Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 30 dec 2017 / 18:59 uur

Geweld tegen journalisten neemt toe, doden nemen af

Hoewel het geweld tegen journalisten het voorbije jaar toenam, lijkt het aantal sterfgevallen van de verslaggevers tijdens hun werk in 2017 het laagst te liggen in tien jaar tijd, dat blijkt uit cijfers van de internationale journalistenorganisatie IFJ.

Koploper Mexico

Met nog een dag te gaan staat de teller op 81 journalisten tijdens hun werk om zijn gekomen, dat waren er in 2016 nog 93. In Mexico wordt de persvrijheid het meest in de kiem gesmoord via dodelijk geweld, daar kwamen 13 journalisten om tijdens hun werk. Verder scoren ook de oorlogsgebieden Afghanistan (11), Irak (11) en Syrië (10) hoog.

Van de 81 dodelijke slachtoffer waren er slechts acht vrouw, maar het gaat hier in een paar gevallen wel om de bekendste. Zo is er natuurlijk de Zweedse Kim Wall, die om het leven werd gebracht (zo is de overtuiging inmiddels toch wel), toen ze met uitvinder Peter Madsen meeging in zijn duikboot.

Ook de moord op Daphne Caruana Galizia uit Malta haalde ver over de grenzen het nieuws. De onderzoeksjournaliste – die de corruptie op het eiland aanpakte – zat in haar auto, toen deze werd opgeblazen.

Gevangenis

Verder werden er afgelopen jaar 250 journalisten in de gevangenis gezet, waarvan het overgrote deel in Turkije, namelijk 160.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geweld tegen journalisten neemt toe, doden nemen af
Sluiten