Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Zo houd je oud&nieuw leuk voor je hond

De vuurwerkverkoop is weer begonnen, drie dagen lang kun je op zo’n 1500 plekken vuurpijlen, rotjes, sierpotten en ander vuurwerk kopen. Vuurwerk hoort bij oud&nieuw, maar voor veel dieren zorgt het toch voor behoorlijk wat overlast en angst. Hoe zorg je ervoor dat je hond de jaarwisseling rustig doorkomt?

In Leerdam stonden om 07.00 al de eerste klanten bij de kassa om vuurwerk te kopen. Op Oudjaarsdag zelf kun je geen vuurwerk kopen. Dat valt dit jaar op een zondag en dan mogen winkeliers geen vuurwerk verkopen.

Alhoewel vuurwerk voor mensen vaak een mooi spektakel moet zijn, kan het voor dieren nogal een onaangename ervaring zijn.

Op zondag 31 december mag er geen vuurwerk worden verkocht. Foto: ANP

Dieren lijden onder extreme angst

Volgens de Koninklijke Hondenbescherming lijden jaarlijks vele dieren onder extreme angst. Niet alleen de dag van de jaarwisseling, maar ook de dagen daarvoor en- na de jaarwisseling. Bovendien zijn er elk jaar weer slachtoffers te betreuren. Niet alleen onder mensen (kinderen), maar ook onder dieren vallen jaarlijks (ernstige) slachtoffers. Just de Wit, woordvoerder van de Koninklijke Hondenbescherming geeft een aantal tips.

Hoe hou je rekening met honden?

  • Deze regel ligt natuurlijk voor de hand, maar gooi geen vuurwerk naar honden of andere dieren. Pas ook op met vuurwerk gooien in een tuin, park of andere plekken waar dieren kunnen zitten. 
  • Wacht. Wanneer je op het punt staat om vuurwerk af te steken en er nadert een hond, wacht dan even. Honden zijn vaak ontzettend bang voor harde knallen. ,,Honden zijn vaak ontzettend bang voor harde knallen, waardoor ze getraumatiseerd kunnen raken of uit paniek weg kunnen vluchten,” aldus Just de Wit, woordvoerder van de Koninklijke Hondenbescherming. 
  • Pas op met medicijngebruik! Hondenbezitters die hun honden medicatie willen toedienen om oudejaarsavond goed door te komen moeten oppassen voor medicijnen met de werkzame stof ‘acepromazine’. ,,Dit medicijn lijkt namelijk de geluidsgevoeligheid te vergroten, terwijl het dier zijn angst niet meer kan uiten omdat het medicijn de spieren verslapt. Hondenbezitters denken vaak dat het fantastisch werkt omdat ze niets meer aan hun hond zien. Wanneer de geluidsgevoeligheid door het medicijn wordt vergroot, lijdt de hond wel degelijk. Terwijl de hond dit niet kan uiten’, aldus Just de Wit.
  • Laat je viervoeter ruim voor twaalf uur uit. Zorg overdag voor een flinke wandeling in een rustig recreatiegebied, waar geen knallen te horen zijn. Wanneer je hond moe is, is hij minder geneigd op de knallen te letten.
  • Doe uw hond een halsband om met uw telefoonnummer mocht de hond wegvluchten.
  • Honden zijn vaak ontzettend bang voor harde knallen, waardoor ze getraumatiseerd kunnen raken of uit paniek weg kunnen vluchten’
Foto: Pexels
  • Laat je hond niet alleen op oudejaarsavond. Blijf lekker thuis bij de hond en blijf rustig. Een hond heeft veel steun aan de aanwezigheid van zijn/haar baasje. Wees kalm en rustig. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.