Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 28 dec 2017 / 09:41 uur

Lidia draagt al een jaar lang dezelfde jurk

Trek jij ook elke dag een ander setje kleding aan? En koop je het liefst elke week iets nieuws? Lidia van Bodegraven deed iets waar veel vrouwen waarschijnlijk niet aan moeten denken. Ze droeg een jaar lang elke dag dezelfde jurk.

Lange werkdagen en geen eerlijk loon

Lidia wil met haar actie aandacht vragen voor eerlijke en duurzame kleding.  „De grondstoffen voor kleding worden vaak met gifstoffen vermengd", zegt Lidia aan RTV Utrecht.  „Dat is heel slecht. En mensen die de kleren produceren werken twaalf uur per dag en krijgen er vaak geen eerlijk loon voor."

Variatie

Omdat Lidia er niet elke dag hetzelfde uit wilde zien combineert ze de jurk met andere kledingstukken. We horen je denken: elke dag dezelfde jurk, dat gaat toch stinken? Don’t worry. Lidia heeft twee exemplaren van de jurk: één voor in de was en één om aan te trekken. De jurk is trouwens milieuvriendelijk en er is volgens de Woerdense een normale prijs voor betaald.

31 december gaat de jurk uit

Op oudjaarsdag zal Lidia de jurk voor het laatst aan doen. Om 00.00 uur gaat de jurk uit en zal ze een dansje doen. Ze sluit niet uit dat ze de jurk ooit weer gaat dragen, maar in het nieuwe jaar gaat hij voorlopig even de kast in.

Volgens de modeblogster is het haar enorm meegevallen. „Met een beetje creativiteit kun je er elke dag weer anders uitzien. Bijvoorbeeld door de jurk in een broek te dragen, of achterstevoren, en te combineren met tweedehands kleding en accessoires. Niemand heeft het afgelopen jaar tegen me gezegd: heb je nu alweer dezelfde jurk aan?", zegt ze aan Solidaridad.

Weinig aandacht

Lidia probeert het tij te keren. Ze schrijft over duurzame kleding op haar blog en haalt met haar actie geld op voor Solidaridad.

Volgens Lidia is het opmerkelijk dat er nog weinig belangstelling is voor duurzame en eerlijke kleding. „Er is wel aandacht voor vlees en welke invloed dat heeft op het milieu. Kleding loopt daarin wat achter. Er zijn minder films over. Er wordt minder over geschreven."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lidia draagt al een jaar lang dezelfde jurk
Sluiten