Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 3 jan 2018
Leestijd: 5 minuten

De Bijlmer heeft Dylan Bakker!

De Bijlmer bestaat 50 jaar en talentenscout en artiestenmanager Dylan Bakker woont al bijna de helft hiervan in zijn ‘mooie Zuidoost’, ,,ik ga echt nooit meer weg!”

Tiptop

Het zou zomaar een echte uitdrukking kunnen zijn: komt voor de Dylan Bakker! Want laat je iets aan Dylan Bakker (24) over, dan weet je gewoon dat het tiptop in orde komt. Hij werkt als vrijwilliger bij Stichting SES die allerlei activiteiten in de buurt organiseert, bedacht Bijlmer Got Talent en is artiestenmanager en talentenscout. ,,Ik ga regelmatig kijken bij buurthuizen en dans- en zangstudio’s, je weet niet wat je allemaal hoort en ziet.”

De Bijlmer bestaat 50 jaar!

‘Zuidoost’

Hij is gek op zijn Bijlmer, al noemt hij het liever Zuidoost. ,,Het heeft toch nog vaak een wat negatief imago onder mensen die het niet kennen en dat is zo zonde.” Want de Bijlmer is een prachtbuurt, weidt hij bevlogen uit, met zo’n 120 nationaliteiten en altijd iets te beleven. Dylan, half Nederlands, half Antilliaans, is er geboren -,,gewoon in het AMC”- en woont nu op kamers. Weg wil hij hier nooit, hij heeft inmiddels een ‘map aan herinneringen’, ,,mensen helpen elkaar hier, de saamhorigheid is groot.” En dan heeft hij het nog niet eens over de huisfeestjes gehad die er vaak zijn, ,,die zijn altijd zo gezellig.”

World of Food

Met zijn donkere krullen en bruine ogen met daarin zowel een geïnteresseerde als nieuwsgierige blik, vertelt hij in World of Food, waar de zinnenprikkelende geuren van curry tot pizza zo de neusgaten invliegen, over zijn buurtje dat dit jaar 50 jaar bestaat en Bijlmer Got Talent, dat hij bedacht toen hij doorkreeg dat hij zelf geen beroemde zanger of danser zou worden, iets waar hij vroeger wel van droomde. ,,Ik heb ooit nog auditie voor X-Factor gedaan…” en hij begint spontaan te gruwelen, ,,dat was echt verschrikkelijk!”

De B-Factor?

Wat dan wel het grote talent van Dylan Bakker is? Misschien wel eentje dat veel meer impact heeft dan het zoveelste popidool: mensen bij elkaar brengen. ,,Ik houd van organiseren en het beste uit mensen halen, daar word ik gelukkig van.” Het eureka-moment liet niet lang op zich wachten en met behulp van het stadsdeel werd Bijlmer Got Talent geboren. ,,Het bruist hier van het talent, het lijkt wel of ze hier net dat beetje extra hebben.” De B-Factor? Hij moet lachen, ,,ja, zoiets.”

Favorietje Yvette

Bij zijn favoriet Yvette op World of Food

Hij praat met joviale handgebaren en heeft het hart op de tong. Zijn ogen lijken soms te glanzen als hij over zijn buurt praat, ,,ik word er soms ook gewoon een beetje emotioneel van.” Hij kent de mensen hier en zij hem, getuige de vele omhelzingen en ‘hoe gaat het nu met je?’ als hij als een ware ‘Bijlmerfather’ door World of Food loopt. Bij Yvette’s Kitchen staat hij stil, ,,dit is mijn favoriet” en hij begroet kokkin Yvette die een Antilliaanse specialiteit voor hem maakt, ,,een Johnny Cake, dat moet je gewoon proeven.” Net als de sfeer in zijn buurt eigenlijk, ,,dan begrijp je pas dat echte Bijlmergevoel.”

Lifechanger

De jury bestaat uit artiesten en experts

Afgelopen jaar waren er 120 aanmeldingen voor de talentenjacht en de audities die erop volgden, waren het tegenovergestelde van wat je vaak op televisie ziet, ,,we zijn eerlijk, maar zetten mensen nooit voor schut.” Zijn telefoon gaat: geen smartphone, maar een kleine Nokia, ,,een lifechanger” verzucht hij als hij heeft opgehangen. Nooit meer te veel prikkels van altijd maar online zijn, ,,als mensen me echt nodig hebben, bellen ze maar.” Het is een zelfbewuste jongen, die precies weet wat een ander nodig heeft, maar ook hij zelf. Zo houdt Dylan een keer per week D-Day, ,,dan doe ik helemaal niets, beetje slapen, beetje Netflixen.”

‘Show it’

Wat hem een goede talentscout maakt, is dat hij niet kijkt naar wat het hem kan opleveren, maar naar wat de behoefte van het talent is. ,,Wat hebben ze nodig om zich verder te ontwikkelen?” Hij stimuleert ze om verder te kijken, ,,dus niet alleen maar focussen op Afro-dans, maar probeer ook eens moderne dans.” Of Ella Fitzgerald in plaats van Beyoncé. Haal eruit wat in je zit en zoals hij het altijd zegt: ,,show it to the world!”

Rising star

Hij scout ze niet alleen, maar is ook manager van verschillende talenten, onder anderen van Georgiefa Boomdijk en Dylan begint te stralen als hij haar naam uitspreekt. ,,Zij is zo goed!” Ze is nu flink aan de weg aan het zingen en speelde mee in de landelijke bioscoopfilm Sing Song, ,,in Pathé Arena werd-ie nog met een paar weken verlengd, iedereen wilde hem hier zien.” Of het niet moeilijk is om naast het podium toe te kijken terwijl hij daar misschien ook wel had willen staan? Hij haalt zijn schouders op, ,,tuurlijk denk ik weleens hoe het zou zijn geweest áls, maar ik ben vooral supertrots op de talenten en sta er dan zelf echt met tranen in mijn ogen.”

Date met Dylan

Dylan de blije Bijlmenaar is met zijn betrokkenheid en diversiteit eigenlijk de personificatie van Zuidoost en voor mensen die nog steeds een negatief beeld van de Bijlmer hebben, heeft hij een boodschap: mail hem ([email protected]), ,,en we gaan samen een koffie drinken en eindigen misschien wel op een huisfeest!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.