Metro
Metro Nieuws 18 dec 2017 / 21:17 uur

Kinderen erven IQ van hun moeder

Heb je een goed stel hersens én een goede band met je moeder? Koop dan maar een extra kerstcadeautje voor haar als bedankje. Onderzoek wijst uit dat je een goed (of slecht) stel hersenen namelijk van je moeder erft.

Volgens een onderzoek uit Psychology Spot is de kans namelijk groot dat kinderen de intelligentie van hun moeder in de genen hebben zitten. Een kleine uitleg gaat terug naar de biologielessen op de middelbare school. Vrouwen hebben twee X-chromosomen, mannen hebben een X-chromosoom en een Y-chromosoom. Kort gezegd het grote verschil tussen man en vrouw.

Deactiveren

Wetenschappers zijn er nu achter dat de intelligentiegenen alleen maar X-chromosomen met zich meedragen. Dat betekent volgens volgens de onderzoekers dat de kans heel groot is dat je je slimheid van je moeder erft.

En zelfs al erf je je intellect van vaderlief, dan is de kans groot dat je er nog niet zoveel aan hebt. Je slimheidsgen werkt namelijk alleen als deze van je moeders kant komt. Heb je de intelligentie van je vader, dan deactiveert je brein het.

Veel onderzoek

Er wordt al sinds 1984 onderzoek gedaan naar dit fenomeen en telkens komen de wetenschappers tot dezelfde conclusie. De vrouwelijke slimheidsgenen zijn nét een stukje sterker dan die van mannen. En mocht je deze kerst met slechte cijfers thuiskomen, dan heb je nu natuurlijk de ultieme smoes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kinderen erven IQ van hun moeder
Sluiten