Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 30 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Vijf vragen (en antwoorden) over vuurwerk

Als licht stijgende lijn van de afgelopen jaren wordt doorgezet geven naar verwachting ongeveer 2 miljoen Nederlanders dit jaar samen rond de 70 miljoen euro aan vuurwerk uit. Maar wat zijn de regels?

Wanneer kan vuurwerk gekocht worden?
De vuurwerkverkoopdagen in 2017 zijn 28, 29 en 30 december. De verkoop is een dag eerder gestart dan gebruikelijk omdat de 31ste op zondag valt en er op die dag geen vuurwerk verkocht mag worden. Dat is ooit in de vuurwerkwet vastgelegd om de zondagsrust niet te verstoren.

Hoeveel vuurwerk mag gekocht worden?
Bij een officieel vuurwerkpunt mag per klant maximaal 25 kilo vuurwerk worden gekocht.

Wanneer mag het vuurwerk worden afgestoken?
Vuurwerk mag tussen 18.00 uur ‘s avonds op Oudjaarsdag (31 december) en 2.00 uur ‘s ochtends op Nieuwjaarsdag (1 januari) afgestoken worden. Steek je vuurwerk af buiten deze periode, dan riskeer je een boete van 100 euro. Het vuurwerk wordt dan in beslag genomen. In de vuurwerkbarometer is te zien hoeveel verboden vuurwerk de politie tot nu toe in beslag heeft genomen.

Waar mag je geen vuurwerk afsteken?
Op plekken waar de gemeente waarin je woont een vuurwerkvrije zone van heeft gemaakt. In Amsterdam bijvoorbeeld zijn dat 47 gebieden, meestal in de buurt van dierenasiels, kinderboerderijen en maneges. Sommige gemeenten verbieden ook vuurwerk in de buurt van ziekenhuizen.

Waar kan ik terecht bij vuurwerkoverlast of voor een melding van illegaal vuurwerk?
Bij vuurwerkoverlast moet je contact opnemen met de politie: 0900-8844. Anoniem overlast melden kan ook via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Dertig lokale GroenLinks-fracties hebben daarnaast het initiatief genomen voor het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Doel is om de omvang van vuurwerkoverlast in kaart te brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vijf vragen (en antwoorden) over vuurwerk
Sluiten