Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Nieuws 19 dec 2017 / 10:00 uur

Vrolijk met Amsterdamse tint en lekker op het randje

Steeds meer Unicorns, Ravers en Addicts in het straat- en uitgaansbeeld. Afzender: Golden Noodle, „we gaan voor world domination!”

Goud!

Wat Thunderdome en Jesus met elkaar gemeen hebben? Helemaal niets, zou je denken, maar ze staan wel allebei op een ketting van Golden Noodle, een jong Amsterdams bedrijf en merk gerund door twee vriendinnen slash compagnons slash partyanimals slash Amsterdamliefhebbers: Lisa Maschhaupt (31) en Esrah van Schendelen (30). De twee creatieve ondernemers hebben een verfrissende visie en zijn eigenlijk de personificatie van hun sieren: vrolijk en eigenzinnig met een Amsterdamse tint en brutaal randje.

Ervoor gaan

Ze kennen elkaar van achter de bar bij Paradiso, waar ze acht jaar geleden werkten en de vriendschapsvonk oversloeg. Nu is Lisa taxidermist, zij het ’even op een lage pit’ en thuiskapster (en doet het haar van Esrah) en heeft Esrah nét haar baan als interieurontwerper opgezegd. „Ik wil helemaal voor Golden Noodle gaan, het voelt gewoon goed.”

Zeedijk

Hun gezamenlijke avontuur begon op de dag dat Trump werd gekozen, overigens iemand waarvoor ze géén ketting willen maken, „wel voor Obama, of Michelle.” Ze schreven zich toen in bij de Kamer van Koophandel met hun Golden Noodle, een naam die golden girl Lisa, met onder andere twee gouden randjes langs haar tanden, bedacht toen ze op een avond boven een bak stomende noodles hing op de Zeedijk a.k.a. China Town, beider lievelingsbuurt en inspiratiebron. „Het is een rare naam en dus goed te onthouden, beter dan Amsterdam Jewellery ofzo.” ‘Kettingreacties’ krijgen ze genoeg, ook wanneer ze ‘m zelf dragen. „Veel Amsterdammers herkennen ze en ik hoor soms tijdens het uitgaan: hé, is dat er een van Golden Noodle?”

Dj Korsakoff draagt de Thunderdome ketting met verve (en draaien)

Gedurfd

De eerste woordjes van het kersverse ondernemersduo waren gedurfd en anders dan anders, „we houden van op het randje.” Alcoholic, Raver, Addict, Milf, „zeker die laatste bleek een gewild cadeau voor moeders in spe.” Daarna kwamen woorden als Amsterdam, Dude, Pony, Blond, Queer, Unicorn en natuurlijk de custommade kettingen, want ze ontwerpen eigenlijk alles wel, behalve dus Trump. Van ‘saaie voornamen of initialen’ tot Funraver en Glitter.

Jesus

'Jesus' zat in Lisa's knipstoel en ze wist meteen: dit is Hem!

Ze spelen in op de actualiteit en hebben laatst ook een ketting met gender met een streep erdoorheen ontworpen. Nu is er hun kerstspecial, twinkelen vier ogen. Jesus. Het model voor de foto op hun originele Instagram (@goldennoodle.amsterdam), zat op een goede dag in Lisa’s knipstoel en toen ze zijn haar in haar handen voelde en hem vanuit de spiegel aankeek, wist ze: oh mijn god, dit is Hem! ‘Jesus’ staat op de foto met ketting om en vinger door donut. „Slaat natuurlijk nergens op, maar dat zijn juist de leukste foto’s.”

Bacon

Zeedijk en broche van Bacon, de favorieten van Lisa

Esrah heeft Aléa om haar hals (haar dochtertje), bij Lisa schittert Zeedijk en ook vaak Bacon, haar kleine zeer actieve lieve hondje, dat misschien binnenkort ook wel zélf een naamketting heeft, blikken ze vast vooruit op een eventuele dierenlijn. Ja, Lisa en Esrah barsten van de ideeën, bruisen van energie en maken elkaars zinnen af, zo op elkaar ingespeeld zijn ze.

Samen op (boeven)pad

Elke week gaan ze samen op pad. Begonnen wordt altijd met een ‘Biefstuk Bali’ bij Loetje en dan op zoek naar leuke plekken in de stad waar hun sieraden eventueel verkocht kunnen worden. Of ze maken een persoonlijke ketting en sturen het op of brengen het langs. Wie ze nog weleens een ketting willen opsturen? Tino Martin, antwoordt Lisa direct. Of Roxeanne Hazes, „zulke zalige personen.” Esrah gaat voor jeugdidool Peter Andre, nog steeds haar guilty pleasure, grijnst Lisa, „ze heeft hem vorige week nog aangevraagd in het Skater Cafe, maar de dj wilde hem niet draaien!”

Model Bacon draagt een echte Wolf

2018

Ze denken in naamkettingen en appen elkaar de hele dag door. „Dan loop je ergens en zie je bijvoorbeeld een snackbar en denk je meteen: hoe vet zou frikandel of vlammetje zijn aan een ketting?!” Actie kettingreactie: binnenkort komt dan ook een ode aan de snackbar, in hun ‘foodcollectie’. En er komt nog zo veel meer aan, verheugen ze zich al op 2018. De twee willen Amsterdam en eigenlijk de hele wereld veroveren. World domination, roepen ze de woorden die ook leuk zouden zijn aan een ketting, tegelijkertijd uit. „We gaan het gewoon doen ook, let’s go!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrolijk met Amsterdamse tint en lekker op het randje
Sluiten