Sofie Smulders
Sofie Smulders Entertainment 1 dec 2017 / 16:00 uur

Top 2000: van jong tot oud, van Queen tot Eminem

Het is weer bijna die tijd van het jaar: de tijd van de Top 2000. De muzieklijst is voor de negentiende keer te horen op Radio 2. Maar om de lijst samen te kunnen stellen, moet er eerst gestemd worden. En daar hebben we maar één week de tijd voor.

Paul Rabbering rijdt met collega Frank van ‘t Hof Nederland door om ervoor te zorgen dat er gestemd wordt. „Het gaat heel goed”, vertelt Rabbering. „We zijn vanochtend in Beilen gestart. Mensen leveren hun stemlijstjes in, helemaal uitgeschreven.” Geen tijd om te stemmen? Ook dan helpen de ‘Busboys’ je uit de brand. „We hebben vanmorgen een wiskundeles overgenomen, zodat de leraar kon stemmen.”

UPDATE: De stembussen zijn gesloten!

Gepostet von Top 2000 am Donnerstag, 30. November 2017

De Top 2000 is voor veel mensen traditie, merkt Rabbering. „In de basis is het gewoon een hitlijst, maar het gevoel en de sfeer die erbij komen kijken maken het zo bijzonder. Het is een enorm evenement.” Dat heeft zeker ook te maken met de periode waarin de lijst te horen is, de laatste week van december. „Juist aan het eind van het jaar willen mensen iets gemeenschappelijks doen, dit is een lijst met de muzieksmaak van ons allemaal.”

Niet alleen maar klassiekers

Alhoewel de lijst voornamelijk beheerst wordt door oudere nummers, heeft de Top 2000 zeker niet alleen maar oudere luisteraars. „De doelgroep van Radio 2 valt normaal gesproken in de leeftijdscategorie 35-55, tijdens de Top 2000 is dat echt 8-88”, vertelt Rabbering. „Wat heel leuk is om te merken, is dat jongeren echt wel van oude muziek houden. Veel jonge mensen die ik spreek, zeggen ook dat ze gaan stemmen.”

Maar er staan zeker niet alleen maar klassiekers in de lijst. Rabbering: „De lijst is in verloop, elk jaar komen er nieuwe nummers in terecht. Je ziet de trends van het afgelopen jaar terug, bijvoorbeeld nummers van artiesten die zijn overleden. Zo hoop ik zelf dat Linkin Park met Numb erin komt. Ook May I Have This Dance van Francis and the Lights verdient een plekje.” En wat moet er op 1? „Kijk, Bohemian Rhapsody vind ik echt niet het mooiste nummer van Queen, maar het is wel een meesterwerk. Maar eigenlijk gaat het niet om die nummer 1-positie. Het leukste is dat je voor jezelf bepaalt wat je de beste liedjes vindt. Als je dan de Top 2000 luistert, kun je zeggen: hé, daar heb ik aan bijgedragen.”

Gepostet von Paul Rabbering am Freitag, 1. Dezember 2017

Alex (29) is een fervent radioluisteraar. „Ik heb het van mijn vader meegekregen. Radio 2 stond altijd aan.” Als 15-jarige vond hij dat verschrikkelijk – voornamelijk omdat zijn vader uit de maat zong – maar inmiddels heeft hij het virus overgenomen. „Niet dat alles van vroeger per se beter is. Maar ik vind de muziek die in de Top 2000 staat over het algemeen mooier en rijker dan wat nu veelal op de radio voorbij komt.” Er zijn een paar nummers waar Alex elk jaar op stemt en dat zijn inderdaad vrij oude hits: Everybody Needs Somebody van The Blues Brothers, Turn Turn Turn van The Birds, Sharp Dressed Man van ZZ Top en Let The Music Play van Barry White. Het ‘jongste’ nummer is Iris van de Goo Goo Dolls.

Kasper (27) noemt zichzelf een muziekgek die normaal gesproken niet echt radio luistert. „Dan hoor je elke twee a drie uur dezelfde nummers, de hits van het moment. Ik regel liever zelf wat ik hoor.” Bij het luisteren naar de Top 2000 speelt dit niet, vertelt Kasper. „Het is radio luisteren zonder een week lang niet één keer hetzelfde te horen en dat vind ik wel fijn.” Maar nostalgie speelt zeker ook een rol. „Mijn ouders hadden hem een jaar of vijftien geleden ook al op staan. Hierdoor heb ik veel muziek leren kennen. Met name Dire Straits, maar ook Supertramp en The Beatles. Verder vind ik het leuk om nu ook steeds meer muziek uit de tijd van mijn eigen jeugd terug te horen. Linkin Park en Eminem, maar bijvoorbeeld ook de Pokémon Theme Song. Mijn eerste singeltjes staan ertussen.” Wat Kasper betreft verdienen de Dire Straits met Telegraph Road, Liquido met Narcotic en The Verve met Bittersweet Symphony sowieso een plekje in de lijst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Top 2000: van jong tot oud, van Queen tot Eminem
Sluiten