In het nieuws

'ADHD? Dat heeft toch iedereen tegenwoordig?'

Veel te druk: van binnen en/of van buiten. ADHD is ook bij volwassenen een serieuze stoornis. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

1 FEB 2018

Het aantal jongvolwassen vrouwen in Amerika dat medicijnen krijgt voor ADHD is het laatste decennium enorm gestegen, meldt Chicago Sun-Times dinsdag. En als we het hebben over enorm, bedoelen we ook echt énorm: met wel 344 procent in de afgelopen tien jaar. Maar hoe is het eigenlijk om als (jong)volwassene gediagnostiseerd te zijn met ADHD?

Alleen bij kinderen?

Hoewel we constant over ADHD lezen en er waarschijnlijk ook steeds meer over horen, is het voor velen nog steeds een ‘stoornis’ die ‘alleen bij drukke kinderen voorkomt’. Dat ADHD ook bij veel (jong)volwassenen voorkomt, en dan ook serieuze gevolgen kan hebben voor hen is voor menig mens totaal onbekend.

,,En dan gaat het bij de cijfers van de Chicago Sun-Times nog slechts om de mensen die daadwerkelijk gediagnostiseerd zijn met ADHD”, zegt Michiel Bosman, psychiater en gespecialiseerd in ADHD en ADD. ,,In Nederland is het aantal mensen met een diagnose (pakweg 220 duizend) een forse onderschatting. We weten dat, afhankelijk van welke cijfers je moet geloven, tussen de 5 en 10 procent van de bevolking voldoende symptomen heeft om de diagnose ADD of ADHD te stellen, maar een groot deel van de mensen gaat nooit naar de psychiater.”

Lieke Loman (20) deed dat wel. Ze weet sinds begin november 2017 dat zij ADHD heeft. Daarvoor had ze mood swings en geen idee waar dat vandaan kwam. ,,Ik werd doorgestuurd naar een praktijk, kreeg daar een lijst met ADHD/ADD kenmerken onder mijn neus geschoven en had zoiets van: ‘Jezus. Dit ben ik!’ Uiteindelijk werd ik in september uitgebreid getest, waarna ik het in november zeker wist: ik had inderdaad ADHD.”

Relatief laat

Joel (22) wist al eerder dat hij ADHD heeft. ,,In de tweede klas van de middelbare school kreeg ik de diagnose. Relatief laat denk ik, omdat ik eigenlijk altijd heel druk was. Echt een chaoot. Op de basisschool zat het mij nog niet zo in de weg, maar op de middelbare school kreeg ik zoveel prikkels dat ik uiteindelijk bleef zitten.”

Joel kreeg uiteindelijk medicatie, maar vond het helemaal niks. ,,Ik was echt mezelf niet meer. Ik ben er mee gestopt. Qua concentratie heeft het mij wel echt geholpen, maar ik kon niet meer lachen, was niet meer spontaan en was vaak licht aangebrand. Joel de lachebek was opeens Joel de stille. Met andere medicijnen werd dat iets minder, maar toen ik begon aan een MBO-opleiding wilde ik het liever helemaal niet meer gebruiken. Met mijn intelligentie is niets mis en ik zou het een persoonlijke overwinning vinden om dit te doen zonder medicatie.”

Structuur

Volgens Bosman is het hebben van ADHD dan ook niet perse het grootste probleem, maar vooral het leren omgaan met de beperkingen die het oplevert. ,,Van je belastingpapieren niet openen tot aan de envelop van de tandartsrekening vergeten: dat kan voor grote problemen zorgen. Uiteindelijk raakt men dan vaak zelf ook geïrriteerd over het feit dat dingen niet goed lukken en kunnen ze zelfs in een depressie belandden of het op werk niet meer trekken. Daar moet je voor waken.”

Herkenbaar voor Loman: ,,Ik had ontzettend last van stemmingswisselingen, vooral in mijn pubertijd. En het kost me drie keer zoveel tijd om iets af te krijgen. Ik had concentratieproblemen, moeite met slapen. Maar toen ik de diagnose ADHD had gekregen, was het niet meteen allemaal ‘makkelijk en duidelijk’. Zelfs vrienden van mij zeiden tegen me: dat heeft toch iedereen tegenwoordig? En die medicijnen die ik moest slikken waren ook niks voor mij. Moest ik drie keer per dag zo’n pil in nemen, terwijl tijd nou ook niet echt mijn ding is. En als die dingen uitgewerkt waren, was ik nog tien keer zo druk.”

Zonder meds

Maar wat als je de diagnose hebt gekregen en geen medicijnen wil slikken? Volgens Bosman is het allerbelangrijkste bij de behandeling van ADHD om structuur aan te brengen in het leven. ,,Een partner die wel gestructureerd is kan hier bijvoorbeeld heel erg bij helpen. Hij/zij kan er voor proberen te zorgen dat jij niet te veel hooi op je vork neemt. Ik ken veel ADHD’ers die beginnen om 07.00 uur ’s ochtends met hun planning en zijn om 23.00 uur ’s avonds nog bezig met van alles en nog wat. Terwijl je eigenlijk echt maar één ding per dagdeel moet doen, anders ga je alleen maar teleurstellingen. Anderen, maar vooral ook jezelf, waardoor je weer in die negatieve vibe zit."

De gouden tip volgens Bosman is dan ook om vrienden en bekenden te vertellen dat je ADHD hebt. ,,Leer delen met anderen wat er aan de hand is en dan is medicatie in veel gevallen niet eens nodig. Ja, het kan als middel helpen om die structuur erin te krijgen, maar eigenlijk kan ik alleen maar accepteren om dichtbij jezelf te blijven. Als je weet dat je drie uur lang niet stil kunt zitten, dwing jezelf dan ook niet om dat te doen. Ga een kwartiertje wandelen of even rennen of dans in het rond. En waarschuw anderen daarvoor, ook al is dat niet ‘perfect’. Geen mens doet alles perfect toch?”

BEKIJK OOK


  Lees de Metro van 24 januari nu al online

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

  In de krant van vrijdag hebben we het over het vaste contracten. Ze lijken steeds zeldzamer te worden en dat is een slechte zaak. Dat vindt althans de commissie die zich over de Nederlandse arbeidsmarkt gebogen heeft.

  Verder blijkt dat de EHBO-koffer lang niet altijd op orde is. Metro vertelt je hoe je de kit het beste kunt vullen en wat er echt niet kan ontbreken.


  James Corden blijkt niet zelf te rijden tijdens Carpool Karaoke

  James Corden rijdt niet tijdens Carpool Karaoke

  James Corden blijkt niet zelf te rijden tijdens Carpool Karaoke. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Fans van James Corden zijn een illusie armer. De presentator houdt kijkers van Carpool Karaoke al jaren voor de gek.

  De auto waarin hij met een beroemdheid rondrijdt terwijl er liedjes worden gezongen, bestuurt hij namelijk niet zelf. Op een video die een fan op Twitter deelde, is te zien dat de auto tijdens de opnames van het razend populaire onderdeel van The Late Late Show op extra wielen staat en wordt voortgetrokken door een vrachtwagen.


  Wetenschappers maken slangengif in lab

  Wetenschappers maken slangengif in lab

  Een slang. / Unsplash

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Onderzoekers hebben gifklieren van slangen laten groeien en slangengif laten produceren in een lab.

  Slangengif kan een bron voor medicijnen zijn, maar het 'melken' van echte slangen is natuurlijk een hachelijke onderneming.

  Experts uit Utrecht, Leiden, Liverpool en Amsterdam verzamelden gifklieren van negen verschillende slangen, waaruit ze miniatuurversies van deze organen kweekten.


  We hebben onze EHBO-koffertje niet op orde

  We hebben ons EHBO-koffertje niet op orde

  Foto: Colourbox

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Het is hoog tijd dat we allemaal eens de kast in duiken om te bekijken of de EHBO-kit wel op orde is.

  Heb jij een sterk verouderde verbanddoos met wat oude pleisters, een bot schaartje en nog steeds een flesje jodium terwijl dat er al tien jaar niet in thuishoort? Je bent niet de enige. Livis, opleider in EHBO- en BHV-cursussen, riep donderdag spontaan tot de eerste ‘Nationale Check Je EHBO-kit Dag’ uit. Een dag – dat mag vrijdag of in het weekend natuurlijk ook – om je verbanddoos eens te checken. En of die er überhaupt wel staat.

  Veel kinderen gewond


  ‘Schaamte na online seksueel misbruik groot probleem’

  ‘Schaamte na online seksueel misbruik groot probleem’

  3FM dj Kaj van der Ree (R) in het Glazen Huis. / ANP

  Foto van 'Pierre Oitmann'

  GISTEREN

  Naar aanleiding van het seksueel grensoverschrijdende gedrag van YouTuber Kaj van der Ree, zendt NPO 3FM vrijdagavond een thema-uitzending uit over het onderwerp, waarin luisteraars kunnen meepraten.

  Vorige week kwam aan het licht dat Van der Ree enkele jaren geleden naaktfoto’s zou hebben uitgewisseld met minderjarige meisjes van dertien tot vijftien jaar. De populaire YouTuber was destijds zelf 23. Hij stond als programmamaker onder contract bij BNNVARA, waar hij het tv-programma Proefkonijnen maakte en op 3FM was hij elke vrijdagavond te horen met Skaj Is The Limit.

  De omroep maakte donderdag bekend een punt te zetten achter de samenwerking met Van der Ree en 3FM zendt vrijdagavond een special uit over seksueel misbruik op internet in zijn voormalige tijdslot. „Tijdens de uitzending willen we een open gesprek voeren met deskundigen en luisteraars”, aldus de zender. De presentatie is in handen van Eva Koreman. „Iedereen die vragen heeft of ervaringen wil delen over online seksualiteit, is welkom bij 3FM.”


  Bijna 300 honden gered uit illegale Spaanse fokkerijen

  Bijna 300 honden gered uit illegale Spaanse fokkerijen

  Honden bij een illegale fokkerij in Dublin, Ierland. / AFP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Spaanse politie heeft donderdag in Madrid 270 honden bevrijd uit twee illegale hondenfokkerijen. De dieren zaten op elkaar gepropt in veel te kleine kooien.

  Ook werden twee dode honden aangetroffen. De kadavers waren in kranten gewikkeld. Bij de inval werden vijf mensen gearresteerd, onder wie twee dierenartsen.

  Stembanden doorgesneden


  Coronavirus nog geen internationale noodsituatie

  Coronavirus nog geen internationale noodsituatie

  Coronavirus nog geen internationale noodsituatie. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) vindt het nog te vroeg om de uitbraak van het coronavirus uit te roepen tot internationale noodsituatie. Die conclusie trok de organisatie na een spoedvergadering van twee dagen.

  Het virus, dat voor het eerst werd vastgesteld in de Chinese stad Wuhan, heeft inmiddels in China aan achttien mensen het leven gekost. In diverse andere landen zoals de VS, Thailand, Taiwan en Vietnam zijn ook gevallen ontdekt.

  Volgens topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO waren de leden van het comité dat over het coronavirus vergaderde niet unaniem in hun mening over de uitbraak. „Vergis je niet: het is een noodsituatie voor China, maar het is nog geen wereldwijde noodsituatie voor de gezondheid. Maar dat kan het worden."


  Moeten vaste contracten weer de norm worden?

  Moeten vaste contracten weer de norm worden?

  Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Hans Borstlap tijdens de presentatie van de commissie Borstlap. / ANP

  Foto van 'Tosca de Jong'

  GISTEREN

  Er moet een hoop veranderd worden op de arbeidsmarkt. Het ‘vaste contract’ zou weer de norm moeten worden en het aantal flexwerkers en zzp'ers moet omlaag.

  Dat zijn een aantal adviezen van de commissie-Borstlap die onderzoek deed naar wat er allemaal beter kan op de arbeidsmarkt. Volgens de commissie zou er ook één arbeidsongeschiktheidsregeling moeten komen voor alle werkenden en zouden zzp’ers belastingvoordeel moeten verliezen. Zzp’ers – er zijn er zo’n 1,2 miljoen – lopen vaak onverzekerd rond en krijgen niet uitbetaald als ze ziek zijn of arbeidsongeschikt worden.

  Stoppen met je werk als zelfstandige en weer gaan voor een vast contract krijgen, waarbij je pensioen opbouwt en vakantiegeld krijgt. Op papier klinkt het prima, maar wil zelfstandig Nederland dit wel?


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  20 JAN 2020

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Miljoenensteden China door virus op slot

  Miljoenensteden als Wuhan afsluiten ‘kan alleen met een hek’

  Een wegblokkade in Wuhan. | EPA / Jerome Favre

  Foto van 'Quincy Brouwer'

  GISTEREN

  Een aantal grote steden in Oost-China is (deels) afgesloten van de wereld om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. 


  Rapport jehova's mag openbaar worden gemaakt

  Rapport jehova's mag openbaar worden gemaakt

  Bezoekers tijdens het internationaal congres Liefde faalt nooit! van Jehova's getuigen in de Jaarbeurs. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het wetenschappelijk onderzoeksrapport naar aangiften van seksueel misbruik binnen de Jehova’s Getuigen Gemeenschap mag openbaar worden gemaakt. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag beslist.

  De Jehova-gemeenschap probeerde via de rechter publicatie van het rapport van het kenniscentrum WODC van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Universiteit Utrecht te voorkomen. Het zorgt volgens de jehova's voor 'onherstelbare schade' voor de gemeenschap met ruim 30.000 leden. Het rapport is volgens hen wetenschappelijk en feitelijk onjuist en bovendien lasterlijk.

  Geen steun


  Dit zijn de gekste (ziekenhuis)verwisselingen

  Dit zijn de gekste (ziekenhuis)verwisselingen

  Dit zijn de gekste (ziekenhuis)verwisselingen / Pexels

  Foto van 'Anne Kersten'

  GISTEREN

  „U bent toch meneer Poort?” Henk Hesen uit Heelsum schrikt zich een hoedje als hij – vlak voor een dotterbehandeling - consequent met dhr Poort aangesproken wordt. Want hij is dhr Poort helemaal niet.

  Een arts vroeg hem hoe het met de wond na de openhartoperatie stond, die Hesen helemaal niet ondergaan heeft. „Ik ben van de operatietafel afgestapt en weggaan”, zegt hij tegen het AD. „Na mij mocht meneer Poort de ok in. De schrik zat er goed in.”

  Onomkeerbaar


  Eerste besmetting Coronavirus in Singapore

  Eerste besmetting Coronavirus in Singapore

  Medisch personeel bij een ziekenhuis in de Chinese stad Wuhan. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Voor het eerst is in Singapore iemand besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt The Straits Times donderdag op basis van de Singaporese autoriteiten.

  Volgens de krant zou het gaan om een 66-jarige Chinese man uit Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak. Hij reisde met negen anderen, die nog worden onderzocht. Eerder werden al besmettingen gemeld in China, Thailand, Japan, Taiwan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

  Internationale noodsituatie


  Taakstraffen voor jongens die via Grindr mannen in val lokten
  Likeability of5

  Taakstraffen voor jongens die via Grindr mannen in val lokten

  De datingapp Grindr. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Drie jongens van 17 en twee van 18 jaar oud hebben donderdag een taakstraf opgelegd gekregen, omdat ze via de datingapp Grindr twee mannen in Hoogeveen in de val hebben gelokt en mishandeld. 

  De jongens moeten 40 tot 90 uur werkstraffen uitvoeren. Gezamenlijk hadden zij een nepprofiel aangemaakt op de datingapp, die is gericht op homoseksuelen.

  Gezamenlijk opereren


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of3

  Meer kinderen in Schoonhoven besmet met geelzucht

  De leidsters van de peuterspeelzaal zijn inmiddels preventief gevaccineerd tegen hepatitis A. Afbeelding ter illustratie. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In Schoonhoven zijn opnieuw kinderen besmet geraakt met hepatitis A, ook wel bekend als geelzucht. Een kind liep de ziekte op bij een peuterspeelzaal en een ander op een peuteropvanglocatie.

  Dat maakte de GGD Hollands Midden donderdag bekend. Ook bij een middelbare school in Gouda blijkt een leerling besmet te zijn.

  Relatie met hepatitis A


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Nala of Tijger? De populairste kattennamen

  Tijger(tje) werd de afgelopen jaren van de troon gestoten. /Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Wie tijdens een frisse winterwandeling hard Nala of Simba roept, kan zomaar een horde jonge katten verwachten. Dat waren namelijk de populairste kattennamen in 2019. 

  Poezen- en katteneigenaren hebben zich vorig jaar weer flink laten inspireren door Disney. Het uitkomen van The Lion King lijkt de belangrijkste inspiratiebron. Nala was het meest geliefd voor poezen, katten werden massaal Simba genoemd.

  Veranderingen


  'Tattookiller' ontsnapt na doorknippen enkelband

  De tattookillers. /Beeld OM

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een van de beruchte ‘tattookillers’, Cor P. (36), is spoorloos. Hij was vrijgelaten uit voorarrest, maar knipte dinsdag zijn enkelband door. 

  Tegen de vier tattookillers werd vorig voorjaar levenslang geëist vanwege het martelen en vermoorden van Onno Kuut (30) in 2009. Zijn lichaam zou door hen zijn begraven in de duinen van Hoek van Holland.

  Cor P. staat bekend als 'De Paling', schrijft het AD. De bijnaam refereert aan het feit dat hij vaker wist te ontsnappen. Bij een geplande arrestatie ontsnapte hij een keer via een toiletraampje.


  Delen Spanje en Frankrijk nog een dag geteisterd door storm

  Een verwoeste brug in Girona. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Vakantiegangers en inwoners van het noordoosten van Spanje en het zuiden van Frankrijk moeten nog één dag goed oppassen. De storm Gloria houdt huis in die gebieden. 

  In de gebieden rond de Pyreneeën geldt code oranje en in het zuidoosten van Frankrijk is code rood van kracht. Daar kunnen zelfs overstromingen plaatsvinden.

  Enorm veel regen


  3FM maakt thema-uitzending na wangedrag Kaj

  Kaj van der Ree bood zaterdag zijn excuses aan voor de 'domme fouten'. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Op het voormalige tijdslot van Kaj van der Ree is vrijdag niet zijn radioshow, maar een special over seksueel grensoverschrijdend gedrag te horen. 

  Dat liet NPO 3FM donderdag weten. De vlogger en presentator kwam dit weekend onder vuur te liggen nadat jonge vrouwen op social media lieten weten op minderjarige leeftijd seksueel getinte berichtjes te hebben gekregen.

  Open gesprek