Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 21 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

München verbrandt cannabis om huizen te verwarmen

De Duitse politie heeft vorig jaar een zeer grote partij cannabis uit Albanië in beslag genomen. Het ging om 550 kilo cannabis waar 3,8 miljoen joints van gedraaid hadden kunnen worden. De straatwaarde van deze partij lag naar schatting in de miljoenen. Dit meldt de Süddeutsche Zeitung.

In beslag genomen drugs worden meestal vernietigd in de verbrandingsoven. En hoewel deze partij hetzelfde lot heeft ondergaan, zijn er toch nog mensen blij van geworden. De verbrandingsoven waar de cannabis vernietigd werd, was namelijk van een biomassa-centrale. Hierdoor hadden de inwoners van München even stroom en warmte afkomstig van ‘lachgras’.

Onze oud-premier was geen fan van drugs ©ANP

Geen andere oplossing

Vanwege de uitzonderlijk grote omvang van de partij softdrugs waren de reguliere verbrandingsovens in de regio niet berekend op dusdanige hoeveelheden. Daarom werd er gekozen voor een verbrandingsoven die gemakkelijk meer dan een halve ton aankan: die van de energiecentrale dus. Dit besluit werd genomen door de Duitse douane.

De directeur van de centrale is blij met deze bizarre biomassabron en laat aan de Süddeutsche Zeitung weten: „Met het verbranden van deze wiet doen we iets terug voor de maatschappij." Afgelopen dinsdag werd de stash in een vrachtwagen geleverd onder begeleiding van een gewapende escorte.

"Albanese topkwaliteit"

Politiewoordvoerder Christian Schüttenkopf liet weten dat de partij cannabis niet alleen uitzonderlijk groot was maar tevens van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Verkoop had waarschijnlijk miljoenen opgeleverd. De chauffeur van de vrachtwagen zit nog steeds vast.

Het spul werd in december vorig jaar door de politie in beslag genomen tijdens een controle in een vrachtwagen. De stonergroente was afkomstig uit Albanië maar omdat details over de herkomst onbekend waren, kon het niet gebruikt voor medicinale doeleinden.

De THC, het werkzame bestandsdeel van cannabis, bleef overigens in de biomassacentrale achter. En ook de kenmerkende geur is niet bij de Duitsers thuis te ruiken geweest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.