Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 28 dec 2017 / 19:09 uur

Japanners ontdekken glas dat zichzelf kan repareren

In Japan hebben wetenschappers een baanbrekende ontdekking gedaan: zelf reparerend glas. De wetenschappers ontdekten bij toeval een glassoort wat zichzelf verbazingwekkend snel repareert na een barst. Dit schrijft het AD donderdag.

Het glas werd ontdekt op de Universiteit van Tokio ten tijde van een experiment met de lijmstof polyether-thioureas. Bij gebruik van de stof bleek dat wanneer er krassen en scheuren in het glas zaten, deze beschadigingen simpel verdwenen door bij 21 graden Celsius het glas even samen te drukken. Waarna het glas na een paar uur weer zijn oorspronkelijke sterkte bezat.

Kamertemperatuur

Er is al eerder zelfherstellend glas ontwikkeld, maar de Japanners laten aan het wetenschappelijk tijdschrift Science weten dat dit de eerste keer is dat het bij kamertemperatuur is gelukt. Eerder was het zo dat het glas sterk moest worden verhit, voor het na een paar uur zijn normale sterkte weer terughad.

Een van de onderzoekers, Yu Yanagisawa, heeft laten weten dat ze hopen dat er door deze uitvinding minder glas in de glasbak zal belanden en dat het de levensduur van glas zal verdubbelen of zelfs verdrievoudigen.

Veel vragen

Volgens Teun Wagenaar, een onderzoeker die ramen ontwikkelde met ingebouwde zonwering en stroomvoorziening, gaat het nog wel even duren voordat de consument van dit glas gebruik kunnen maken. De uitvinding is volgens hem veelbelovend, maar roept ook veel vragen op. Een scheur in het scherm van je iPad is misschien snel te herstellen, maar geldt dat ook voor het touchpad eronder?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Japanners ontdekken glas dat zichzelf kan repareren
Sluiten