Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 21 dec 2017
Leestijd: 4 minuten

Goed het jaar uit met de #Voedselbanketletter

Iedereen die op 1 januari ooit bibberend de Scheveningse zee in holde tijdens de Nieuwjaarsduik, zorgde ervoor dat er weer een eurootje van Unox naar de voedselbanken ging. Dit jaar – vanaf donderdag – is er een extra actie, #Voedselbanketletter geheten. Heel Holland bakt daarbij een banketletter om zo een zelfde lekkernij van Unox in een Voedselbank te krijgen. Eén van de bekenden bakkers van #Voedselbanketletter is Leonie ter Veld uit Amsterdam. Leonie maakt de website Gewoonwateenstudentjesavondseet.nl en sinds kort deelt zij haar makkelijk-te-maken-gerechten wekelijks ook in Metro en op Metronieuws.nl.

Actie einde jaar

Waarom heb je je aan de actie verbonden?

Omdat ik de Voedselbank een warm hart toedraag en Unox een merk is waarmee ik graag samenwerk. Maar ik vind het vooral goed dat de actie aan het einde van het jaar is opgezet. Als er één goed doel is waar ik een goed gevoel bij heb, dan is het de Voedselbank. Als foodblogger krijg ik veel eten en houd ik ook veel over, dus regelmatig ga ik met een paar grote en goedgevulde tassen spullen brengen. Supermakkelijk! Ik ben van het eten af en maak er nog andere mensen blij mee ook.

Bladerdeeg en rookworst

Hoe gaat de actie in z’n werk?

Het idee is dat iedereen thuis aan de slag gaat met de Voedselbanketletter. Dat is een soort hartige banketletter, van bladerdeeg en rookworst. Als je die gebakken hebt maak je een foto en die post je met de hashtag #Voedselbanketletter op social media. Ik zal die campagne met een foto van mijn banketletter aftrappen. Voor elke geposte foto geeft Unox de voedselbanken een banketletter die dan weer uitgedeeld kan worden.

Wat moet je doen als je geen vlees eet?

Gewoon een heerlijke variant verzinnen. Het gaat natuurlijk niet per se om die hartige staaf met worst, maar om zoveel mogelijk foto’s met de hashtag online te krijgen. Als jij vegetariër bent: stop er lekker iets anders in!

Kom op man!

Als luie man kan ik mijn banketletter ook even bij de bakker op de hoek halen…

Ik houd je niet tegen hoor, als je er maar een foto met #Voedselbanketletter van op internet zet. Dan doe je toch wat voor het goede doel. Maar kom op man, het is toch leuk en gezellig om in deze tijd een banketletter in elkaar te flansen en een beetje creatief na te denken over wat je er allemaal in kunt doen?

Wie weet, wie weet. Waar kan ik inspiratie opdoen?

Het originele recept staat op Unox.nl/voedselbanketletter. Op mijn social media-kanalen ga ik ook wat ideeën posten, maar voel je vrij zelf iets te bedenken.

Water loopt in de mond

Heb je voor de Metrolezers alvast een goed banketletterrecept?

Zeker, die van de letter die ik al heb gebakken. Die is heel lekker geworden en, belangrijk vind ik, niet zo ingewikkeld. Ik heb de rookworst ingesmeerd met mosterd en daaromheen – het water loopt me nu in de mond hoor – heb ik spek gevouwen. Dan die bladerdeeg… de oven in… echt vet lekker en sappig, al zeg ik het zelf.

Goed het jaar uit met de Voedselbankletter

Bij zo’n topletter vergeet ik hem vast te posten. Die eet ik meteen op.

Nee nee, dat is de bedoeling natuurlijk niet.

De uitslag van het aantal letters voor voedselbanken wordt op 1 januari bij de Nieuwjaarsduik in Scheveningen bekendgemaakt. Ga je ook de zee in?

Nou, daar heb je wel een ding. De Nieuwjaarsduik heb ik al jaren op mijn bucketlist staan, want het lijkt me hilarisch om te doen en een letterlijk cool begin van het nieuwe jaar. Maar weet je wat het is? Ik word op Nieuwjaarsdag altijd om vier uur ’s middags wakker. Het enige wat ik dan nog doe is kapsalon eten omdat ik takkebrak ben. Ik denk dat ik de duik ook dit jaar niet haal. Maar ooit, ooit, all the way.

Goed het jaar uit met de Voedselbankletter
De jaarlijkse Nieuwjaarsduik in Scheveningen. / Remko de Waal | ANP

Actie in het kort

Hoe kun je meedoen aan de actie voor de voedselbanken?

Bakken. Maak de (al dan niet hartige) banketletter en maak een foto van je baksel.

Posten. Zet de foto op Facebook en/of Instagram met de hashtag #Voedselbanketletter.

Periode. Dat kan vanaf 21 tot en met 31 december.

Opbrengst. Op 1 januari worden de foto’s geteld en dat aantal gaat in verse Voedselbanketletters van Unox naar de voedselbanken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.