Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 dec 2017 / 07:09 uur

Maisbrood zonder mais van Jumbo ‘meest misleidend’

Koop jij weleens Goudeerlijk boerenmaisbrood bij de Jumbo, omdat je mais zo lekker of gezond vindt? Dan kom je bedrogen uit. Het brood bevat namelijk helemaal geen mais. Het brood is dan ook gekozen tot het ‘Gouden Windei’, het meest misleidende product van 2017. Dat meldt voedselwaakhond foodwatch vrijdag.

In totaal waren er zeven genomineerde producten. Jumbo was de enige die het product of etiket niet wilde aanpassen.

Decoratie

Van de 15.000 mensen die aan de publieksverkiezing hebben meegedaan, stemde een derde voor het brood van Jumbo. Volgens foodwatch heeft het brood alleen wat maisstukjes ter decoratie. Het maisachtig geel kleurtje komt door de toevoeging van de specerij geelwortel.

De tweede plek in de verkiezing gaat naar kalfsleverworst van de Aldi. In die leverworst zit helemaal geen kalfslever en Aldi probeert dat te verhullen met behulp van tomatenpuree. Unilever staat met zijn Conimex Ketjap manis gold op de derde plek. Volgens de consumentenorganisatie is dit ‘gewoon schenkstroop met ketjapsmaak’.

Ook fabrikant Innocent met het drankje ‘Superjuice Framboos & kers’ en ‘Muesli vezelrijk’ van Albert Heijn kregen veel stemmen.

Kalfsleverworst

Bij zes van de zeven genomineerde producten passen de producenten de inhoud of het etiket aan. Zo zegt Aldi het varkensvlees in de kalfsleverworst te vervangen door kalfslever met een Beter Leven-ster en wil Unilever het suikergehalte in de ketjap manis halveren.

Het is de achtste keer dat het Gouden Windei is toegekend. Foodwatch hoopt ermee te bereiken dat de overheid strengere regels maakt voor bedrijven die voedsel maken en verkopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maisbrood zonder mais van Jumbo ‘meest misleidend’
Sluiten