Sanne van Rij
Sanne van Rij Lifestyle 15 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

Hierom kan je rietjes beter niet té vaak gebruiken

Of je ‘m nou in je smoothie of gin-tonic stopt: het rietje wint anno 2017 nog steeds terrein. De streepjes, stipjes en sterretjes maken het tot een geliefd product van nu, ondanks de plasticverspilling die daarmee aan je milkshake kleeft.

Oppepper voor je drankje

Van versgeperste sapjes tot ijskoffies van Starbucks – open een populaire Instagrampagina en je ziet het rietje ongetwijfeld een aantal keer voorbijkomen. Toen de mason jar zo’n vier jaar geleden overal opdook, kon een knappe versiering voor het glazen potje niet achterblijven en daar verscheen toen het trendy rietje. Terwijl rietjes al van alle tijden zijn, gaat het gebruik van het product tegenwoordig verder dan een feestvakantie in Griekenland of limonade op een kinderpartijtje. Het smalle drinkbuisje is steeds vaker een esthetisch verantwoord product, in staat om ieder drankje (of Instagramkiekje) op te fleuren. Vooral de retrovarianten passen helemaal in het beeld van nu, waarin vintage regeert.

0,5 rietje per dag

Terwijl de naam doet vermoeden dat het materiaal van een rietje in verband staat met riet, is het tegengestelde vaak waar: de meeste rietjes worden nog altijd gemaakt van plastic. Er worden per dag zo’n 500.000.000 rietjes in de Verenigde Staten gebruikt, wat neerkomt op 1,6 rietje per persoon per dag (!). De cijfers in Nederland zijn niet nauwkeurig, maar op basis van cijfers vanuit horeca en groothandels zouden wij uitkomen op 0,5 rietje per persoon per dag. Het overmatig gebruik van plastic is sowieso een grootschalig probleem, maar bij rietjes ligt het ‘m specifiek in de snelle weggooifactor van het product: je gebruikt ze zo’n twintig minuten voor een ijskoud colaatje, waarna ze op de vuilnisbelt belanden, waar ze ofwel blijven liggen of afbreken in minuscule stukjes plastic die vervolgens door vissen worden ingeslikt.

Slurpen door écht riet

Lastig, want stoppen met door rietjes drinken willen we niet – het kan immers af en toe ook praktisch nut hebben. Als je moeilijk kan drinken of aan bed gekluisterd bent, bijvoorbeeld. Een sapje smaakt daarnaast vaak toch nét iets beter wanneer je ‘m door een rietje opslurpt. Maar: er zijn ook alternatieven. Denk aan een rietje van papier, glas of bamboe. Everlyn Líu richtte onlangs ‘strawbystraw’ op, waar ze ecorietjes van –hé!- riet verkoopt. Ze zijn een restproduct van maïsoogst en worden door boeren gedroogd, schoongemaakt en handgesneden. ‘Strawbystraw’ is pas een maand oud en opgericht vanwege Everlyns liefde voor de oceaan: „Ik was twee jaar geleden voor het eerst aan het duiken in Thailand: dat was heel overweldigend. Toen dacht ik – eigenlijk wil ik iets voor deze plek doen! Een tijdje later zag ik een filmpje van zeilers die gedurende hun reis een schildpad tegenkwamen die gekke geluiden maakte. Wat bleek? Er zat een rietje verstopt in zijn neus.”

Nom-nom: eetbare rietjes

Dat moet niet meer kunnen, vond Everlyn. Ze besloot eetbare rietjes te gaan maken: dat had ze op Paris Fashion Week gezien en vond ze een heel cool concept. Na uren in de keuken en een samenwerking met de Universiteit van Wageningen bleek dat echter vrij lastig te realiseren. „Het idee werd goed ontvangen, maar er zaten nog wat haken en ogen aan, terwijl ik zo snel mogelijk aan de slag wilde. Toen kreeg ik een tip van iemand die in Azië zat: zij had een rietje van een bloemstengel bij een drankje gekregen. Toen ben ik aan de slag gegaan met riet.”

‘Plastic Straw Wars’

Waarom de mens zo’n liefde voor rietjes heeft? Dat ligt volgens Everlyn aan verschillende dingen. „Het maakt het natuurlijk veel makkelijker om te drinken. Zeker voor vrouwen: het beschermt je lippenstift. Breder gezien beschermt het ook je tandglazuur. Veel kinderen kunnen nog niet uit een beker drinken en hebben ook een rietje nodig. Het maakt veel zaken in het leven een stuk makkelijker.” En hoe zit het dan met papieren rietjes, die tegenwoordig ook in veel winkels te koop zijn? Everlyn vertelt: „Papier is sowieso al veel beter dan plastic. Als er een coating op zit, is het alleen wel schadelijk voor het milieu. Het bezwaar bij papier is verder dat het rietje na een tijd heel slap wordt, waardoor je stukjes papier in je drankje krijgt. Bij mijn ecorietjes is daar geen sprake van, al raad ik wel aan om ze maar één keer te gebruiken. Ze worden nu getest door meerdere horecaondernemingen in Amsterdam, zoals Pakhuis de Zwijger, Bagels and Beans en SLA. Door de boodschap die ik wil overbrengen ‘leuk’ te verpakken, hoop ik stapje voor stapje wat bewustzijn te creëren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.