Metro
Metro Nieuws 27 jan 2018 / 18:59 uur

Dit soort brieven krijgt onze minister-president

Van liefdesverklaringen tot noodkreten: jaarlijks krijgt Mark Rutte zo’n 2000 brieven. Een kwart daarvan belandt ook daadwerkelijk op het bureau van onze premier. Dat schrijft RTL Nieuws, die de brieven mocht inzien.

‘Pleur op’

De inhoud van de brieven loopt zeer uiteen. De een laat weten dat ze het met Rutte wel ziet zitten, een ander heeft het over de ‘laatste noodkreet’ en weer een ander ziet het liefst dat onze minister-president aftreedt: ,,Ik ben boos, ik ben verdrietig. Het geweld tegen hulpverleners moet afgelopen zijn. U hoeft dit niet te pikken. Ik hoop dat u volgend jaar afzwaait, aftreedt of met uw eigen woorden: pleur op!"

Rutte probeert alle brieven zo duidelijk mogelijk te antwoorden. ,,De grote kracht is, normaal Nederlands, normale taal, en als het kan ook kijken of je mensen echt kan helpen”, zegt hij tegen RTL Nieuws.

Werkloos

Henny Stelter uit Winterswijk schreef het afgelopen jaar ook een brief. Het irriteerde haar dat politici steeds zeggen dat het beter gaat. Zelf merkt ze daar niks van, want ze zoekt al twee jaar naar een baan. ,,Bent u op de hoogte van de vele schrijnende gevallen van werkloos zijn?" schreef ze de premier. Ze kreeg vervolgens ook een reactie, en dat stelde ze zeer op prijs: ,,Ik vind het mooi dat er toch naar gekeken is," zegt ze.

De premier kon helaas weinig voor haar doen. Rutte: "Ik kan helaas niet iemand één op één aan een baan helpen, hoe graag ik dat ook zou willen."

Kansen

Ben je van plan om ook een brief te schrijven? Dat waardeert de premier alleen maar, zo zegt hij. ,,Het zijn allemaal kansen om te kijken: doen we dingen goed of doen we dingen niet goed."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit soort brieven krijgt onze minister-president
Sluiten