Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 28 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Toeristisch strand Bali overspoeld met plastic afval

Het bekende Kuta Beach in Bali is niet meer wat het lijkt. Zon, zee, strand maakt plaats voor viezigheid, plastic en extreem veel zooi: dit allemaal met dank aan de mens.

Redden van de ondergang

Omdat de stranden er zo vies bij liggen, hebben Indonesische autoriteiten de noodsituatie uitgeroepen. De regering wil er alles aan doen om de toeristische trekpleisters en surfparadijzen van hun ondergang te redden.

https://twitter.com/DeccanChronicle/status/946299023190659074

Flink wat schoonmakers

Dagelijks zijn maar liefst 700 poetsmannen en -vrouwen er in de weer. Ze rapen plastic en vullen de 35 vrachtwagens die op en aan rijden naar de dichtstbijgelegen vuilnisbelt – dagelijks goed voor 100 ton. Maar bij het krieken van de dag is van die grootschalige ‘zwerfvuilactie’ niets meer te merken.

De situatie verergert tijdens het regenseizoen, van november tot en met maart. Dan jagen de sterke wind en overstroomde rivieren nog meer afval naar de zee, dat op zijn beurt op de stranden aanspoelt. Vooral een strook van zes kilometer lang, langs de drukste districten Kuta, Jimbaran en Seminyak zijn er het ergst aan toe.

https://twitter.com/PoliticalRising/status/946353800985526279

Om de plaag te bestrijden, heeft Indonesië zich nu aangesloten bij een veertigtal landen die deelnemen aan de VN-campagne voor schone oceanen die begin 2017 werd afgetrapt. De overheid zet zich nu in om het plastic afval van de zee tegen 2025 met 70 procent te verminderen.

https://twitter.com/steffiprobst/status/941157160137793536

Toeristisch strand Bali overspoeld met plastic afval
Toeristisch strand Bali overspoeld met plastic afval. Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.