Staking KLM-personeel gaat niet door

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

7 JAN 2018

De FNV schort een 24-uursstaking van het KLM-cabinepersoneel op. Dat maakte de bond bekend nadat zaterdag een principeakkoord werd bereikt over een nieuwe cao. De vakbond voor cabinepersoneel VNC en de KLM kwamen tot dat akkoord voor personeel op de KLM-vliegtuigen, maar FNV Luchtvaart wilde een en ander eerst bestuderen. De KLM heeft verheugd gereageerd.

Belangrijkste punten uit het akkoord zijn een loonsverhoging van 3,5 procent in drie fases en het terugdraaien van de maatregel waarbij op langere vluchten een deel van de reis met een bemanningslid minder wordt gewerkt.

FNV Luchtvaart

Volgens FNV Luchtvaart gaat het om een concepttekst en zijn er nog veel vragen waar een antwoord op moet komen. Maar om onduidelijkheid over de voor maandag aangekondigde staking te voorkomen, wordt die opgeschort.

Bezuinigingen

Cao-onderhandelaar Birte Nelen van de FNV-bond stelt dat in het hernieuwde eindbod zaken terugkomen die op initiatief van FNV Luchtvaart waren ingebracht. Zoals voorstellen die bijdragen aan duurzame inzetbaarheid, een gezonde werk-privé-balans en verlaging van het ziekteverzuim. ,,Maar als je kijkt naar het aantal cabinemedewerkers op lange vluchten, dan valt direct op dat de bezuiniging niet van tafel is. Er is ook geen sprake van de door ons voorgestelde evenwichtige verdeling van de lusten en de lasten onder de verschillende functies aan boord", vindt Nelen.

De KLM is blij dat de acties maandag niet doorgaan. ,,Naar KLM's overtuiging ligt er een gebalanceerde overeenkomst die voor iedereen voordelen heeft, maar ook van iedereen een bijdrage vraagt. KLM verwacht dat hiermee een einde komt aan een lange periode van onzekerheid voor het cabinepersoneel en voor KLM."

BEKIJK OOK


Views

65

De winnares van dit jaar komt uit Israël. Foto: ANP

Gaat het Songfestival in Israël geboycot worden?

De winnares van dit jaar komt uit Israël. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

Het is een jarenlange traditie: het land dat het Songfestival wint krijgt de eer om het opvolgende jaar het festijn in zijn land te organiseren. Nu Israël gewonnen heeft, zorgt dat echter voor flink wat discussie: diverse deelnemende landen zien het niet zitten om af te reizen naar een land waar zware conflicten aan de orde van de dag zijn.

Dreigen met boycot

Het conflict tussen Israël en Palestina is recentelijk weer opgelaaid. Bij protesten aan de grens tussen de Gazastrook en Israël vielen veel doden en gewonden. Onder meer IJsland, Ierland en Zweden zouden nu twijfelen over hun deelname aan het Songfestival vanwege de situatie. Als het aan de winnares van dit jaar ligt, is die twijfel echter niet nodig: ze riep na haar winst meteen naar het publiek dat het spektakel volgend jaar absoluut in Jeruzalem zou gaan plaatsvinden. Toch wordt er al gedreigd met een boycot van andere deelnemende landen wanneer dit plan oprecht door zou gaan.

Uitwijken?

Niet alleen de genoemde landen maken zich druk over de locatie van het evenement: de organisatie schijnt ook zorgen te hebben over de voorbereidingen en het transport, meldt de Israëlische zender Channel 10. Achter de schermen is er druk overleg tussen de Israëlische omroep Kan en de European Broadcasting Union (EBU). Israël organiseerde in 1999 voor het laatst een Songfestival: toen vond het evenement wel plaats in Jeruzalem. Uitwijken naar een andere plek dan het ‘winnaarsland’ is niet bepaald gebruikelijk: dit gebeurde voor het laatst in 1980.

BEKIJK OOK


Views

200+

Dumoulin slaat een bres in het harnas van Yates

In het groepje Dumoulin ontbrak donderdag de roze trui/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Elke middag geeft Metro je een overzicht van de opmerkelijkste en/of leukste video's en foto's die we zijn tegengekomen. Zie hieronder de virals van vrijdag 25 mei.

Strijd om het roze ligt open

Het leek onmogelijk, maar Tom Dumoulin deed donderdag een dreun uit aan de bergop haast ongenaakbare Simon Yates. De Brit had eerst wel een antwoord op een demarrage van Dumoulin, maar toen de Nederlander meesprong met Chris Froome en Domenico Pozzovivo brak de rozetruidrager. Mede dankzij Wout Poels liep de schade van Yates op tot 28 seconden. Dat is momenteel precies zijn voorsprong op Dumoulin, die hij in de komende twee dagen moet zien te verdedigen. (Vanaf 3:10)

Donald Duck in braille

Het vrolijkste weekblad van Nederland. Zo noemt de Donald Duck zichzelf. Maar voor slechtzienden en blinden is lastig om er ten volle van te kunnen genieten. Deze week is er voor het eerst een editie in braille verschenen, waardoor zij de avonturen van de populaire eend en de andere inwoners van Duckstad volop mee kunnen beleven.

Live It Up

Geen feestelijke polonaisetrack van Wolter Kroes want 'we zijn er NIET bij'. Dus moeten we het gewoon doen met de officiële WK-track. Nicky Jam, Will Smith en Era Istrefi hebben Live It Up gemaakt.

Kaketoe draait door

Wordt de nieuwste trend een reuzenrad voor dieren? Deze kaketoe vermaakt zichzelf in ieder geval uitstekend door rondjes te draaien op een wiel.

BEKIJK OOK


Views

200+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

GISTEREN

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor MH17-ramp

Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor MH17-ramp

De Nederlandse regering zet een stevige stap in het dossier rond het MH17-drama. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

3 UUR

Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Het kabinet heeft daar vrijdagochtend een besluit over genomen en Rusland van de maatregel op de hoogte gesteld.

Het besluit volgt op de resultaten van het Joint Investigation Team (JIT), die donderdag bekend werden gemaakt. Dat concludeerde dat de Buk-raket waarmee MH17 is neergehaald afkomstig was van een installatie van een brigade van het Russische leger.

Verantwoordelijkheid

„Wij eisen dat Rusland zijn verantwoordelijkheid neemt en volledig meewerkt aan waarheidsvinding en gerechtigheid voor de slachtoffers van vlucht MH17 en hun nabestaanden’’, laat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten. Hij wijst erop dat de aanslag op het passagiersvliegtuig met 298 mensen aan boord „onherstelbaar leed'' teweeg heeft gebracht.

Nederland stelt Rusland aansprakelijk voor MH17-ramp

Stef Blok laat tijdens de persconferentie weten dat Nederland Rusland aansprakelijk stelt voor het neerhalen van vlucht MH17. Foto: ANP.

Maar Blok verwacht dat het lang zal duren voor het zover is. Hij vraagt de nabestaanden daarom om geduld te hebben. De Nederlandse regering zal volgens hem niet rusten „voor de feiten boven tafel zijn".

Het besluit staat los van het strafrechtelijk onderzoek en de mogelijke vervolging en berechting van de daders. Maar deze trajecten kunnen elkaar volgens de minister wel wederzijds versterken.

Bellingcat

Vrijdagochtend kwam ook het burgerjournalistieke netwerk Bellingcat met informatie over vlucht MH17. Bellingcat claimt een van de hoofdverdachten van het neerhalen van vlucht MH17 te hebben gevonden.

Het gaat om iemand met een hoge functie in het Russische leger, Oleg Ivannikov. Hij stond bekend onder de codenaam Orion. Ivannikov speelde recent ook een rol in de oorlog in Syrië en is mogelijk nog steeds actief binnen het Russische leger.

BEKIJK OOK


Views

200+

Amstelveen is volgens Eenhoorn het slachtoffer van een georganiseerde bende. Foto: ANP

Zuid-Amerikaanse inbrekers actief in Nederland

Amstelveen is volgens Eenhoorn het slachtoffer van een georganiseerde bende. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:10

Zuid-Amerikaanse inbrekers zouden hun pijlen op Nederland hebben gericht: volgens Burgemeester Bas Eenhoorn van Amstelveen vliegen ze speciaal naar Nederland om in woonwijken hun slag te kunnen slaan. Een Chileense bende, die zich met het openbaar vervoer verspreidt, zou dan ook achter een golf van woninginbraken in de stad zitten. Dit meldt Eenhoorn tegenover het AD.

Chantage of bedreiging?

Eenhoorn deed de uitspraak naar aanleiding van de stijging in woninginbraken in Amstelveen: het getal veranderde van 290 naar 402, blijkt uit de Misdaadmeter. De burgemeester wijdt dit aan ‘professionele groepen die naar goed bereikbare wijken afreizen’. Over de motieven is nog niet zoveel duidelijk: het is onbekend of de inbrekers uit vrije wil opereren of dat er sprake is van chantage of bedreiging vanuit het thuisland. Eenhoorn zou het liefste willen dat de inbrekers al bij Schiphol eruit worden gepikt.

Makkelijk bereikbaar

Waarom precies Amstelveense wijken het doelwit zijn? Volgens Eenhoorn is dat in ieder geval geen toeval: de gemeente ligt niet ver van Schiphol en is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Volgens de Amsterdamse politie zijn het afgelopen jaar inderdaad zeven Zuid-Amerikanen aangehouden in verband met woninginbraken: ze zouden in georganiseerd verband actief zijn geweest. De politie heeft de zaak in dit onderzoek.

BEKIJK OOK


Views

400+

Bomexplosie in restaurant Canada: vijftien gewonden

Bomexplosie in restaurant Canada: vijftien gewonden

De politie is op zoek naar twee mannen die ervan worden verdacht dat ze een zelfgemaakt explosief hebben laten ontploffen. Foto: Regional Police Toronto

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 08:19

Bij een bomexplosie op een restaurant in een voorstad van de Canadese stad Toronto zijn vijftien mensen gewond geraakt. Drie van hen zijn in kritieke toestand.

Twee mannen worden ervan verdacht dat zij de bom hebben laten exploderen. Zij zijn gevlucht. Via social media heeft de politie een foto verspreid van twee verdachten die te zien zijn op beelden van een bewakingscamera.

Indiaas restaurant

De explosie was donderdagavond rond half elf plaatselijke tijd in een Indiaas restaurant in het centrum van Mississauga.

BEKIJK OOK


Views

400+

De nieuwe clip van John Mayer mocht niets kosten

De nieuwe clip van John Mayer mocht niets kosten

Het is een beetje corny, maar hij kan het hebben. Foto: Videostill.

Foto van 'Hester Ramaker'

GISTEREN

Het ziet er super corny uit: John Mayer in een slonzige outfit die overduidelijk voor een green screen staat te dansen in zijn nieuwe videoclip. Maar met zijn nieuwe videoclip van het nummer New Light heeft Mayer goud te pakken. Zijn fans smullen ervan.

Hij plaatste de videoclip op donderdagmiddag en had binnen tien minuten al duizenden likes te pakken. Het is lekker provisorisch in elkaar gezet, althans, dat doet zo vermoeden. Mayer schreef bij het bijschrift namelijk dat deze budgetvideo noodzakelijk was.

Budgetvideo

Hij geeft aan dat hij een clip moest maken voor zijn nieuwe hit maar dat niemand het eens kon worden over het budget: „Music industry, amirite?". Hij vervolgt: „Dus ik ging naar een bedrijf dat normaal video's maakt voor verjaardagen en bar mitswa's". Het resultaat is een clip van een iets ander niveau dan we normaal bij bekende zangers en zangeressen zien. Maar ach, het is John Mayer, en hij kan alles hebben. Bovendien zijn de fans helemaal tevreden met deze videoclip. Nou, dan zijn wij dat ook.

BEKIJK OOK


Views

1k+