E.Westland
E.Westland Nieuws 21 dec 2017

Agenten Henriquez krijgen 6 maanden voorwaardelijk

De agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez krijgen beiden een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden wegens mishandeling. Volgens de rechter zijn agenten DH01 en DH02 schuldig aan mishandeling met de dood tot gevolg.

De agenten hebben Mitch Henriquez niet opzettelijk van het leven beroofd, toch acht de rechter ze wel verantwoordelijk voor zijn overlijden. „De agenten maakten een grote fout met zeer ernstige gevolgen. Maar dat gebeurde in een situatie waaraan ze zich niet konden en mochten onttrekken. Een burger mag weglopen, een politieman niet”, schrijft rechtbankverslaggever Saskia Belleman op Twitter.

De advocaten van de twee agenten hebben laten weten te overwegen in hoger beroep te gaan.

Nekklem

Hoewel de aanhouding als rechtmatig wordt beoordeeld door de rechtbank, zou het wel kunnen dat de gebruikte nekklem de doodsoorzaak van Henriquez was. Deskundigen waren het daar niet over eens: tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak werd ook stress als mogelijke doodsoorzaak genoemd.

De agenten die voorkwamen in deze rechtszaak bleven anoniem. Ze kregen een vervormde stem en werden aangeduid als ‘DH01’ en ‘DH02’. De rechtbank vindt dat de agenten en hun gezinnen „enorm te lijden” hebben gehad onder alle ophef en publiciteit. Ze zouden zelfs zijn bedreigd.

Festival

De 42-jarige Mitch Henriquez werd op zaterdag 27 juni 2015 aangehouden op het festival Night at the Park in Den Haag, omdat hij riep dat hij een wapen had. Hij wees daarbij naar zijn geslachtsdeel. Het ging er hardhandig aan toe: één van de agenten gebruikte een nekklem. Op de zondag erop overleed hij in het ziekenhuis.

Al snel bleek dat de Arubaanse Henriquez was overleden door gebrek aan zuurstof. Vijf agenten werden opgepakt en verdacht van „normoverschrijdend geweld”. Het Openbaar Ministerie meldde in eerste instantie dat Henriquez onderweg naar het ziekenhuis onwel was geworden. Dat bleek niet te kloppen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Agenten Henriquez krijgen 6 maanden voorwaardelijk
Sluiten