Metro
Metro Nieuws 6 dec 2017 / 17:17 uur

Eieren bevatten nog steeds het giftige fipronil

De afgelopen weken is in eieren in de handel nog steeds het giftige fipronil aangetroffen. De hoeveelheden zijn boven de wettelijke norm, maar zouden geen gevaar vormen voor de volksgezondheid. De aangetroffen hoeveelheden zijn weer onder de zogeheten schadelijkheidsnorm ARfD.

De waakhond NVWA blijft actief controleren, melden de minister voor Medische Zorg Bruno Bruins en de minister van Landbouw en Voedselkwaliteit Carola Schouten woensdag. Ze zijn met de sector in gesprek hoe het probleem zo effectief mogelijk kan worden aangepakt.

Hardnekkig

Inmiddels zijn 285 van de 793 stallen bij pluimveebedrijven die sinds de vondst van fipronil in eieren vanaf eind juli waren gesloten, weer volledig vrijgegeven. Uit het langzame tempo waarmee de vrijgave plaatsvindt, blijkt hoe hardnekkig fipronil is, aldus de bewindslieden.

Een commissie die onderzoek doet naar de hele affaire, heeft inmiddels laten weten meer tijd nodig te hebben. De commissie-Sorgdrager verwacht nu in het voorjaar met een rapport te komen.

Voedselbeurs

De besmetting van pluimvee met fipronil veroorzaakte 65 tot 75 miljoen euro schade. Om het beschadigde imago van het Nederlandse ei in Duitsland op te krikken, wordt het product in de schijnwerpers gezet op de grote voedselbeurs in januari in Berlijn (Grüne Woche).

Het fipronilschandaal was afgelopen zomer groot nieuws, hoewel de aangetroffen hoeveelheid fipronil in eieren geen gevaar voor de volksgezondheid vormde. Het bedrijf Chickfriend gebruikte de verboden stof als bestrijdingsmiddel tegen bloedluis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eieren bevatten nog steeds het giftige fipronil
Sluiten