Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 8 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Vlaardingers moeten drinkwater koken

Inwoners van Vlaardingen moeten hun water drie minuten koken voordat ze het gebruiken om te drinken of eten te bereiden. Waterbedrijf Evides maakte woensdag bekend dat er ongewenste bacteriën zijn aangetroffen in het leidingnet in Vlaardingen. Inwoners van Vlaardingen en omgeving ontvingen ook een NL-alert. Alhoewel de omgeving van Vlaardingen ook een NL-alert heeft ontvangen, geldt de maatregelen alleen voor de gemeente Vlaardingen zelf. Volgens Evides is de concentratie van de bacteriën zo laag dat het gevaar niet groot is.

Koken in fluitketel of pan

De Vlaardingers hoeven het water niet te koken voordat ze gaan (af)wassen of douchen. Daarvoor is het water namelijk wel gewoon bruikbaar. Door het drinkwater drie minuten lang te koken worden de bacteriën onschadelijk gemaakt. Het moet wel in een fluitketel of pan gekookt worden. Waterkokers en koffiezetapparaten koken het water meestal niet drie minuten lang. Ook drinkwater voor huisdieren moet eerst gekookt worden.

https://twitter.com/VKrabbendam/status/928203760664530944

https://twitter.com/RobertoLeenders/status/928200507642007552

De bacteriën zijn in het leidingnet terechtgekomen door werkzaamheden. Evides heeft op verschillende locaties de bacteriën aangetroffen. Het waterbedrijf doet nog onderzoek naar de oorzaak. Het kookadvies geldt tot het onderzoek aantoont dat het water in Vlaardingen volledig betrouwbaar is. Voorlopig moeten de Vlaardingen rekening houden met minimaal drie dagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.