Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 30 dec 2017 / 19:49 uur

Hoera! Nederland wordt in 2018 een stukje groter

Nederland een kikkerlandje? Dat mag zo zijn, maar heel langzaam wordt het koninkrijk ietsje groter. Per 1 januari nemen we een stukje land over van België. Twee stukjes land om precies te zijn.

Schiereilanden

Het gaan om twee schiereilanden in de Maas, ten zuiden van de Limburgse Maastricht. Presqu’île de l’Illal en Presqu’île d’Eijsden worden Nederlands grondgebied, terwijl Petit Gravier juist in Belgische handen valt. Onder aan de streep betekent dit dat Nederland ruim dertien hectare groter zal zijn bij het ingaan van het nieuwe jaar.

Na jaren onderhandelen is het slechts de tweede ‘grondruil’ in 175 jaar, maar hij was hard nodig. Vroeger kronkelde de Maas enorm, maar halverwege de vorige eeuw werd de oever rechtgetrokken onder andere in het grensgebied.

Het gevolg was dat er in Belgische gemeente Wezet en in het Nederlandse Eijsden enclaves ontstonden, die niet direct bereikbaar waren voor de politie van het land waar het grondgebied bij hoorde.

Overlast aanpakken

Daardoor kon er niet goed ingegrepen worden tegen tal van overlastproblemen zoals drugshandel, gedumpt afval en illegale feestjes. Door deze ruil wordt opgelost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoera! Nederland wordt in 2018 een stukje groter
Sluiten