Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Last van hooikoorts door zachte winter

Blij dat het winter is omdat je dan niet de hele dag aan het niezen bent? Dan heb je mooi pech: er is namelijk slecht nieuws voor mensen met een allergie voor de pollen van de hazelaar. Want ondanks de sneeuw, bloeien de eerste struiken al, en komen er dus pollen vrij.

Kerstpollen

Rond kerst zullen er nog meer hazelaars bloeien, en dat kan voor flinke hooikoortsklachten zorgen, meldt Nature Today. Als je dus denkt dat je ziek of verkouden bent, kan het zijn dat het ergens anders aan ligt.

https://twitter.com/mdaggenvoorde/status/935449718662025216

Zachte winter

Dat de hazelaars vroeg in bloei staan, komt door het relatief zachte weer in oktober en november. Vroeger bloeiden de hazelaars rond 13 februari voor het eerst, maar sinds 2001 ligt de piek eerder, rond 24 januari.

Nu is het eerste exemplaar vorige week gesignaleerd, een stuk vroeger. „Dat zegt veel over de klimaatsverandering die aan de gang is”, zegt Arnold van Vliet, bioloog aan de Universiteit van Wageningen tegen het AD.

Nog meer pech voor iedereen die last heeft van hooikoorts: de hazelaar is in heel Nederland te vinden. Omdat dit natuurlijk uiterst vervelend is, hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet om klachten tegen te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.