Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 8 dec 2017 / 10:49 uur

‘Lieve meneer, ik vind dat u niet eenzaam moet zijn’

Niemand mag met kerst alleen zijn, toch? Dit is voor een boel mensen echter wel de realiteit. Veel ouderen brengen de feestdagen alleen door. Om de eenzaamheid te verlichten startte het Nationaal Ouderenfonds een actie waarbij onbekenden een kerstgroet aan een eenzame oudere kunnen sturen.

Een klein gebaar met een groot effect, vertelt woordvoerder Jytte Reichert. „Ongekend. Mensen zijn tot tranen toe geroerd door een kaartje van iemand die ze niet eens kennen. Het doet heel erg veel met mensen die eenzaam zijn.” Het loopt nu al storm met de kerstkaartenactie. In het relatief kleine kantoor in Bunnik liggen de kaarten opgestapeld. Voor het versturen krijgen ze hulp van vrijwilligers en PostNL die hen logistiek ondersteunen.

Vorig jaar kreeg het Ouderenfonds 120.000 kaarten binnen voor eenzame ouderen. Tussen de kaarten zaten ook veel kerstgroeten van kinderen. Daarom besloten het fonds pakketten aan te gaan bieden aan scholen. Het is extra leuk om een kaartje van een kind te krijgen, vertelt Reichert. „Als volwassene ga je de woorden wikken en wegen, een kind schrijft recht uit het hart. Zo herinner ik me een kaart met als slotzin: ‘houd nog even vol’. Dat zou je als volwassene niet zo snel zeggen. En het kinderhandschrift ontroert toch wel.”

Idioot door het dak

„Er zijn heel veel scholen die hebben meegedaan. Het is echt idioot door het dak gedaan”, vertelt Reichert. Scholen konden pakketjes bestellen met kaarten, die deze week hun kant op komen. Maar natuurlijk staat het de klassen vrij om hun eigen kaarten te maken.

Juf Melissa en een paar leerlingen

Groep 8 van de Elisabeth Paulusschool in Amsterdam is zo’n klas. De groep van juf Melissa werkt donderdag en vrijdag aan hun eigen kerstkaarten. Ze maakten een woordspin om te bepalen wat ze erop gaan schrijven, maar ook om het onderwerp ‘eenzaamheid’ goed te kunnen begrijpen.

Feleg (11)

Feleg

Waarom zijn klas meedoet met de actie? „Wij gaan ouderen helpen die eenzaam zijn, die geen vrienden hebben en die geen mensen hebben die voor hen zorgen. Ik denk wel dat oudere mensen het leuk vinden om kaarten van kinderen te krijgen. Dat hoor je op het nieuws: kinderen denken anders dan volwassenen, ze hebben andere ideeën. Niet wat hoort, maar iets totaal anders.”

Dit gaat Feleg op de kaart schrijven: „Beste meneer of mevrouw. (want dat weten we nog niet). Wij hebben gehoord dat jullie eenzaam zijn, daarom maken we deze kerstkaart voor jullie. Wij hopen dat jullie door het Ouderenfonds meer uitjes kunnen maken.”

„Wij hadden iemand in het gebouw die heel eenzaam was. Omdat hij ziek was, maar ook omdat hij niks meer te doen had in zijn leven. Dat blijft altijd wel een beetje hangen. Dat sommige mensen dood willen gaan omdat ze eenzaam zijn en omdat mensen niet voor ze zorgen.”

Milaisha (11)

Milaisha

„Ik denk dat ik twee kaarten maak als ik het snel af heb. Voor een meneer en een mevrouw.” Milaisha zou de kaart best zelf willen afleveren. „In het bejaardentehuis zitten mensen die bijna niks doen, dat is juist zo jammer. Misschien kan ik ze een beetje opvrolijken. Door met hen spelletjes te doen, grapjes te maken en aardig te zijn. En dan zou ik ook bloemen of chocolaatjes meenemen.”

Wat ze erop schrijft? „Lieve meneer of mevrouw, deze kaart heb ik speciaal geschreven omdat ik vind dat u niet alleen moet zijn en meer gezelschap moet krijgen en meer dingen moet doen.”

Adaja (11)

Adaja

„Ik vind het wel een goed idee. Heel veel mensen zijn eenzaam, omdat ze mensen zijn verloren of er geen mensen meer op bezoek komen.” Adaja hoopt vooral dat de ontvanger blij wordt van haar kaart en dat hij of zij weet dat er nog mensen zijn die aan hen denken.

Met de kaart wil Ajada ze heel mooie feestdagen wensen. „En ik wil ze laten weten dat ze zich niet eenzaam hoeven voelen: er is altijd wel iemand die aan ze denkt.”

Volgend jaar doet ze weer mee aan de actie. „Omdat er genoeg kinderen zijn die ouderen willen helpen en zich niet eenzaam willen laten voelen.”

Eymen (12)

Eymen

„Ik wil dat degene die hem krijgt, zich goed voelt. Het kan de mensen blij maken. Ik ken een mevrouw die in mijn straat woont, die is heel alleen. Als ik soms loop met mijn vader, zie ik haar in haar eentje. Dat vind ik wel zielig. Ik denk dat zij ook wel zo’n kaart zou willen ontvangen.”

Eymen zou de kaart zelf het liefst langs willen brengen. „Ik denk dat dat beter is, dan zien ze ook wel dat een kind het brengt. En ik zou spelletjes spelen met de oudere mensen. Ik denk dat ze het leuk vinden om een kaart van een kind te krijgen, omdat een kind nog klein is en schattig.”

Nesrin (11)

Nesrin

Met kerst is het extra belangrijk om aandacht aan eenzame mensen te schenken, vindt Nesrin. „Dan zit iedereen gezellig met de familie bij elkaar en dan zit jij alleen.” Op de kaart gaat ze iets over zichzelf vertellen. „Dat vinden ze leuk. En dan weten ze aan wie ze hem terug kunnen schrijven. Ik wil dat ze zich een beetje verwend voelen als ze een kaart krijgen.”

Nesrin kent zelf ook eenzame mensen. „Ik heb heel veel buren gehad die eenzaam waren, dat waren allemaal oude mensen. Die zaten altijd alleen tv te kijken en ze klaagden veel. Ze konden ook heel aardig zijn, hoor. Maar ze gaan klagen omdat ze niks anders te doen hebben.”

Ze zou haar kaart wel zelf willen brengen. „Dan kan ik diegene beter leren kennen, zodat hij zich niet zo alleen voelt. Iedere keer als je iemand minder eenzaam maakt, is er weer eentje op de wereld minder eenzaam.”

Leerlingen aan het werk

Zelf ook meedoen aan de kerstkaartenactie? Stuur je kaart dan vóór 18 december met postzegel naar het Nationaal Ouderenfonds: Postbus 156, 3980 CD Bunnik.

Reageer op artikel:
‘Lieve meneer, ik vind dat u niet eenzaam moet zijn’
Sluiten