Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 dec 2017 / 05:50 uur

Steeds meer zzp’ers in grote steden

Nederland kent steeds meer ondernemers, de grote steden van Nederland tellen namelijk steeds meer eenmanszaken. Het aantal zelfstandigen zonder personeel is in tien jaar tijd verdubbeld, van 81.000 in 2007 tot 165.000 in 2017. In de rest van Nederland was de groei 79 procent

Eenmanszaken

Vooral organisatieadviesbureaus schieten in de steden als paddenstoelen uit de grond. Hier kwamen er de afgelopen tien jaar 13.400 van bij. Verder zijn financiële eenmanszaken goed voor 6500 extra ondernemingen, terwijl in de bouw het aantal eenpitters met 5800 steeg.

Het aantal eenmanszaken nam in Utrecht procentueel het sterkst toe. Hier was in tien jaar tijd sprake van een toename van 135 procent tot 22.100 eenpitters.

Meeste bedrijven in Amsterdam

Ook bij het aantal bedrijven met méér dan een werknemer was in grote steden sprake van groei van 5 procent. Terwijl dit landelijk gezien juist weer gedaald is met 3 procent. De groei van het aantal bedrijven waar meer dan een persoon werkzaam is, was het sterkst in Amsterdam.

Amsterdam telt sowieso veruit de meeste bedrijven. De stad is goed voor 95.400 ondernemingen. Rotterdam is de nummer twee met 46.200 bedrijven, gevolgd door Den Haag waar 40.400 bedrijven zijn gevestigd. Utrecht is goed voor 27.500 bedrijven.

Op 1 januari 2017 was 17 procent van alle bedrijven in de vier grote steden gevestigd. Tien jaar eerder was dit 15 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Steeds meer zzp’ers in grote steden
Sluiten