Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 21 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Glijden, glühen, 6000 ballen en silent disco!

Van glühwein knallen tot 6000 kerstballen en lekker glijden op de silent disco op het ijs: De Amsterdamse Winterparade.

800 bomen

Mitchel Bovenlander, bovenop het podium in The Beer Village (zijn favoriet)

Hoe je de toch best wel grijze RAI in de kerstsferen brengt? 800 kerstbomen, 6000 kerstballen, tien kilometer prikkabel met lichtgevende bolletjes en ‘kilometers roodachtig doek’ doen een hoop, verklapt medeorganisator Mitchel Bovenlander van 4PM Entertainment. Samen met ‘De Mannen van de Wereld’ hebben ze deze Winterparade bedacht en neergezet. En al was er even wat ophef rondom de naam omdat het te veel deed denken aan die andere Parade – volgend jaar moeten ze een andere kiezen – van donderdag tot en met 1 januari gaan ze los met hun winterse feest, waar zowel reuzenradliefhebbers als glühweinminnenden aan hun trekken komen, en iedereen ertussenin.

De ijsbaan

Knus

Elk jaar rond deze tijd toog Mitchel naar Londen waar dan altijd Winter Wonderland is. ,,Een indrukwekkend megakerstevent in het Hyde park”, vertelt hij. Doodzonde dat zoiets nog niet in Amsterdam is, dacht hij vorig jaar. ,,Er is natuurlijk wel wat, maar dat is vaak wat meer rechttoe rechtaan.” Hier oogt het groots, beaamt hij, ,,maar de sfeer is juist heel knus en vaak ook lekker een beetje cheesy.” Net als zijn kerstlievelingen Driving Home for Christmas én Home Alone, ,,die draaien we in onze winter cinema.”

Pim de bouwer

Hütte Fest

De diversiteit is groot, blijkt wanneer je om je heen kijkt. Op de ijsbaan kan behalve worden geschaatst, ook soepel worden gegleden tijdens de Silent Disco van Vondel Disco. Of curlen met Knijn Bowling. Outdoor kun je touwtje trekken (bijna altijd prijs), de après-skibar induiken of in een van de chaletjes in Hütte Fest, met acht, zestien of 24 personen, ,,met een hele berg eten, drank, een karaokeset, Stef Stuntpiloot en 30 seconds.” En: what happens in the chalet, stays in the chalet. ,,Hij is dan echt van jullie op die avond.”

Touwtje trekken, vooral de emojiknuffels zijn in trek

Sterren

Hij kent de weg in RAI op zijn duimpje – ,,we organiseren ook altijd Kingsland hier” – en soepel manoeuvreert hij zich tussen allerlei ‘shortcuts’ en gangen waar door zo’n 150 man nog de allerlaatste kerstpuntjes en sterren op de i worden geklust.

Amsterdamse high five

De karaokeboys van Duke of Tokyo zijn ook van de party!

Dit winterse festival is een dikke high five van vele Amsterdamse partijen. Van de karaokeboys van Duke of Tokyo tot restaurant BAUT dat zorgt voor ‘megalekkere snert en braadworst’ en Café Nol, dat een van de avonden host bij The Beer Village, Mitchels persoonlijke favoriet. ,,Een soort bierfest ontmoet kerstmis met lange biertafels en op het podium elke dag een ander vet programma.” Hoewel hij gek is op kerst en zijn boom al weken staat, is hij vooral heel hard aan het werk deze tijd. Maar dat vindt-ie helemaal niet erg. ,,Veel meer kerst dan hier krijg je het niet!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.