Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & carrière 21 dec 2017

Ouders beïnvloeden je carrière

Het inzicht dat hij later liever met zijn handen wilde werken, kwam in de vijfde klas van het vwo. Wim Veldman (21), tot dat moment ervan overtuigd dat hij na de middelbare school Bedrijfskunde gaat studeren aan de universiteit dacht opeens: waarom treed ik niet in de voetsporen van mijn ouders? Zij hebben een slagerij in het Friese Joure, waar Veldman al van jongs af aan helpt. „Opeens wist ik het zeker, ik wil ook slager worden.”

Ouders beïnvloeden je carrière
Wim Veldman (21) treedt in de voetsporen van zijn vader en wordt ook slager.

Uit onderzoek van de Amerikaanse Cornell-universiteit blijkt dat ouders niet alleen een rol spelen in je studiekeuze, maar ook bij je carrièrekeuze. Zo hebben zonen drie keer meer kans om in de professionele voetsporen van hun vader te treden. Vooral bij ambachten (bakkers, schoenmakers) en gespecialiseerde beroepen (dokters, advocaten) is dit het geval.

‘Dwingen jullie hem niet?’

Veldman maakte het vwo nog wel af en begon daarna aan de Slagers Vak Opleiding. „Mijn omgeving vond het wel vreemd, hoor”, vertelt Veldman. „Mijn klasgenoten vroegen zich af waarom ik mbo ging doen, terwijl ik ook naar de universiteit zou kunnen gaan.” Ook zijn ouders werden door de mentor op het matje geroepen. „Hij vroeg hen of ze mij niet dwongen om deze opleiding te gaan doen. Maar het was volledig mijn eigen keuze.”

De opleiding kon Veldman versneld doen, waardoor hij in twee jaar klaar was. Inmiddels is hij de leidinggevende als zijn ouders er niet zijn. „Volgend jaar ga ik bij het bedrijf ingroeien, met als doel dat ik de slagerij overneem als mijn ouders met pensioen gaan.”

Pensioen

„Als mijn ouders dit werk niet zouden doen, zou ik misschien nooit in contact gekomen zijn met het vak. Dat had ik wel jammer gevonden, want het is zo’n mooi beroep. Vooral de afwisseling maakt het leuk: de ene keer adviseer je klanten in de winkel, de andere moment snijd je het vlees uit.”

Veldman heeft dan ook geen moment spijt gehad van zijn keuze. „Ik doe iets wat ik echt leuk vind. En ook als ondernemer moet je je verstand gebruiken. Ik weet zeker dat ik dit tot mijn pensioen wil doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Ouders beïnvloeden je carrière
Sluiten