergeten: dat kan voor grote problemen zorgen. Uiteindelijk raakt men dan vaak zelf ook geïrriteerd over het feit dat dingen niet goed lukken en kunnen ze zelfs in een depressie belandden of het op werk niet meer trekken. Daar moet je voor waken.”

Herkenbaar voor Loman: ,,Ik had ontzettend last van stemmingswisselingen, vooral in mijn pubertijd. En het kost me drie keer zoveel tijd om iets af te krijgen. Ik had concentratieproblemen, moeite met slapen. Maar toen ik de diagnose ADHD had gekregen, was het niet meteen allemaal ‘makkelijk en duidelijk’. Zelfs vrienden van mij zeiden tegen me: dat heeft toch iedereen tegenwoordig? En die medicijnen die ik moest slikken waren ook niks voor mij. Moest ik drie keer per dag zo’n pil in nemen, terwijl tijd nou ook niet echt mijn ding is. En als die dingen uitgewerkt waren, was ik nog tien keer zo druk.”

Zonder meds

Maar wat als je de diagnose hebt gekregen en geen medicijnen wil slikken? Volgens Bosman is het allerbelangrijkste bij de behandeling van ADHD om structuur aan te brengen in het leven. ,,Een partner die wel gestructureerd is kan hier bijvoorbeeld heel erg bij helpen. Hij/zij kan er voor proberen te zorgen dat jij niet te veel hooi op je vork neemt. Ik ken veel ADHD’ers die beginnen om 07.00 uur ’s ochtends met hun planning en zijn om 23.00 uur ’s avonds nog bezig met van alles en nog wat. Terwijl je eigenlijk echt maar één ding per dagdeel moet doen, anders ga je alleen maar teleurstellingen. Anderen, maar vooral ook jezelf, waardoor je weer in die negatieve vibe zit."

De gouden tip volgens Bosman is dan ook om vrienden en bekenden te vertellen dat je ADHD hebt. ,,Leer delen met anderen wat er aan de hand is en dan is medicatie in veel gevallen niet eens nodig. Ja, het kan als middel helpen om die structuur erin te krijgen, maar eigenlijk kan ik alleen maar accepteren om dichtbij jezelf te blijven. Als je weet dat je drie uur lang niet stil kunt zitten, dwing jezelf dan ook niet om dat te doen. Ga een kwartiertje wandelen of even rennen of dans in het rond. En waarschuw anderen daarvoor, ook al is dat niet ‘perfect’. Geen mens doet alles perfect toch?”

BEKIJK OOK


  Grieken waarschuwen vakantiegangers voor muggenvirus

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  1 UUR

  Als je deze zomer naar Griekenland trekt, dan moet je oppassen voor de muggen. Want het zijn niet de normale muggen die je een jeukend bultje bezorgen. Sommigen dragen het Westnijlvirus met zich mee.

  50 doden

  De Griekse autoriteiten hebben een waarschuwing eruit gegooid. Dat doet het voor de circa 30 miljoen toeristen die er naar het land komen. Vorig jaar had de ziekte 50 dodelijke slachtoffers tot gevolg, nadat er 314 mensen waren geïnfecteerd.


  Boris Johnson stap dichter bij opvolging May

  Boris Johnson/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Boris Johnson heeft opnieuw veruit de meeste stemmen gekregen in een stemming over de opvolging van premier Theresa May. 126 van de 313 parlementariërs van de Conservatieve Partij stemden voor de oud-burgemeester van Londen.

  Johnson kwam bij de eerste ronde van de Conservatieve leiderschapsstrijd ook al als koploper uit de bus. Toen kreeg hij 114 stemmen. De afvalrace gaat door tot nog twee kandidaten over zijn om May op te volgen als partijleider en premier. Dan krijgen circa 160.000 leden van de Conservatieve Partij het laatste woord over wie het land gaat leiden.

  Vijf over


  Moeder koopt ‘moordpop’ voor zoontjevideo icon
  01:47

  In samenwerking met Dutch Film Works

  VANDAAG, 16:30

  Moeder koopt ‘moordpop’ voor zoontje

  Met de beste bedoelingen heeft een moeder, Karen, een speelgoedpop voor de verjaardag van haar eenzame zoontje gekocht. Ze zijn pas verhuisd en de jonge Andy heeft het er maar wat moeilijk mee. De aankoop blijkt bepaald geen gelukkige. De pop beschouwt zich als beste vriend van het kind gaat gruwelijk los op iedereen die Andy op een of andere manier in de weg zit.

  Horror

  Komt dit verhaal je bekend voor? Klopt: Chucky is back! Donderdag kun je de re-make van de horrorklassieker Child’s Play in de bioscoop zien. De op het oog vriendelijke pop komt net als in 1988 op de verkeerde manier tot leven en zorgt voor bloederige taferelen. De vraag voor velen in Child’s Play: ben ik Chucky’s beste vriend of een grote vijand? Oftewel, vraagt de pop jou Wanna play?

  Child’s Play 2019 geeft de bioscoopganger een totaal vernieuwde kijk op de klassieker van 31 jaar geleden. De makers presteerden dat eerder met de succesvolle reboot van IT.


  VN wil onderzoek naar dood oud-Egyptische president

  Mursi/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  De Verenigde Naties willen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van de voormalige Egyptische president Mursi. Volgens De VN-mensenrechtenraad moet het onderzoek alle aspecten van de behandeling van Mursi bestrijken in de bijna zes jaar dat hij gevangen zat.

  Isoleercel

  Daarbij gaat het om de omstandigheden waaronder hij vastzat, zoals de toegang tot medische zorg en contact met zijn advocaten en familie. „Het lijkt erop dat Mursi ook langdurig in een isoleercel heeft gezeten", zei een woordvoerder van de mensenrechtencommissie van de VN.


  Milkshakegooier moet Farage vergoeding betalen

  Nigel Farage/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 17:14

  De Brit die Nigel Farage besmeurde met een milkshake, moet betalen voor het schoonmaken van het pak van de prominente pro-brexit-politicus. Milkshakegooier Paul Crowther (32) kreeg van de rechter ook een taakstraf opgelegd van 150 uur voor de domme actie, berichten Britse media.

  Crowther gooide zijn drankje met de smaak banaan en gezouten karamel naar Farage in de aanloop naar de Europese verkiezingen. De leider van de Brexit Party voerde toen campagne in Newcastle. De politicus klaagde in een verklaring dat dergelijke aanvallen het "democratische proces" verstoren. Hij krijgt nu omgerekend 391 euro van de dader.

  Traditie


  Klaver: CO2-belasting is een stap dichterbij

  Jesse Klaver/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 16:34

  Een CO2-heffing voor vervuilende bedrijven is een stap dichterbij gekomen, nu het Centraal Planbureau (CPB) heeft vastgesteld dat zo'n maatregel kan helpen de CO2-uitstoot te verminderen, zonder de industrie de nek om te draaien. Dat concludeert Jesse Klaver. De GroenLinks-leider ziet mogelijkheden om tot een breed gedragen CO2-belasting te komen.

  Hoe die heffing er precies uit komt te zien, moet de komende tijd duidelijk worden. Het CPB heeft verscheidene varianten doorgerekend, niet alleen van het kabinet maar ook van GroenLinks en de PvdA.

  Verschillende vormen


  Ook VCP stemt voor: breed draagvlak pensioenakkoord

  Wouter Koolmees (rechts) krijgt de uitslag van het VCP te horen/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  VANDAAG, 16:14

  Ook de achterban van de Vakcentrale voor Professionals (VCP) stemt in met het pensioenakkoord. Daarmee heeft na FNV en CNV de laatste van de drie grote vakorganisaties zijn fiat gegeven aan de gemaakte afspraken. Nu kan begonnen worden met de uitwerking van het nieuwe pensioenstelsel.

  Vijftig vakverenigingen

  Bij VCP zijn zo'n vijftig vakverenigingen aangesloten, waaronder De Unie, politiebond ACP en pilotenbond VNV. Die volgden allemaal een eigen intern proces om over het pensioenakkoord te beslissen. Daarmee kende VCP een heel ander besluitvormingstraject dan FNV, waar vorig week een groot referendum plaatsvond.


  Likeability of5

  Slager zit met 7000 gulden die hij niet mag inruilen

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  VANDAAG, 15:24

  Het begon als een heel ludieke jubileumactie, maar de eigenaar van slagerij De Schrans in Leeuwarden zit nu met zo'n 7.000 gulden in de maag. Echter kan de ondernemer ze niet meer inwisselen, omdat de munteenheid geen wettelijk betaalmiddel meer is.

  Vlees voor guldens

  Johannes Hoekstra liet zijn klanten het voorbije weekend voor één keer vlees kopen met guldens. Dat liep storm, want in totaal hadden zijn klanten toch zeker 7.000 gulden over. De Nederlandsche Bank meldde hem even later dat hij die niet meer kan inwisselen.


  love
  user_fedc2d30b0d5172d01483885a7ea8149fe4222b0_avatar

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 08:30

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Op Utrecht CS kun je schommelend je mobiel opladen

  Deze week kun je tijdens het schommelen je telefoon opladen op Utrecht Centraal. Foto: NS

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  VANDAAG, 15:05

  Het is je vast een keer overkomen: je bent onderweg naar een afspraak maar je telefoon is bijna leeg en nergens een oplader te bekennen. In het kader van de Duurzame Week kun je vanaf deze week schommelend je telefoon opladen.

  Vlakbij spoor 19 staan sinds zaterdag drie enorme grote schommels. Je kunt je telefoon aan de oplader leggen en hem daarna opladen door te schommelen. Met de beweging van het schommelen wek je energie op, die gebruikt wordt voor het opladen van je smartphone. Zodra er groen licht gaat branden, is je telefoon aan het opladen.

  Foto: NS


  Treinverkeer bij Arnhem uren vertraagd door fiets

  Fiets in de bovenleiding: Foto: Via Twitter @RCJV

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 14:25

  Het treinverkeer tussen Arnhem en Emmerich heeft dinsdagochtend urenlang stilgelegen omdat er een fiets in de bovenleiding hing. Inmiddels is het treinverkeer langzaamaan weer hervat.

  De fiets hing in de bovenleiding tussen Zevenaar en Babberich. Naast de plek staat een soort viaduct en het lijkt erop dat de fiets daar vanaf is gegooid. De fiets is weggehaald en het treinverkeer komt langzaam weer op gang, meldt een woordvoerder van ProRail via Twitter. Hij noemt het een 'belachelijke vorm van vandalisme'.


  Vanaf 2020 kun je betalen met Facebook-cryptomunt

  Facebook lanceert een eigen cryptomunt, genaamd Libra. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 13:36

  Facebook is inmiddels niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het bedrijf blijft zich uitbreiden en lanceert een eigen virtuele munt. Facebook-gebruikers kunnen daarmee aankopen doen. De cryptomunt krijgt de naam Libra en moet vanaf 2020 beschikbaar zijn als app voor iOS, Android, Messenger en WhatsApp.

  Calibra


  Het kan vandaag 30 graden worden

  Wat ga jij doen met het mooie weer? Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 11:42

  Na regen komt dan eindelijk zonneschijn. Het is zomers warm in Nederland en de temperatuur kan dinsdag en woensdag lokaal wel oplopen tot 30 graden.

  De maxima komen uit op circa 26 graden in de Randstad, 27 tot 28 in het midden en noorden en 28 à 29 in het zuiden en oosten. Langs de oostgrens kan het lokaal zelfs 30 graden worden. Door zeewind is het aan de kust een stuk koeler met temperaturen van een graad of 20.

  Zuidelijke wind


  Likeability of3

  Thaibokstrainer doodgeschoten in Amsterdam-Noord

  Hulpverleners staan bij een stoffelijk overschot op de Papaverweg in Amsterdam-Noord. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 09:45

  De man die maandagavond is doodgeschoten op de Papaverweg in Amsterdam-Noord is vermoedelijk thaibokstrainer Saban Berk. Hij was decennialang thaibokstrainer. Dat melden AT5 en Het Parool.

  Traumahelikopter

  De schietpartij vond rond 21.20 uur plaats. Meerdere ambulances kwamen ter plaatse om het slachtoffer eerste hulp te verlenen. De man werd onder andere gereanimeerd. Ook een arts van het mobiel medisch team werd met een traumahelikopter naar de plek gebracht. De medische hulp mocht niet meer baten. Het slachtoffer is ter plekke overleden, meldt de politie.


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  VS stuurt 1000 extra militairen naar Midden-Oosten

  Foto:ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 09:20

  De Verenigde Staten gaan 1000 extra militairen naar het Midden-Oosten sturen in reactie op de toenemende spanningen met Iran, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De extra troepen zijn bestemd voor de verdediging bij dreigingen in de lucht, op zee en op land.

  Eerder al 1500 extra militairen

  Vorige maand waren er al 1500 extra militairen ingezet, in reactie op aanvallen tegen olietankers. Daarbij legden de VS de schuld ook bij Iran.


  Twee zwaargewonden bij steekpartij azc Harderwijk

  Een derde persoon raakte lichtgewond en is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, aldus de politie. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:45

  Door een steekpartij in een asielzoekerscentrum in Harderwijk zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee personen zwaargewond geraakt. Een derde persoon raakte lichtgewond en is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, aldus de politie.

  Over de aanleiding voor het steekincident kan de politie nog niets zeggen. Ze zijn bezig met onderzoek. De gewonden zijn alle drie bewoners van het azc.


  Twaalf doden en gewonden door aardbeving China

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:25

  Het dodental na de zware aardbeving in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan is opgelopen naar elf. Zeker 122 mensen zijn gewond geraakt, melden de autoriteiten en de Chinese staatsmedia. Reddingswerkers hebben ook enkele overlevenden uit het puin gehaald.

  Meerdere naschokken

  Het epicentrum van de beving was volgens persbureau Xinhua net buiten de stad Yibin. De aardbeving vond plaats rond 23.00 uur lokale tijd op een diepte van 16 kilometer en had een kracht van 6,0. In de daaropvolgende 40 minuten waren er meerdere naschokken waarvan de zwaarste een kracht had van 5,1.


  Klein paradijs voor (baasje van) chihuahua

  Danny Hulst in zijn De Chihuahua Shop .nl in Enschede

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 08:10

  Danny Hulst runt in Enschede een winkel speciaal voor de chihuahua (en andere kleinere honden). Baasjes komen uit alle uithoeken voor een zachte mand tot verjaardagskoeken en nee, „een chihuahua is géén rat!” Hij maakt ook filmpjes voor zijn YouTube-kanaal waarin hij en zijn hondjes van alles testen.

  'Sjwawa'


  TU Eindhoven stelt vacature alleen open voor vrouwen

  TU Eindhoven. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:07

  De TU Eindhoven stelt vacatures voor wetenschappelijk personeel uitsluitend open voor vrouwen. Het college van bestuur heeft dat laten weten aan alle medewerkers en studenten.

  De technische universiteit wil vrouwen het liefst voor een periode van vijf jaar aanstellen. De maatregel gaat 1 juli in en moet ertoe leiden dat volgend jaar al een op de vijf hoogleraren (20 procent) vrouw is. Alle vacatures mogen anderhalf jaar lang uitsluitend met vrouwen worden ingevuld.

  De maatregel is onderdeel van het Irène Curie Fellowship. Voor iedere nieuwe werknemer komt bovendien een extra budget van 100.000 euro beschikbaar voor eigen onderzoek en ze krijgen een mentor.