Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 jan 2018 / 20:59 uur

Snelgroeiende astronaut bang dat hij niet terugkeert

Update: De Japanse astronaut die zijn zorgen had geuit omdat hij in het internationale ruimtestation ISS 9 centimeter zou zijn gegroeid heeft daarvoor zijn excuses aangeboden. Dat bleek namelijk niet het geval, het ging om 2 centimeter. ,,Het spijt me voor het twitteren van zulk nepnieuws”, aldus de Japanner.

Norishige Kanai dacht in eerste instantie dat hij in drie weken in de ruimte extreem was gegroeid, berichtte de BBC. Hij was bezorgd dat hij niet meer in een Sojoezraket zou passen als hij in juni terug naar aarde moet komen.

Zijn Russische collega Anton Shkaplerov was sceptisch over de opmerkelijke groeispurt. Daarom nam Kanai zijn lengte voor de zekerheid nog maar eens op: maar 2 centimeter langer dus. ,,Een meetfout”, aldus de opgeluchte Japanner. ,,Ik zal waarschijnlijk in de Sojoez passen als ik naar huis ga.”

Origineel bericht:

Dat astronauten een paar centimeter groeien tijdens hun ruimtereis is niet ongebruikelijk. Vaak is de groei geen groot probleem, omdat ze op aarde vaak snel weer een paar centimeter krimpen. Norishige Kanai maakt zich echter zorgen.

Negen centimeter

De Japanse ruimtereiziger kwam drie weken geleden aan op het internationale ruimtestation ISS. In die tijd groeide hij maar liefst negen centimeter en dat is veel meer dan normaal. Gemiddeld neemt de lengte van een astronaut 2 tot 5 centimeter toe tijdens zijn ruimtereis.

Door zijn extreme groei is Kanai enigszins bezorgd. „Ik groeide als een plant de voorbije drie weken. Zoiets is niet meer voorgekomen sinds de middelbare school. Ik begin bang te worden dat ik op deze manier niet meer in de capsule pas." Je mag namelijk niet te groot zijn als je er gebruik van maakt.

Rugwervels

De groei van astronauten is te verklaren doordat de zwaartekracht op de rugwervels afneemt. „Negen centimeter is veel, maar niet onmogelijk, want elk mens reageert er anders op”, vertelt Libby Jackson van UK Space Agency tegenover BBC News.

Kanai trok op 17 december 2017 samen met Scott Tingle en Anton Shkaplero de ruimte in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Snelgroeiende astronaut bang dat hij niet terugkeert
Sluiten