Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 1 feb 2018

Tractorprotest Groningers mag doorgaan in Den Haag

Een colonne van Groningse boeren die met 35 tractors naar het centrum van Den Haag wilde rijden om te protesteren tegen Shell is donderdagmiddag tegengehouden door de politie. Na onderhandelingen met de gemeente Den Haag mochten de boeren echter toch de hofstad binnenrijden. Wel mogen er maar twee van de 35 tractoren afgeladen worden.

De gemeente Den Haag verbood de demonstratie in eerste instantie omdat de aanwezigheid van de tractoren in de Haagse binnenstad voor ‘wanordelijkheden’ en een ‘verkeerschaos’ zou zorgen.

Het protest van de Groningse tractorbezitters is gericht tegen Shell. Afgelopen weekeinde kwam naar buiten dat het concern sinds juni 2017 niet meer aansprakelijk zou zijn voor de schade die is veroorzaakt door de boringen naar gas in Groningen. De boeren zijn het hier niet mee eens en eisen dat de Brits-Nederlandse oliegigant haar verantwoordelijkheid neemt. Shell is voor 50 procent eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij.

Protest

Op donderdagmiddag staat er een protest van de Groningers gepland op het Malieveld. Een groep boeren is met tractoren naar Den Haag onderweg om dit protest kracht bij te zetten. Op hun weg naar Den Haag werden ze tegengehouden door de politie. De geplande tractor-optocht door het centrum van Den Haag van het Malieveld naar de Tweede Kamer werd al eerder verboden door de gemeente Den Haag.

Nadat er een compromis werd gesloten tussen de demonstranten en de gemeente, mocht het protest toch doorgaan. De diepladers met daarop de tractoren mochten hun weg vervolgen. Omstreeks half vier arriveerden de eerste tractoren op het malieveld.

Den Haag heeft na overleg met organisatie besloten dat vrachtwagens met tractoren op verharde delen van het Malieveld kunnen worden opgesteld. De tractoren worden niet afgeladen. Twee tractoren mogen met demonstranten mee naar Hofvijver ter ondersteuning van demonstratie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tractorprotest Groningers mag doorgaan in Den Haag
Sluiten