Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 12 dec 2017 / 15:42 uur

Code rood en slagen voor je rijexamen: Sanne deed ‘t

Alle automobilisten werden maandag afgeraden om de weg op te gaan. Het KNMI gaf code rood af omdat er kans was op zeer gevaarlijke rijomstandigheden. Sanne Groeneveld legde die waarschuwing naast zich neer, terwijl ze niet eens een rijbewijs heeft. Zij had maandag haar rijexamen en flikte het ook nog om te slagen.

„Ik had zoiets van: we zijn er nu toch, niet geschoten is altijd mis”, vertelt de 19-jarige tegenover RTL Nieuws. „Aan de ene kant heeft het weer me misschien wel een beetje geholpen omdat iedereen op de weg heel voorzichtig was. Maar het examen ging best goed, ik ben niet een keer geslipt en heb geen cruciale fouten gemaakt.”

„Het was wel even spannend, zeker omdat ze twijfelden of het examen wel door kon gaan", vertelt ze verder. „Pijlen en haaientanden op de weg waren amper zichtbaar, dus ik moest extra goed op de borden letten. En er stond een kapotte vrachtwagen midden op de weg, daar moest ik heel voorzichtig omheen zien te rijden."

Verantwoord

Het lijkt misschien verbazingwekkend dat leerlingen hun rijexamen tijdens dergelijke weersomstandigheden moeten afleggen. De helft van de examens werd dan ook afgelast, maar de andere helft vond gewoon plaats. Dat gebeurde echter op een veilige manier, verzekert Irene Heldens van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

„De examinator beoordeelt van tevoren de weg om te kijken of het veilig genoeg is het examen af te leggen", aldus Heldens. „Het moet wel verantwoord zijn en we moeten kunnen toetsen wat we normaal ook toetsen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Code rood en slagen voor je rijexamen: Sanne deed ‘t
Sluiten