Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 8 nov 2017 / 10:19 uur

Wales is gek van stroopwafels Brabantse bakker

Bijna 36 jaar geleden emigreerde de Brabantse Kees Huysmans met zijn vrouw naar Wales, met het plan om boer te worden. Maar dat liep een tikkeltje anders. De Brabander veroverde Wales met zijn stroopwafels.

In 1981 ging Huysmans samen met zijn vrouw aan de slag op een boerderij in Wales. Hij wilde zo snel mogelijk partner worden in het bedrijf. Maar dat liep om verschillende redenen niet helemaal af zoals gedacht en hij kwam erachter dat de toekomst van een boerderij toch minder rooskleurig was dan gedacht.

Butter toffee waffles

In Nederland kocht Huysmans op een markt een wafelijzer. De verkoper gaf hem een recept van Hollandse stroopwafels mee. Terug in Wales probeerde hij het wafelijzer uit. De stroopwafels smaakten goed en hij en zijn vrouw besloten de ‘butter toffee waffles’ te gaan verkopen. „We openden een kraampje en stonden daarmee op verschillende markten. Er kwam een tweede kraampje en de omzet verdubbelde”, vertelt de bakker tegen het AD.

Een klant van Huysmans vertelde hem dat hij ze wel per pakje kon verkopen. Daar geloofde Huysmans niet in. Maar een paar dagen later was dezelfde klant weer terug. Hij had alle stroopwafels verkocht en wilde er nog meer. Uiteindelijk verkocht hij in een paar dagen wel driehonderd stroopwafels. „Dat was het begin van Tregroes Waffles,” aldus Huysmans.

Zes miljoen stroopwafels per jaar

Inmiddels liggen de stroopwafels in alle grote supermarkten van Wales. Huysmans produceert zes miljoen stroopwafels per jaar en heeft zo’n vierhonderd actieve klanten. Hij verkoopt de stroopwafels aan onder andere Bed & Breakfasts, restaurants en cafés.

Maar ondanks dat zijn stroopwafels zo’n groot succes zijn, wil Huysmans graag klein blijven. Hij heeft vijftien man in dienst en dat is volgens hem te overzien. Door de Brexit is het wel moeilijker geworden voor Huysmans. De prijzen van de ingrediënten gaan omhoog. „De boter is inmiddels al drie keer zo duur geworden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wales is gek van stroopwafels Brabantse bakker
Sluiten