Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 dec 2017 / 05:15 uur

Tweede Kamer zet vechtmissie tegen IS voort

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de vechtmissie tegen terreurgroep IS in Irak en Oost-Syrië. De vechtmissie wordt met een jaar verlengd.

Driehonderd Nederlanders

Ongeveer driehonderd Nederlandse militairen zijn actief voor de missie in het gebied. Nederland doet sinds 2014 mee aan de strijd tegen IS. De Nederlanders trainen en steunen Iraakse en Koerdische militairen. Verder gaan weer vier F-16’s de terreurgroep bombarderen en ondersteuning aan troepen geven. IS is uit het grootste deel van Irak en Syrië teruggedrongen. Toch heeft de Iraakse premier nadrukkelijk aangedrongen bij premier Mark Rutte om de Nederlandse inzet te verlengen.

Kritiek

Er is kritiek op de openheid van Nederland over luchtaanvallen en mogelijke burgerslachtoffers. Onder meer SP en PVV zijn tegen de inzet. Tijdens het debat over de verlenging wees SP-Kamerlid Karabulut op de burgerslachtoffers die er zijn gevallen. Ze vindt dat de militaire inzet averechts werkt en noemt de oorlog „uitzichtloos". Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 vindt dat Nederland gedetailleerder moet gaan rapporteren over de bombardementen door Nederlandse F-16’s, zonder daarbij de militairen in gevaar te brengen. Andere coalitiepartijen steunen die oproep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tweede Kamer zet vechtmissie tegen IS voort
Sluiten